Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yıldırım: En verimli yatırım insana yapılan yatırımdır

Düzenleyen:
Yıldırım: En verimli yatırım insana yapılan yatırımdır

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Binali Yıldırım, "Yunanistan ve Türkiye, iki komşu ülke, birlikte yapacağımız çok şey var. Bu ilişkilerin geliştirilmesinin en önemli çıkış noktası da siz soydaşlarımız. Siz Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir köprü vazifesi görüyorsunuz. Onun için değerli soydaşlarımız, sizlerin buradaki mutluluğu, bizim mutluluğumuzdur. Sizlerin derdi, bizim derdimiz." dedi.

Yıldırım, Gümülcine yakınlarındaki Kurcalı köyünde yaklaşık 5 bin  kişinin katıldığı iftarda Batı Trakyalı Türklerle bir araya geldi.Başbakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, mübarek ramazan ayında  iftar vesileyle Batı Trakya Türkleri ile bir araya gelmekten büyük onur ve  mutluluk duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde bugün  olduğu gibi Atina'ya bir ziyaret gerçekeleştirdiğini, ardından da Batı Trakya'ya  geldiğini anımsatan Yıldırım, bugün aynısını yaptıklarını belirterek,  vatandaşlara Erdoğan'ın selamlarını iletti.Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın davetine icabetle bu  ziyareti yaptıklarını, heyetler olarak güzel, verimli ve yapıcı bir görüşme  gerçekleştirdiklerini söyledi.Türkiye ile Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği  Konseyi Toplantısı'nın beşincisini gelecek sonbaharda Selanik'te yapmaya karar  verdiklerini anlatan Yıldırım, bir kez daha Yunanistan'ı ve Batı Trakya'yı  ziyaret etme imkanının olacağını aktardı.

"İlişkileri olumlu gündem temelinde ilerletme çalışmamızı  sürdürüyoruz"

Geçen mayıs ayında Türkiye'nin başkanlığında yapılan Karadeniz  Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un  da katıldığını hatırlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Öyle ki 65 yıl sonra ilk defa Yunanistan'dan cumhurbaşkanı ülkemizi  ziyaret etti. Bunları niçin söylüyorum? Yunanistan ve Türkiye, iki komşu ülke,  birlikte yapacağımız çok şey var. Bu ilişkilerin geliştirilmesinin en önemli  çıkış noktası da siz soydaşlarımız. Siz Yunanistan ile Türkiye arasındaki  ilişkilerde bir köprü vazifesi görüyorsunuz. Onun için değerli soydaşlarımız  sizlerin buradaki mutluluğu, bizim mutluluğumuzdur. Sizlerin derdi, bizim  derdimiz. Yunanistan ile diyalog süreci 1999'da başladı. O günden bugüne  ilişkilerimizde önemli gelişmeler oldu. Ticaret, ekonomi, turizm, ulaştırma  alanında iş birlikleri gelişti. Bu dönemin en büyük kazanımlarından biri de  diyalog sürecinin bir alternatifinin olmadığı ve sorunların zaman içinde  çözümünün ilişkilerin gelişmesine bağlı olduğunu bize göstermesidir. Yunanistan  ile aramızdaki sorunları görüşmeler yoluyla çözme ve ilişkilerimizi olumlu gündem  temelinde ilerletme çalışmamızı kararlılıkla sürdürüyoruz."

"Azınlıkları birer dostluk köprüsü olarak görüyoruz"

Başbakan Yıldırım, başlatılan bu diyalog sürecinin daha ileri  noktalara taşınacağını, bunun yolunun sorunlarla yüzleşmekten kaçmak değil, her  iki ülkenin hükümranlık haklarına saygı duymak kaydıyla sorunları kazan-kazan  esasına göre çözmek olduğunu dile getirdi.

Bu bakımdan bu temasların, üst düzey ziyaretlerin öneminin bu şekilde  ortaya çıktığına dikkati çeken Yıldırım, "Sorunların çözümüne katkı sağlamak için  daha falzla çaba göstermeye ihtiyaç var. Bugün Atina'da görüştüğümüzde bu  konuları bir bir ele aldık ve sayın Başbakan'a, Batı Trakya'dan eğitim ve  müftülerin durumlarıyla ilgili konuları anlatma fırsatı bulduk. Üst düzey  diyaloğumuzu sürdürmeye kararlıyız. Bu çerçevede yine bugün sayın Yunanistan  Cumhurbaşkanı ile de görüşmeleri gerçekleştirdik. Biz Türkiye ile Yunanistan  arasındaki, soydaşlarımızı, iki ülkedeki azınlıkları birer dostluk köprüsü olarak  görüyoruz, bu şekilde değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Yıldırım, Batı Trakya'daki soydaşların, bir yandan sadık Yunanistan  vatandaşları olarak ülkenin refahına katkı sağlamaya devam ettiklerini, diğer  taraftan da dinlerine, kimliklerine ve geleneklerine, her türlü zorluğa rağmen  sahip çıktıklarını vurguladı.

Bunun için soydaşlara teşekkür eden Yıldırım, "Bu çabalarınızda  Türkiye her zaman yanınızdadır, yanınızda olmaya devam edecek." ifadesini  kullandı.

