Bunlar da taksicilerin 'Deli Dumrul'u: Parayı vermeyene yolcu yok

Düzenleyen:
Bunlar da taksicilerin 'Deli Dumrul'u: Parayı vermeyene yolcu yok

Ekonomi Haberleri

Yıllardır korsan taşımacılar sebebiyle mağdur olan taksici esnafının yeni derdi değnekçi meslektaşları. İstanbul taksicilerini yıldıran bu kişiler, ruhsatsız olarak işlettikleri durağa yanaşan her meslektaşından haraç kesiyor.

Cabir Turğut

Yıllardır korsan taşımacılar, problemli yolcular gibi sıkıntılarla boğuşan taksici esnafı şimdi de köşe başlarını tutan değnekçilerden dertli. İstanbul’da taşımacılıktan kazandıkları parayı bir kenara bırakıp, değnekçiliğe soyunan bazı taksiciler, meslektaşlarının canına tak ettirdi. Korsan taşımacılık oranını yüzde 70 oranında azaltan Türkiye’nin kayıt dışılıkla mücadeledeki başarısına, taksici esnafından haksız kazanç elde eden bu kesimler gölge düşürüyor. Asya ve Avrupa yakasında hizmet veren toplam 18 bin taksici olduğu düşünüldüğünde ortaya milyonlarca liralık ciddi bir kayıt dışı ekonomi çıkıyor.

OTOPARK DEĞNEKÇİLERİ DE İŞİN İÇİNDE

Taksim, Eminönü, Aksaray, Cevizlibağ ve Şirinevler gibi semtlerde ruhsatsız durak açan ve 5-10 kişiden oluşan taksici çetesi, diğer meslektaşlarının bu bölgelerden yolcu almasına izin vermiyor. Eğer 1 lira gibi bir para ödemeyi kabul ederseniz, duraktan siz de müşteri alabilirsiniz. Köşe başlarını işgal eden 1 liracı taksicilerin arasında otopark değnekçileri de var. Bahsettiğimiz yerlerin işlek sokaklarında gezdiğinizde bile bu tür işlere kalkışanları rahatça görebilirsiniz. Çevre esnaf ve vatandaşlar, her gün karşılaştıkları durumu artık kanıksadıklarını paylaşıyor.

‘İSPARK EL ATSIN’ ÇAĞRISI

Türkiye gazetesine konuşan bir taksici, İSPARK’ın bu konuya da el atıp, herkese eşit şekilde hak sağlamasını talep etti. Değnekçi meslektaşlarına günde 10 lira tutarında bir ödeme yapmak zorunda kaldığını anlatan taksici “Yolcuların en sık kullandığı noktalara konmuş durumdalar. Eğer orada durmazsak müşteri bulamıyoruz. Ben kontak çevirdiğimde aracı 260 lira borçla teslim alıyorum. Bunun 200 lirası araç sahibine, 50-60 lirası da benzine gidiyor. Bize 50 ila 100 lira arasında bir para ya kalıyor ya kalmıyor. Her yere dadanan bu kişiler müsaade etse ekmeğimizi hakkımızla kazanacağız” dedi.

3 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Taksiciler ve Esnaf Odası Başkanı Yılmaz Yahya Uğur da çalışma hürriyetinin ihlali durumunda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası  verildiğini söyledi. Uğur “Belediyelerimiz ruhsatı veriyor ama iş alacağımız yerin organizasyonunu yapmıyor. Hâliyle meslektaşlarımız taksimetreye ilave edilmeyen bir sürü ücreti kendi cebinden ödemek zorunda kalıyor. Üstüne bir de bu değnekçiler ayak bağı oluyor. Zamanında kahyalık sistemini kurmuş odalar, bunun yeni Türkiye’de olmaması lazım” dedi. Oda olarak değnekçilerle mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Uğur “Biz örnek şikâyet dilekçeleri hazırladık. Meslektaşlarımız dilediği vakit buna ulaşabilir, mağduriyetiyle ilgili savcılığa başvurabilir. Bizler de daha önce bu çeteleri tespit edip, yetkili kurumlara cezalarını çekmeleri için girişimde bulunduk” diye konuştu. Uğur, bu ekmek hırsızlarına karşı her taksici esnafının ortak bir mücadele sorumluluğu olması gerektiğine dikkat çekti.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...