Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Almanya'nın oyunu: Basın yasağını bize yıktılar

Düzenleyen:
Almanya'nın oyunu: Basın yasağını bize yıktılar

GÜNDEM Haberleri

Hamburg’daki G-20 toplantısını izleyecek 32 gazetecinin akreditasyonunu iptal eden Almanya, tepkiler üzerine suçu yine Türkiye’ye attı.

Ünsal Ergel ANKARA 
Hamburg’daki G-20 toplantısını izleyecek 32 gazetecinin akreditasyonunu iptal eden Almanya, tepkiler üzerine suçu yine Türkiye’ye attı. Zirve toplantılarının yapıldığı sırada 9 gazetecinin bölgeye yaklaşmasını bile engelleyen Almanya’nın basın sendikaları ise iptalin gerekçesini Türkiye olduğunu iddia eden açıklamalar yapıyor. 
G20 Zirvesi’nde toplam 32 gazetecinin akreditasyonunun iptal edilmesi Almanya’da tartışma konusu oldu. İlk olarak zirveye alınmayan fotoğrafçılardan ikisinin 2014 yılında Türkiye’de geçici olarak gözaltına alındığı belirtilerek gerekçe buymuş gibi gösterildi. Ardından da Hamburg’daki zirvede görevli olan polis memurlarının elinde akreditasyonu iptal edilen gazetecilerinin isimlerinin yer aldığı “kara bir liste” bir televizyon kanalında yayınlandı. Bu listenin televizyonlara yansıması üzerine uluslararası meslek örgütleri, Almanya hükümetini mahkemeye vermek için işlem başlattı. 
PKK KAMPI İDDİASI
Bu tartışmalı listeye ilişkin Alman yetkililer kamuoyunun baskısından kurtulmayı, tepkileri Türkiye’ye yöneltmekte buldu. Alman ARD’de yayınlanan listeye ilişkin çeşitli açıklamalarda bulunan Alman basın sendikaları, ayrımcılık nite
likli bu hareketin Türkiye’nin güvenlik gerekçesiyle uygulandığı iddia etti. Sendika yetkilileri, akreditasyonu iptal edilen gazetecilerin PKK kamplarına giden ve buralarda haberler yapan isimlerden oluştuğunu iddia etti. Ancak bu iddiaların gerçek olmadığı ortaya çıktı. Sadece 2 ismin, Weser-Kurier Gazetesi ve Spiegel Online ile Action Press’e çalışan fotoğrafçıların daha önce 2014 yılında Suriye sınırında kısa süreli gözaltına alındıkları anlaşıldı. Bu isimlere ilişkin kanuni işlem yapılmadığını Türk yetkililerce açıklanırken, Almanların akreditasyonu iptal ettiği gazetecilerden sadece 9’unun G-20’ye iştirak ettiği anlaşıldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...