Meclis'te anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri

Düzenleyen:
Meclis'te anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri

GÜNDEM Haberleri

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin, milletvekili seçilme yaşını 25'ten 18'e indiren üçüncü maddesine 341 kabul, 139 ret oyu verildi. 3. maddenin gizli oylaması sırasında AK Parti ve CHP milletvekilleri kavga etti.

TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri 3'üncü gününde devam ediyor.  Anayasa değişikliği teklifinin birinci turunda 3.maddesi oylandı. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 485 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. Oylamada 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı. Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor.

4. MADDE
4'üncü madde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin aynı anda ve 5 yılda bir yapılmasını içeriyor.

5. MADDE
5'inci madde ise Meclis'in görev ve yetkilerine düzenleme getiriyor. Tartışmalara yol açan madde ile bakanlar ve Bakanlar Kurulu'nu denetleme yetkisi Meclis'in elinden alınıyor.

Bu madde ile ayrıca, Bakanlar Kurulu'na kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermesi de yasamanın görev ve yetkileri arasından çıkarılıyor.

Meclis'te anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri

OYLAMA SIRASINDA KAVGA ÇIKTI
Oylama esnasında milletvekilleri oylarını kullanmak üzere yerlerinden kalkarak, kabinlere doğru yöneldiler. Bu sırada AK Parti milletvekilleri ile CHP milletvekilleri arasında itişmeler yaşandı. Daha sonra olay büyüyerek yumruklaşmaya varan tartışma çıktı. Arbede nedeniyle oylamaya ara verildi.

Meclis'teki tansiyonu düşürmek için grup başkanvekilleri bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.

Meclis'te anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri

OYLAMA YENİLENDİ
Anayasa değişiklik teklifinin üçüncü maddesinin oylamasında kavga yaşanması, gizli oylamanın yenilenmesine neden oldu.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, gizli oylamayı başlattıktan sonra milletvekilleri sıraya girerek oylarını kullanmaya başladı. Bu sırada salonda AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında yaşanan kavga üzerine Aydın, iki kez oylamayı durdurdu. 

Başkanvekili Aydın, tartışmanın yumruklaşmaya kadar varması üzerine oy zarflarının atıldığı kupaların güvence altına alınmasını istedi ve birleşime ara verdi. Ahmet Aydın, aradan sonra oylama işleminin yenileneceğini, eski oy zarflarının Katip Üyelerin nezaretinde imha edileceğini duyurarak, gizli oylamaya geçti.

Meclis'te anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri

İLK 2 MADDE KABUL EDİLDİ
Anayasa değişikliği teklifinin dünkü görüşmeleri de sabaha kadar devam etmişti. Genel Kurulda yapılan ve 484 milletvekilinin katıldığı gizli oylamada, teklifin ilk maddesi 132'ye karşı 347 oyla kabul edilmişti.

Oylamada ikisi çekimser, ikisi boş ve bir de geçersiz oy kullanılmıştı. Teklifin ikinci maddesine ise 343 kabul, 133 ret oyu verilmişti. 480 milletvekilinin katıldığı oylamada 343 kabul oyu çıkmıştı. 1 çekimser, 2 boş ve 1 de geçersiz oy çıkmıştı.

Teklifin ikinci maddesi milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngörüyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...