Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

CHP’den ‘Fatih Terim’in tazminatıyla ilgili kanun teklifi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
CHP’den ‘Fatih Terim’in tazminatıyla ilgili kanun teklifi

GÜNDEM Haberleri  / İHA

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, milli takım teknik ekibinin maaş ve primlerine standart getirilerek aşırı kazançların önüne geçilmesi ve bunların da Türk Lirası üzerinden ödenmesini öneren bir kanun teklifi hazırladı.

CHP Grup Başkan Vekili Özel, TBMM Başkanlığı’na 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifi verdi. Teklifin genel gerekçesinde geçtiğimiz günlerde Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörünün görevden ayrılmasının ardından kendisine ödenecek olan 4 milyon 671 bin 472 Euro tazminat miktarının toplumda infial oluşturduğunu belirtilerek, “Türk Lirası olarak 20 milyon TL’ye yaklaşan bu tazminat net asgari ücretin 14 bin 245 katıdır.İş Kanununa tabi bir işçinin işten ayrılması sonucu 2017’nin ikinci yarısı için alabileceği en yüksek kıdem tazminatı ise 4 bin 732 TL’dir. Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörüne ödenecek tazminat miktarı bir işçinin alabileceği kıdem tazminatının 4 bin 226 katıdır” denildi.

“Maaş ve primlerin Türk Lirası olarak belirlenmesi şartı getirilerek kur farkından dolayı oluşabilecek haksız kazançların önüne geçilecek”

Ayrıca basına yansıyan haberlerde söz konusu teknik direktöre işsizlik maaşına benzer şekilde, yeni bir takımla sözleşme imzalayana kadar aylık 1 milyon 193 bin lira ödeneceği bilgisinin de yer aldığı bildirilerek, “13 Mayıs 2014 yılında Soma faciasının ardından, verilen sözlere rağmen kışın ortasında işten çıkartılan ve tazminatlarını hala daha alamayan 2 bin 861 işçinin hakları ortada iken, milyonlarca gencimiz işsizlikle boğuşurken ödenecek olan bu meblağlar kabul edilebilir değildir. Milli duygular ile yapılması gereken bir görevde Türkiye Milli Takımı Teknik Direktörü ile yapılan sözleşme adeta haksız kazanç sağlayacak nitelikte bir sözleşmeye dönüşmüştür. Bu sözleşmeye göre yıllık 3,5 milyon Euro maaş kararlaştırılmıştır. Sözleşmenin imzalandığı 2014 yılında Euro satış ortalaması 2.90 iken, 2017 yılında Euro satış ortalamasının 4.00 TL civarlarında seyrettiği düşünülürse, bu miktar ciddi rakamlara ulaşmaktadır. 2014 yılında Türkiye Milli Takımı Teknik Direktörü ile imzalanan sözleşmede aylık kazancı 10 milyon 150 bin TL iken, 2017 yılında bu kazanç sadece kur farkından dolayı 14 milyon TL’ye çıkmıştır. Bu ve benzeri örneklerin bir daha yaşanmaması için spor camiasında ödenen maaşlara, tazminata ve primlere makuliyet ölçüsünde bir standart getirilmesi zaruridir. Bu nedenle bu kanun değişikliği ile Türkiye Milli Futbol Takımında sporcular dışında görev yapacak olan kişilere verilecek maaşlara bir standart getirilerek, aşırı kazançların önüne geçilecektir. Ayrıca maaş ve primlerin Türk Lirası olarak belirlenmesi şartı getirilerek kur farkından dolayı oluşabilecek haksız kazançların önüne geçilecektir" ifadeleri yer aldı.

"Yıllık ücret, FIFA dünya sıralamasında Türkiye’nin üstündeki 5 ülkenin teknik direktörlerine verdiği ücretlerin ortalamasından fazla olamaz"
Özel’in verdiği teklifte şu önerilere de ver verildi:


“Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), milli futbol takımlarında sporcular dışında görev alacak kişilerle maddi haklarla ilgili olarak yaptığı sözleşmeleri Türk Lirası üzerinden yapar. Sözleşmede belirlenecek maddi haklar yabancı paralara endesklenemez. TFF’nin, milli takımlarda görev yapanlara vereceği prim miktarı Türk Lirası üzerinden belirlenir ve bir yıl içerisinde ödenecek kişi başına prim tutarı brüt asgari ücretin 10 katını geçemez. Şampiyon olunması ya da dereceye girilmesi durumunda verilecek primler, son 5 şampiyona ya da turnuvada dereceye girmiş, şampiyon olmuş ülkelerin takımlarına verdiği primlerin ortalaması esas alınarak belirlenir ve verilecek olan prim her kişi için bu ortalamadan fazla olamaz. TFF’nin, milli takımlar teknik direktörlüğü görevini yürüteceklere ödeyeceği yıllık ücret, FIFA dünya sıralamasında Türkiye’nin üstündeki 5 ülkenin teknik direktörlerine verdiği ücretlerin ortalamasından fazla olamaz”.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...