Körfez ülkeleri Katar’ın egemenlik haklarına göz dikti

Düzenleyen:
Körfez ülkeleri Katar’ın egemenlik haklarına göz dikti

GÜNDEM Haberleri

Dün gece geç saatlerde Kuveyt tarafından teslim edilen Katar’ı boykot eden ülkelerin 13 maddelik talep listesi, Doha’ya uygulanan sert kampanyanın gerçek hedefini gözler önüne serdi.

Çetiner Çetin / Türkiye gazetesi internet özel - Bu hedef, Katar’a vesayet dayatmak ve egemenliğini ilgilendiren konulara müdahale etmekten ibaret olduğu ortaya çıktı. Katar’ın dış ve iç politikasıyla ilgili olan taleplerin yanı sıra Katar’ı boykot eden ülkelerin, el Cezire televizyonu ve el Arabi el Cedid gazetesiyle internet sayfası gibi bazı medya araçlarının kapatılmasını talep ederek ifade özgürlüğünü kısıtlama konusunda ısrarcı davranmaları dikkat çekti.

Taleplerin arasında Türkiye’nin Katar’daki askeri üssünün derhal kapatılması ve isteklerin yerine getirilmesi için Katar’a 10 gün mühlet verilmesi, aksi takdirde listenin geçersiz sayılacağı gibi hususlar yer alıyor. Ankara ise bu konuda geri adım atılmayacağının mesajını verdi.

Boykot eden Körfez ülkelerinin, Katar’dan talep ettikleri listenin en başında şunlar yer alıyor:

“Katar’ın resmi olarak İran ile diplomatik temsil düzeyini düşürmesi ve İran’daki ataşeliklerini kapatması. İran Devrim Muhafızlarına bağlı unsurların Katar’dan ayrılması. İran ile olan ilişkilerin -uluslararası yaptırımlara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde- sadece ticari düzeyde kalması. İran ile askeri ve istihbarat iş birliğinin tamamen kesilmesi.”

İkinci maddede ise Katar’ın, Türkiye ile olan ilişkileri ele alınarak Katar’dan, şu anda inşa edilmekte olan Türk askeri üssünün derhal kapatması istendi. Buna ilaveten Katar, kendi toprakları içerisinde Türkiye ile herhangi bir askeri iş birliği içerisine girmemesi talep ediliyor. Kaarlı kaynaklar bu talebin doğrudan ABD tarafından dayatıulmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor.

Türkiye bu talebi kesin ve nihai bir şekilde reddetmişti. Bu kapsamda Savunma Bakanı Fikri Işık bugün yaptığı açıklama, Türkiye’nin Katar’daki askeri üssüyle ilgili olarak yeni düzenlemelerin yapılması hususunda yeni bir planlamanın yapılmadığını belirterek söz konusu üssün kapatılmasını talep etmenin de ikili ilişkilere müdahale mahiyetinde olacağını ifade etti.

Listede yer alan üçüncü talepte, Katar’ın terör örgütlerini desteklediği iddiaları yinelendi ve bundan yola çıkarak Katar’ın; başta Müslüman Kardeşler, DAİŞ, el Kaide, Fetih el Şam (eski el Nusra) ve Hizbullah gibi terör örgütleriyle ilişkilerini kesmesi ve bunları terör örgütü olarak addetmesi istendi.

Dördüncü talep, Katar’ın terör veya radikal unsurlara veya örgütlere sağladığı her türlü maddi yardımı kesmesi istendi.

Beşinci maddede, Katar’ın, söz konusu dört Körfez ülkesi tarafından istenen terör unsurlarını teslim etmesi, bunların sahip oldukları menkul ve gayrimenkul mallara el koyması, gelecekte bu gibi unsurlara kucak açmaması, bunların hareketleri ve mal varlıklarıyla ilgili bilgileri sunmayı taahhüt etmesi istendi.

Altıncı fıkrada söz konusu dört Körfez ülkesi, el Cezire televizyon kanalının kapatılmasını istedi. Katar Dışişleri Bakanı daha önce birçok kez el Cezire televizyonunu kapatmayacaklarını vurguladı.

Yedinci maddede, devletlerin içişlerine ve çıkarlarına müdahale edilmemesi istendi.

Sekizinci maddede, Katar’ın son yıllarda izlediği politikalar nedeniyle dört Körfez ülkesinin uğradığı can ve mal kayıplarından dolayı tazminat ödemesi isteniyor.

Dokuzuncu maddede, Katar’ın çevresindeki Körfez ve Arap ülkeleriyle askeri, siyasi, ekonomik, sosyal ve güvenlik bağlamında uyumlu bir ülke olmayı taahhüt etmesi ve 2013 yılında imzalanan Riyad anlaşmasını yürürlüğe sokması istendi.

Onuncu maddede, Katar’ın desteklediği muhaliflerle ilgili tüm belgeleri ve bilgileri teslim etmesi ve onlara ne tür destek sağladığını izah etmesi istendi.

11. maddede, Katar’ın dolaylı veya doğrudan desteklediği medya araçlarının kapatılması istendi. Örneğin, Arabi 21, el Arabi el Cedid, Mekamelin, el Şark, Middle East gibi.

12. maddede, bu isteklerin 10 gün içerisinde kabul edilmesi, bu süre zarfında kabul edilmediği takdirde geçersiz sayılacağı şartı yer aldı.

Son maddede anlaşmanın açık hedefler ve açık mekanizmalar içerdiği belirtiyor. Buna göre ilk yılda her ay, ikinci yılda her üç ayda bir ve 10 yıl boyunca her yıl bir kez olmak üzere denetim raporları yayımlanacak.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...