15 Temmuz'un yıl dönümünde Türkiye meydanlara sığmadı

Düzenleyen:
15 Temmuz'un yıl dönümünde Türkiye meydanlara sığmadı

GÜNDEM Haberleri

Millet, 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ’nün darbecilerine karşı destan yazdığı mekânlarda tam bir yıl sonra yeniden buluştu. Aynı ruh, aynı birliktelik, aynı kararlılıkla darbeciler lanetlenirken, şehitler dualarla yâd edildi. İstanbul’da anma törenleri 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Anadolu Yakası’nda yapıldı. Yüz binlerce kişi köprüye kadar yürüyerek dünyaya en güçlü şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında olduğunun mesajını verdi.

Takvim yaprakları yine böyle sıcak bir Temmuz gününü gösteriyordu. Televizyon ekranlarına bir haber düştü: Boğaziçi Köprüsü askerler tarafından trafiğe kapatılmıştı. Kimse bu duruma anlam veremedi. Herkes terör saldırısı zannetti. Fakat FETÖ’nün alçak askerleri, darbeye kalkışıyordu. Halk, seçtiği iktidara sahip çıkmak için bütün şehirlerde sokaklara indi. Uçaklara, tanklara, toplara, kurşunlara karşı millet inanılmaz bir mücadele başlattı. Ve güneş, 250 kişinin şehit verilen geceye aydınlık bir Türkiye’nin habercisi olarak doğdu. İşte kendi halkını katleden kalleşlere karşı direnişin yapıldığı mekânlarda millet dün bu sefer 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü törenleri için toplandı. 

ÜÇ NOKTADAN KÖPRÜYE...
Kalkışmanın yıl dönümünde İstanbul’da 34 kişinin şehit olduğu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde, Ankara’da ise Meclis’te ve Beştepe’de yüz binlerce kişi tek yürek oldu. Sakarya’da, Diyarbakır’da, Konya’da, Van’da, Bursa’da, İzmir’de meydanlar dolup taştı. Sabaha kadar süren törenlerde darbeciler lanetlerken, FETÖ’ye karşı en güçlü şekilde duruş sergilendi. Köprüdeki törene katılmak amacıyla Kısıklı Meydanı, Çengelköy ve Altunizade’de bir araya gelen vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları taşıyarak köprüye doğru Millî Birlik Yürüyüşü’nü başlattı. İstanbul’un dört bir yanından insanlar, akın akın 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne geldi. Trafiğe kapatılan E-5 kara yolu üzerinde, iki kıtanın buluştuğu köprüde birlik mesajı verildi. Köprü girişinde başlayan kalabalık, Çamlıca sapağına kadar uzadı.

YÜRÜYEREK GELDİLER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte Nakkaştepe’den tören alanına yürüyerek geldi. Erdoğan’a şehit yakınları ve gaziler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal eşlik etti. Yürüyüşte, Erdoğan’ın Türk bayrağı tişörtleri giyinen torunları Ahmet Akif ve Mahinur Albayrak da yer aldı. Başbakan Binali Yıldırım ise beraberinde bazı bakan ve vatandaşlarla Çengelköy’de buluşarak, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne yürüdü. Başbakan’ın yürüyüşü 5 kilometre sürdü. Daha sonra kürsüye gelen Başbakan kendisini bekleyen yüzbinlerce kişiye seslendi. Yıldırım şöyle dedi: “Tam burada, o karanlık gecede 34 kahramanımızı şehit verdik. İstanbul’un Çorum’un Gaziantep’in evlatları vatanları için şehit düştü. Hainleri sevindirmeyeceğiz. Boyun bükmüyoruz, bükmeyeceğiz. Hüznümüzü yüreğimize gömecek, gözyaşlarımızı içimize akıtacağız. Hainleri sevindirmeyeceğiz. Köprünün Anadolu Yakası’nda, bu mekânda anıt inşa ettik. Şehitlik Parkı yaptık, bu parka 250 selvi ve gül ağacı dikildi. Ağaçların künyesinde şehitlerimizin isimleri yer alıyor. Burayı ziyaret edip, salalar okuyabileceğiz. Şehitlerimizi hikâyelerini yaşatmaya devam edeceğiz.”

