Almanya'nın tek derdi Türkiye, yardımı kesmek için lobi yapıyor

Düzenleyen:
Almanya'nın tek derdi Türkiye, yardımı kesmek için lobi yapıyor

GÜNDEM Haberleri

Almanya, diplomatik krizin ardından Türkiye’ye ödenen Avrupa Birliği yardımlarının kesilmesi için Brüksel’de lobi çalışmalarına başladı.

ÇETİNER ÇETİN ANKARA - Darbe girişiminin hemen sonrasında FETÖ’ye kucak açan Almanya, eylüldeki seçim için kasıtlı olarak ilişkileri geriyor. Dışişleri Bakanı Gabriel’in Merkel’in talimatıyla Türkiye’ye ödenen AB yardımlarının kesilmesi için başlattığı girişim de bunun bir parçası. Ancak AB üyesi ülkelerin Almanya’nın baskılarına boyun eğmeye niyetinin olmadığı kaydediliyor. Zira Almanya’nın baskılarına rağmen böyle bir kararın AB Komisyonuna göre üye ülkeler tarafından görüşülmesi gerekiyor.

Gazetemize açıklama yapan AB Hukuk Komisyonu yetkilileri, söz konusu yardımların hukuken durdurulabilmesi için Türkiye ile 2015’te başlatılan üyelik müzakerelerinin resmî olarak durdurulması gerektiğini söyledi. AB üyesi ülkelerin ise bu konuda hemfikir olmadıkları ifade edildi. Ancak Alman diplomatların Brüksel koridorlarında bu konuda oldukça yoğun bir kulis faaliyeti içinde olduğu bildirildi.
AB Komisyonu, elindeki imkânlar dahilinde çok daha öncesinde Türkiye’ye katılım müzakereleri kapsamında ödenmesi öngörülen ve 7 defa söz vermesine rağmen yapılmayan mali yardımı kısmaya başlamıştı. 2014-2020 yılları arasında Türkiye’ye verilecek yardımın 4 milyar 450 milyon avro olarak planlandığını ancak bunun sadece 167 milyon 300 bin avrosunun ödendiğini kaydedildi.

FETÖ’CÜLER BRÜKSEL’DE
Almanya’nın Türkiye karşıtı propaganda çalışmalarına en ciddi destek ise darbe girişimi sonrası ülkeyi terk eden ve o gece NATO Karargâhında görev alan FETÖ mensuplarının olduğu öğrenildi. Zira FETÖ mensuplarının 4’ü asker kökenli olmak üzere 12 kişilik özel bir ekip kurduğu ve AB üyesi ülkelerin temsilcileriyle sık sık görüşerek Türkiye karşıtı lobicilik faaliyetleri içinde oldukları kaydedildi. FETÖ mensuplarının geçtiğimiz günlerde bir medya kurumuna verdiği mülakatta, Kılıçdaroğlu’nun ‘kontrollü darbe’ iddialarını referans göstererek Türkiye’ye karşı AB’nin ciddi bir tutum almasını istedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...