HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Seçimler ne zaman yapılacak? Seçim tarihleri belli oldu

Düzenleyen: /
Seçimler ne zaman yapılacak? Seçim tarihleri belli oldu
Seçim, Seçimler Ne Zaman Yapılacak, Seçim Tarihi, Haberler, Haber

GÜNDEM Haberleri

AK Parti'nin MHP'ye sunduğu Anayasa teklifinin detayları ortaya çıktı. Bu tekliflerde dikkat çekenler arasında seçim tarihleri de vardı. Peki seçimler ne zaman yapılacak, işte cevabı...

AK Parti'nin MHP'ye önerdiği anayasa değişiklik teklifine göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler 2019 yılının kasım ayında yapılacak.Yerel seçim 2019 yılının Mart ayında olacak. Cumhurbaşkanı parti üyesi olabilecek. HSYK'nın yapısı değişiyor. Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 15'e düşürülüyor. Askeri yargı kaldırılıyor. Jandarma Genel Komutanı MGK üyeliğinden çıkarılıyor.

AK Parti, anayasa değişiklik taslak metni üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Metin, MHP'ye sunuldu. MHP'nin onayından sonra teklif, TBMM Başkanlığı'na sunulacak.  Gelen bilgilere göre taslağa göre cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak ve başbakanlık kalkacak. Cumhurbaşkanı parti üyesi olabilecek. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak. Cezai sorumluluğu olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan'a sevki için de kademeli formül öngörülüyor.

SEÇİMLERİN TARİHİ BELLİ OLDU

Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Teklife göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler 2019 yılının kasım ayında yapılacak. Yerel seçim 2019 yılının Mart ayında olacak.  Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor. Yedek milletvekilliği sistemi getiriliyor.

HSYK ÜYESİ KURAYLA SEÇİLEBİLİR

HSYK'nın yapısı değişiyor. HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı yarısını TBMM seçecek. TBMM'deki HSYK seçimlerinde ilk iki turda beşte üç çoğunluk aranacak. Seçim son tura kalırsa kura devreye girecek. Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 15'e düşürülüyor. 

JANDARMA MGK'DAN ÇIKIYOR

Askeri yargı kaldırılıyor. Jandarma Genel Komutanı MGK üyeliğinden çıkarılıyor.

Yeni Anayasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuluyor

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 'Yeni Anayasa teklifi saat 17.30'da Meclis'e sunacağız' dedi. AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak, Yeni Anayasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduktan sonra saat 18.00'da TBMM'de basın toplantısı düzenleyecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...