Bakan Yılmaz: Endişeye gerek yok teşekkür edeceksiniz

Düzenleyen:
Bakan Yılmaz: Endişeye gerek yok teşekkür edeceksiniz

GÜNDEM Haberleri

Liselere geçişte yeni model üzerinde çalıştıklarını belirten Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, her yaptıkları değişikliğin daha iyiye gitmek için olduğunu söyledi.

Damla Peker ANKARA - Millî Eğitim Bakanı Yılmaz, bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının yapılmayacağını açıkladı. Bir otelde düzenlenen Afrika büyükelçileri ile kahvaltı programının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Yılmaz, 18 milyon evladının bulunduğunu belirterek “Bu evlatlarımın hiçbirisinin kendilerinin geleceğinden kaygı duymasına gerek yok” dedi. Millî Eğitim Bakanlığının ölçme, değerlendirme konusunda en deneyimli kuruluş olduğunu vurgulayan Yılmaz “Dolayısıyla bütün velilerimizden istirhamım şu ki; evlatlarınız evladımız; kafalarında en ufacık bir soru dahi olmasın. Kendilerini kaygıya, sıkıntıya düşürecek hiçbir şey olmayacaktır” diye konuştu. Her yaptıkları değişikliğin daha iyiye gitmek için olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: İnşallah bu TEOG’un kaldırılması da çok daha iyi olacaktır. Uygulamada herkes görecektir ki ‘Gerçekten iyi oldu teşekkür ederiz’ diyeceklerdir. Avrasya yapılırken tartışma oldu, şimdi Avrasya yapıldı diye itiraz eden var mı? Yine Anadolu Tüneli’ni yaparken geciktirildi de şimdi her geçen ‘Teşekkür ederiz’ diyor. Yani yapılmadan önce itiraz var, yapıldıktan sonra ‘Herhâlde gereksiz yere itiraz etmişiz’ diyorlar. TEOG’un kaldırılması da Türkiye’nin önünün açılması… Evlatlarımızı yarış atı konumuna koyduk yani. İnanın evlatlarımız büyüyor, büyüdüğünü fark edemiyorsunuz. 
Yeni modelle ilgili bir soru üzerine de Yılmaz “Üzerinde bakanlığımız çalışma yapıyor. Bakanlar Kurulumuza sunacağız, Bakanlar Kurulunda çıkan kararı da milletimizin bilgisine sunacağız” ifadesini kullandı.

Her okul kendi sınavını yapacak
TEOG yerine konulacak alternatif sistemler de konuşulmaya başlandı. En çok üzerinde durulan modellerden biri her okulun kendi sınavını yapacak olması. Bir diğeri ise adrese dayalı yerleştirme. Bu modelle çocuğun mahallesindeki okula gitmesi hedefleniyor. Üçüncü alternatif ise öğrencilerin ortaokul notlarına göre liseye yerleştirilmesi. Konuşulan son model ise çocuğun ilgi alanına ya da becerisine göre bir liseye geçiş yapmasına yönelik olacak. Bakan Yılmaz’ın bu hafta içinde konuya açıklık getirmesi bekleniyor.

‘Test’li sistem eğitimi çürüttü
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, TEOG’un kaldırılmasını desteklediklerini bildirdi. Test sınavlarının kademeler arasındaki geçişte bütün eğitim sistemini mahvettiğini söyleyen Dal, “Tabii ki sınavın kaldırılması doğru bir karar. Bu bütün eğitim camiasının, yüzde 95’inin mutabık olduğu bir konudur. Teste dayalı sistem eğitimi çürütmüştür” dedi. 1 milyon 300 bin kişinin sınava sokulduğunu, aslında bunun 200 bininin yarışın içinde olduğunu belirten Dal “Geriye kalan çocuklar semtindeki okula gidiyor. İstatistikler ortada ama bu algının oluşturduğu durum sebebiyle 600 bin öğrenci dershane, kurs ve özel ders arasında koşturuyor” diye konuştu. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...