DARBECİLERE TEK TİP ELBİSE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mahkemeye götürülürken şov yapan darbecilere tek tip elbise giydirileceğini duyurdu. Şehitler abidesinin açılışında konuşan Erdoğan, şunları söyledi:
FETÖ’nün sadece FETÖ olmadığını, PKK’nın sadece PKK olmadığını, DEAŞ’ın sadece DEAŞ olmadığını, bu terör örgütlerinin sadece görünen yüzlerinden ibaret olmadıklarını çok iyi biliyoruz. Onların arkasındakileri çok iyi biliyoruz. Önce o hainlerin kafasını koparacağız. 
Meclis, idam kararı verir; bana gelirse, ben onaylarım.  
Bazıları ne diyor ısrarla; kontrollü darbe. Milletimizin bu şanlı direnişine kara çalmaya çalışıyorlar. Bu terbiyesizliktir, bu ahlaksızlıktır.  Biz Yenikapı toplantısına bu Kılıçdaroğlu’nu da davet ettik. Bilseydik etmezdik. İnsan utanır, bu, 250 şehidimize saygısızlıktır, hakarettir. Bu millet senin gibi, ürkek, korkak değil.  
Unutmayacağız, unutturmayacağız. Eğer 15 Temmuz’un bize verdiği dersleri doğru şekilde okumazsak, yeni 15 Temmuzları yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Üstelik bir sonraki 15 Temmuz’da düşmanın karşımıza hangi oyunlarla çıkacağını, kimleri kullanacağını da bilemeyiz. 
Dikkat ederseniz 15 Temmuz darbesine katılanların hiçbirinin yüzünde şu ana kadar en küçük bir pişmanlık emaresi göremezsiniz. FETÖ yapılanması içinde yer alan diğer kişilerin durumları da büyük ölçüde aynıdır. Demek ki bunlar gaflet hâliyle değil, taammüden, kasten ülkemizi sırtından hançerlemek istediler. Türk milleti aman dileyene ne kadar merhametliyse ihanetinde ısrar edene de o kadar şedittir. O hainler kapatıldıkları cezaevlerinin duvarları arkasında çürüyüp giderken bunları düşünecek çok zamanları olacak.
Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. 
Şu ana kadar kamu kurumlarıyla ilişiği kesilen FETÖ mensuplarının sayısı 111 bini buldu. Açığa alınmış olan 38 bin kişiyle ilgili araştırmalar da devam ediyor. Zira biz bu teröristlere hâlâ para mı vereceğiz? Bu milletin alın terinden kesilen bu parayı, biz bunlara mı vereceğiz? Kusura bakmasınlar, kamudan bunlara biz para veremeyiz. Gitsin nerede çalışacaksa çalışsın, oradan imkânını bulsun.”

F-16'LARDAN ERDOĞAN'A SELAM
15 Temmuz darbe girişiminde hain pilotlar tarafından millete karşı kullanılan F-16’lar gerçek sahiplerini buldu. Darbe girişiminin birinci yıldönümünde, vatansever F-16 pilotları, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere katılmak üzere Ankara’dan İstanbul’a uçan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı selamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da onlara karşılık verdi. 
F-16’lar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İstanbul’a kadar eşlik etti.

ETKİNLİK ALANLARI UÇUŞA KAPATILDI
15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla, etkinlik alanları uçuşa kapatıldı. Alınan bilgiye göre, başta 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile diğer etkinlik alanlarının içinde olduğu 20 deniz mili yarıçapındaki bölge, görerek uçuş (VFR) yapan helikopterle benzeri sivil ve görevli olmayan hava araçlarına kapatıldı. Saat 15.00’ten 03.00’e kadar süren yasak, güneyde Büyükçekmece tarafından başlayıp Sabiha Gökçen Havalimanı’na kadar olan geniş bir alanı kapsadı.

15 Temmuz'un yıl dönümünde Türkiye meydanlara sığmadı

MİLLET DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKTI

Yurt genelinde “Millî Birlik ve Demokrasi Yürüyüşü” düzenlendi. Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyen vatandaşlar, sokakları “Şehitler ölmez vatan bölünmez” ve “Darbeciler halka hesap verecek” nidalarıyla inletirken, yürüyüşte FETÖ aleyhine sloganlar atıldı. 

