HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Uzaydaki en keskin gözümüz

Düzenleyen: /
Uzaydaki en keskin gözümüz
Göktürk 1, TSK, GÖKTÜRK-2, Erdoğan, Haber

GÜNDEM Haberleri

Uzay yarışında biz de varız... Göktürk 1 yarım metreye kadar yüksek çözünürlüklü görüntüler geçecek

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak GÖKTÜRK-1 uydusu, Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TUSAŞ Akıncı tesislerinde düzenlenen törende, fırlatma anı canlı izlendi. Yakıtsız yaklaşık bin 70 kilogram kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü optik kamerayla, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacak. Test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010’da başlanan GÖKTÜRK-1, TSK’nın hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak. Görüntü çözünürlüğü ve kapasitesi, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özellikleri ile GÖKTÜRK-1 uydusu, GÖKTÜRK-2 uydusuyla beraber Türkiye’nin uzaydaki gücünü artıracak. GÖKTÜRK-1, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecek.    

Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonu’na aktaracak. Dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.
Göktürk-1 uydusu, terörle mücadelede TSK’nın uzaydaki gözü olacak. Göktürk-1, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, TSK’ya aktaracak. TSK elde ettiği verilerle terör örgütlerine karşı verdiği mücadelede önemli bir gelişme kaydedecek. 
Uzaydaki en keskin gözümüz
Erdoğan: Ambargolar işimize yaradı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uydunun fırlatılmasının ardından yaptığı konuşmada, Göktürk 1’in yarım metreye kadar hassas görüntüleme özelliğiyle orman alanlarından rekolte tahminlerine kadar pek çok alanda kullanılacağını söyledi. Göktürk-1’deki yerli katkı oranının yüzde 20 olduğunu belirten Erdoğan “Bundan sonraki uydumuzu en azından tam tersi bir oranla uzaya göndermeliyiz” dedi. Son 32 yıldaki terörle mücadelede çok önemli dersler aldığını belirterek şöyle konuştu: “Askerî ambargolar sürekli karşımıza çıktı. Bırakın silahlıyı, silahsız İHA’lardan almak istiyoruz, kendilerine iletiyoruz. Bugün git yarın gel. En son söyledikleri kongreden çıkmadı. Hamdolsun bugün Türkiye 14 yıl öncesine göre savunma sanayi ürünlerinde dışa bağımlılığını yarı yarıya azaltmış durumdadır. ‘Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar.’ Bu tür ambargolar bizi bitirmeyecek, bizi hacet sahibi yapacak.”

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...