"AB üyesi ülkenin nimetlerinden yararlanmanız gerekmektedir"

Ziyareti dolayısıyla Batı Trakya'daki soydaşlarla gönül bağını canlı  tutmanın gayreti içinde olduklarını vurgulayan Yıldırım, "Sorunları, beklentileri  dinledik, müftülerimizle istişare heyetimizle görüştük, bundan sonra da bu samimi  diyaloğu sürdüreceğiz. Tabii siz sadece Yunanistan vatandaşı değilsiniz, aynı  zaman Avrupa Birliği vatandaşısınız. Böyle de bir ayrıcalığınız var. Bu  ayrıcalığı da en şekilde kullanmanızı tavsiye ediyorum. Eğitimden kalkınmaya her  alanda Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin nimetlerinden de yararlanmanız  gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Geleceğin teminatı çocukların en iyi şekilde eğitilmesinin öncelikli  hedef olduğunu belirten Yıldırım, "Bu nedenle çocukların yükseköğretime devam  etmesi, ufku, zihni açık bireyler olarak yetişmesi için de azami gayret  göstermenizi bekliyoruz. Türkiye bu konuda gençlerimize ufuk açan imkanları da  sağlamaktadır. Çünkü en verimli yatırım, insana yapılan yatırımdır. Köprüler,  yollar, binalar yapabilirsiniz, nihayet bunların bir ömrü var ama insana yapılan  yatırımın ömrü nesilden nesile, sonsuza kadar devam eder. Yeni nesilleri uyumlu,  müreffeh ve gerçek anlamda Avrupa değerlerine ulaşmış, hakkını aramayı bilen  kimseler olabilmelerinin yolu eğitimden geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"İstihdama katkı sağlayacak projeler geliştirmesi önem taşıyor"

Ramazan ayının birlik, dayanışma ve kardeşlik ayı olduğunu dile  getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"O yüzden az önce sizin evladınız, bu toprakların evladı Mehmet  Müezzinoğlu Bakan'ımızın da ifade ettiği gibi şartlar ne kadar zor olursa olsun,  ne kadar olumsuzluklar mevcut olursa olsun hep birlik, beraberlik içinde hareket  etmek durumundayız. Tabii ki dünyada yaşanan ekonomik krizden, bu bölgede yaşanan  ekonomik krizden sizlerin de etkilendiğini biliyoruz ancak soydaş  girişimcilerimizin de kendi bölgelerinde kalkınmaya, istihdama katkı sağlayacak  projeler geliştirmesi önem taşıyor. Tütün, pamuk, hayvancılık gibi geleneksel  tarım ürünlerinin yanı sıra katma değer oluşturacak, soydaş toplumun ufkunu  genişletecek çeşitli projeler için gayret gösterilmesi şüphesiz çok büyük yarar  sağlayacak. Türkiye olarak bizler bu türlü çabalarınızın yanında olmaya, katkı  sağlamaya devam edeceğiz.

Ticari konuda Yunanistan kökenli iş adamlarıyla iş birliği imkanlarını  araştırmanızı yararlı olacağını düşünüyorum. Son aylarda özellikle hem Türkiye'de  Yunan ve Türk yatırımcıları ortak işler yapmaya başladılar. Bu iki ülkenin  ekonomik, iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi için önemli bir gelişme. Aynı  şekilde Türk yatırımcıların, iş adamlarının da Yunanistan'da aynı fırsatlara  sahip olması şüphesiz iki ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacak.  Yunanistan vatandaşı olarak sizlerin bu ülkenin kalkınmasına yapacağınız katkı,  ekonomik alanların dışındaki talep ve beklentilerinizin de Yunanistan  makamlarınca karşılanması ciddi anlamda yardımcı olacak."

"Elimizden gelen desteği sağlamaya devam edeceğiz"

Bölgede ticari faaliyetlerini ileri noktalara taşıyan, bölgenin  refahına katkı sağlayan ve birçok insana iş, aş imkanı veren iş adamları olduğuna  dikkati çeken Yıldırım, soydaşların moralini, yaşam standardını yükselten bu  örneklerin çok daha fazla artması temenni ettiklerini ifade etti.

Bu örneklerden sadece bölge halkının değil, Yunanistan ve komşu  ülkelerin de yararlanacağının altını çizen Yıldırım, "Maşallah yol boyu geldik,  mümbit topraklar, muazzam bir arazi, burada bunun karşılığını görecek çalışmalara  çok daha fazla zaman ve imkan hasletmeniz gerekiyor. Önce de ifade ettiğim gibi  Türkiye olarak her konuda, sizlere elimizden gelen desteği sağlamaya, bu konuda  teşvikler vermeye devam edeceğiz. Bu mübarek günde, bu mübarek iftar sofrasında  bizlere gösterdiğiniz bu candan karşılama, sevgi için şahsım, bakan arkadaşlarım  ve tüm heyetimde bulunan arkadaşlarım adına tekrar teşekkür ediyorum,  şükranlarımı sunuyorum." dedi.

İftar yemeğine Başbakan Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım, Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan,  Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu  Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Başbakan Binali Yıldırım iftar yemeğinin verildiği köy meydanına  gelişinde Diriliş Ertuğrul dizisinin müziği eşliğinde vatandaşların yoğun  ilgisiyle karşılandı. Yıldırım, sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla fotoğraf  çektirdi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...