AVRUPALI LİDERLER ARTIK SEÇİMLERİNİ YAPSIN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla Guardian gazetesinde makalesi yayımlandı. Erdoğan, darbe teşebbüsünün engellenmesinin demokrasiler tarihinde bir dönüm noktası olduğunu belirterek şunları kaydetti: Bu olay, dünyanın her yerinde özgürlüğünü seven halklar için bir ümit ve esin kaynağı olacaktır. Maalesef Türkiye’nin müttefikleri ve bilhassa Batı’daki dostlarımız, yaşananları tam anlamıyla takdir etmekte başarısız olmuşlardır. İkiyüzlülükleri ve uyguladıkları çifte standartlar, özgürlükleri için her şeylerini ortaya koyan Türk milletini derinden rahatsız etmiştir. İkili ilişkilerimize ve temel değerlere uygun olmayan şekillerde Türkiye’nin dostluğuna ihanet etmenin hiçbir açıklaması yoktur. Bugün, Batılı liderler teröristlerle birlikte olmak ve Türk milletinin teveccühünü yeniden kazanmak arasında bir seçim yapmak zorundadır.”

15 Temmuz'un yıl dönümünde Türkiye meydanlara sığmadı

GAZİ MECLİS'TE ÖZEL OTURUM
TBMM Genel Kurulu, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla özel gündemle toplandı. Özel gündemli toplantıda Meclisi, TBMM Başkanı İsmail Kahraman yönetti. Genel Kurula ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geldi, daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan ve AK Parti Grubu Başkanı Binali Yıldırım salona girdi. Genel Kuruldaki özel birleşime Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar ve Kuvvet Komutanları, Yüksek Yargı Kurumlarının Başkanları ile bazı oda ve sendikaların başkanları katıldı. Eski milletvekilleri, bakan yardımcıları, gaziler ve şehit yakınları da seyirciler arasında yer aldı. ABD Büyükelçisi John Bass’ın aralarında bulunduğu büyükelçi ve yabancı misyon şefleri ise özel birleşime yoğun katılım gösterdi. Salona en son gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi kürsüye gelişinde ve konuşmasının sonrasında alkışladı. Genel Kurul sıralarına konulan, içinde 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin fotoğraflarla görüntülerin bulunduğu flash bellek, albümler, kartpostallar ve “15 Temmuz 2016” yazılı şapkanın yer aldığı çantayı CHP ve HDP milletvekilleri almadı. Buradaki etkinliklerin ardından akşam Birinci Meclis Binası’ndan TBMM tören alanına kadar ‘Millî Birlik Yürüyüşü’ yapıldı. Ardından saat 02.32’de Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tören alanında halka hitap etti. 
“DARBELER DÖNEMİ BİTMİŞTİR”
TBMM Başkanı Kahraman özel oturumundaki konuşmasında, darbe teşebbüsü senaryosunu hazırlayan ve teşvik eden bazı mihrakların umutlarının kursaklarında kalacağını belirterek, şunları söyledi: “Türkiye’de, hükûmet buhranları, kısa süreli hükümetler, hükümet düşürmeler yaşanmayacak. Yeni bir sistem var. Toplum tümüyle demokrasiyi özümsedi. Eline bir bildiri alan, mikrofon başına geçip ‘El koydum’ diyemeyecek. Türkiye’de darbeler dönemi bitmiştir.”

