HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Alman istihbaratı: PKK, referandum öncesi ve sonrasında saldırabilir

Düzenleyen: /
Alman istihbaratı: PKK, referandum öncesi ve sonrasında saldırabilir
Alman İstihbaratı, Türkiye, Referandum, 16 Nisan, Haber

GÜNDEM Haberleri

Alman güvenlik makamları, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak referandum öncesinde ve sonrasında PKK'nın saldırma ihtimali üzerine uyarıda bulundu.

Almanya'da iç istihbarat servisi olan Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), referandum a ilişkin hazırlandığı değerlendirme raporunda radikal Türk ve Kürt grupların taraftarlar arasında hareketliliğin attığını, şiddet olaylarının ihtimal dışı olmadığı uyarısında bulundu. Güvenlik makamları, Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak referandum öncesinde ve sonrasında PKK'nın saldırma ihtimali üzerine uyarı yaptı.

BfV, internet sitesinde yayımladığı değerlendirme yazısında, PKK taraftarlarının önümüzdeki haftalarda çok sayıda etkinlik düzenleyebileceğini, başkanlık sisteminden yana olanlarla karşı olanların karşı karşıya gelmesi ve şiddete varan bazı durumların oluşması ihtimali doğduğu ikazında bulundu.

"TÜRK GRUPLAR VE PKK TARAFTARLARI POZİSYON ALIYOR"

İç istihbarat teşkilatının kurumsal internet sitesinin ana sayfasında yer verilen yazı, "Aşırı sağcı Türk gruplar ve PKK taraftarları, Türk Anayasa referandum u öncesinde pozisyon alıyor" başlığını taşıyor. Almanya'da kullanılacak oyların referandum da belirleyici rol oynayacağı belirtilen yazıda, grupların bu hassasiyetten yola çıkarak daha da gerginleştiğine vurgu yapıldı.

Almanya'da yasaklı PKK ile ilgili olarak "Yeni Özgür Politika gazetesinde 31 Ocak 2017'de yayınlanan makalede PKK'nın yönetim kadrosunda yer alan Murat Karayılan, taraftarlarına 'faşizmin yasallaşmasını' önlemek için herkesin tüm gücünü ortak hareket ettirmesi gerektiği talimatını verdiği" bilgisi aktarıldı.

"DÜĞÜNLER BİLE REFERANDUM ETKİNLİĞİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ"

"Avrupa'da Hayır" adlı platformun kurulduğuna dikkat çekilirken, sadece Kürtler değil Türk solcu ve sosyalistlerin de aynı çatı altında toplanması hedefinin duyurulduğuna işaret edildi. Almanya'daki PKK taraftarlarının hareketliliğinin arttığına dikkat çekilen yazıda "bölgesel platformlar kurulduğu, anayasa referandum una odaklanıldığı hatta platform hakkında yapılan açıklamalarda, düğünlerin bile referandum etkinliğine dönüştürüldüğü " belirtiliyor.

Öte yandan Alman güvenlik birimleri Türkiye'de 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişiklikleri referandum u öncesi ve sonrasında Almanya'da yaşanabilecek olası gerilimleri önlemek için devrede. Almanya'daki konsolosluklarda ve seçim merkezlerinde oy verme sürecinin güven içinde yapılması konusunda Türk makamlarıyla işbirliği yapan Alman güvenlik birimleri, referandum sürecinde farklı gruplar arasında gerilimin şiddete çevrilmemesi ve sokaklara taşmaması için de bir dizi önlem alıyor. Eyalet hükumetleri, federal hükumet ile koordineli bir şekilde hareket ederken, Almanya'daki Türk toplumunda yaşanan kutuplaşmanın "demokratik yarış" sınırları dışına taşmaması için ilgili tarafların temsilciler ile temaslarını sürdürüyor.

16 NİSAN SONRASI İÇİN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Güvenlik birimleri, 16 Nisan sonrası yaşanabilecekler konusunda da endişe taşıyor.
Emniyet yetkilileri, referandum sonucunun açıklanmasından sonra bazı gerginliklerin yaşanabileceği ihtimaline karşı çok hızlı devreye girme, gerginliğin tırmanmasını önleme hedefiyle neler yapılabileceğini görüşüyor ve güvenlik konseptleri hazırlıyor. Almanya'nın sokaklara taşabilecek gerginliklere izin vermeyeceğinin altı çiziliyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...