Esad ve PKK/PYD petrolü paylaşıyor

Düzenleyen:
Esad ve PKK/PYD petrolü paylaşıyor

GÜNDEM Haberleri

Petrol gelirlerinin yüzde 65’ini Esad rejimi, kalanını ise PKK/PYD ve ona bağlı gruplar alıyor.

Esad rejimi ile terör örgütü PKK/PYD, örgütün işgal ettiği Haseke’deki petrol sahalarını birlikte kontrol ediyor, gelirini paylaşıyor. PKK/PYD ve rejim, Haseke’deki üçü aktif, altısı atıl durumdaki 9 petrol sahasını birlikte kontrol ediyor. Petrol üretiminin sürdüğü Rümeylan, Süveydiye ve Karaçok sahalarındaki yaklaşık 350 küçük çaptaki kuyudan, günlük 30-35 bin varil petrol çıkarılıyor. PKK/PYD, kısa süre önce, Rümeylan’da bulunan Petrol Üretimi Dairesinin kontrolünü yeniden rejime devretti ve aralarında gelir paylaşımı anlaşması yapıldı. Anlaşmaya göre, rejim gelirin yüzde 65’ini, PKK/PYD ise yüzde 20’sini alırken, terör örgütü geri kalanını da sahaların korunmasından sorumlu yerel Arap güçlerine veriyor. 
Koruma görevlileri ve diğer çalışanların maaşlarını ise rejim veriyor. Ancak PKK/PYD, Rümeylan’da bir ofis bulundurmaya devam ediyor. Ofislerdeki görevliler, PKK/PYD’ye petrol üretimiyle ilgili rapor veriyor. Çıkarılan petrol rejimin hakimiyetinde yer alan Humus’taki rafinerilere gönderiliyor. Bu transferi, Esad ailesine yakınlığıyla bilinen iş adamı Hüsam Katırcı üstleniyor. 
Rejimin petrol bakanlığının verilerine göre, Mart 2011’de başlayan iç savaştan önce, ülke genelinde günlük 385 bin varil petrol üretiliyordu. 2012’de bu rakam 164 bine, 2013’te 28 bine, 2014’te de 14 bin varile düştü.
Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak, Mart ayında yaptığı açıklamada, 7-10 bin varile kadar düşen üretimi canlandırmak için Rus şirketlerin “Suriyeli ortaklarıyla” irtibatta olduğunu söylemişti. İç savaştan önce petrol ihracatı, ülkenin gelirlerinin yüzde 25’ini oluşturuyordu ve yüzde 95’i Avrupa Birliği’ne satılıyordu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...