15 Temmuz'un yıl dönümünde Türkiye meydanlara sığmadı

MİLLET İKİNCİ KURTULUŞ MÜCADELESİNİ BAŞLATTI
Başbakan ve AK Parti Grubu Başkanı Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, “Korkma” sözcüğü ile başlayan İstiklal Marşı’nın her satırının 15 Temmuz gecesinde yeniden yazıldığını söyledi. Milletin korkmadığını, zira zaferin korkmayanlara ait olduğunu vurgulayan Yıldırım, “O gece milletim kükreyip sel oldu, bendini çiğneyip aştı, dağları yırtıp, enginlere sığmayıp meydanlara taştı. O gece Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla milyonlar, milletine, vatanına, bayrağına, devletine sahip çıkmak üzere 2. kurtuluş mücadelesini başlattı” dedi. Başbakan Yıldırım, Kurtuluş Savaşı’nda “ya istiklal ya ölüm” diyerek vatanını savunan Gazi Meclis’in, 15 Temmuz’da bir kere daha “ya istiklal ya ölüm” andını içerek verdiği bağımsızlık mücadelesiyle ikinci kez gaziliği hak ettiğini söyledi. “Kuşkusuz Gazi millete gazi Meclis yakışır” diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz kalleş oldukça biz daha çok kardeş olacağız. Size kelepçeler vuruldukça biz daha çok kenetleneceğiz. Siz hain oldukça biz daha çok kahramanlar çıkaracağız. Çanakkale’deki 15’lilerin torunları, 15 Temmuz’da dedelerine ne kadar da layık oldular. Türk ordusu bugün 15 Temmuz öncesine göre çok daha güçlüdür. FETÖ’nün ağzı ile konuşanlar, 15 Temmuz ruhunu hissedemeyenler, Yenikapı ruhuna layık olamayanlar; onlar ancak kontrollü ruhlarla bir aradalar. 15 Temmuz, iman dolu çılgın Türklerin tankları ezdiği gündür, bir işgal hareketine karşı milletin çıplak eliyle silahları erittiği gündür, dünya devletlerine ‘bir millet nasıl olur, bir vatan nasıl korunur’ dersinin verildiği gündür. 15 Temmuz, millî iradenin tecelligahı bombalanırken, milli iradenin teslim alınamayacağının yedi düvele ilan edildiği gündür.”

15 Temmuz'un yıl dönümünde Türkiye meydanlara sığmadı

YÜRÜYECEKSEN BÖYLE YÜRÜYECEKSİN
¥ İstanbul Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada anma törenleri kapsamında İstanbul’da 25 bin polisin görev aldı.
¥ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kısıklı’dan şehit yakınları ve gazilerle birlikte 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne yürüdü. 
¥ Başbakan Binali Yıldırım ve kabine üyeleri, Çengelköy’den 5 kilometre uzaklıktaki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne yürüdü. 
¥ Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını tam bir yıl önce Boğaziçi Köprüsü’nde olayların başladığı saat olan 22.00’de yaptı.
¥ Törene 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakanlardan Tansu Çiller de katıldı.
¥ İstanbul ve Ankara’da görerek uçuş yapan sivil uçak ve helikopterlere uçuş yasağı getirildi.
¥ 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yürüyüş öncesi 12.00 itibarıyla trafiğe kapatıldı.
¥ 250 şehidin isimleri Diriliş Ertuğrul filminin müziği ve fotoğraları barkovizyondan gösterilerek tek tek okundu, meydandakiler her şehidin ismi okunduğunda ‘burada’ diyerek eşlik etti.
¥ Köprüdeki anma törenleri sosyal medyada da “Yürüyeceksen böyle yürüyeceksin” etiketiyle paylaşım rekorları kırdı.
¥ Törene aralarında Orhan Gencebay, Metin Şentürk, Alişan’ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı katıldı.
¥ İhlas Medya’nın bir hediyesi olan 15 Temmuz Marşı’nın söz yazarı Hanefi Söztutan ve yapımcısı Necmi Çiçekçi de sahneye çıkarak milleti selamladı. Marş, tören boyu çaldı.
¥ Çok sayıda kişi ellerinde 15 Temmuz’da hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. Törende şehitlerin isimleri tek tek okunmak suretiyle saygı ışıkları yakıldı.

 

15 Temmuz'un yıl dönümünde Türkiye meydanlara sığmadı

GENELKURMAY'A "HAKİMİYET MİLLETİNDİR" PANKARTI
Genelkurmay Başkanlığı binasına, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla dev pankart asıldı. Genelkurmay Başkanlığının, Türkiye Büyük Millet Meclisine bakan tarafına asılan pankartta “Hâkimiyet milletindir” ifadesi yer aldı.

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...