Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İsmet Yılmaz: Meslekî eğitime 13,3 milyarlık bütçe ayırdık

Düzenleyen:
İsmet Yılmaz: Meslekî eğitime 13,3 milyarlık bütçe ayırdık

GÜNDEM Haberleri

Çıraklık Arama Konferansı’nın Sonuç Bildirgesi Programına katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, mesleki eğitime 13,3 milyarlık bütçeyi mesleki eğitime ayırdıklarını söyledi.

Almanya’da mesleki eğitim

Alman Mesleki Eğitim ve Öğretim Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Martin Trentmann, “Çifte mesleki eğitim programı mesleki eğitimde önemli bir yere sahip. Eğitim alanlarının çoğunu orta halli ve büyük şirketler oluşturuyor. Bunlar stajyer yetiştiriyor ve bu stajyerlerin azımsanmayacak bir kısmını işe alıyor. Hükümet mesleki eğitim ve öğretim sisteminin masraflarını işverenlerle paylaşıyor. Genç çırakları teşvik etmek için önemli ekonomik tedbirler alınıyor. 2 koordinasyonlu bir eğitim düzeni var. Bunların ayaklarını şirket içi eğitim ve mesleki okullarda verilen eğitim oluşturuyor. Mesleki eğitimde çalışma sürecinde öğrenim, işbirliği ve sosyal çevreyi geliştirme önemseniyor” ifadelerini kullandı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Sakarya Valiliği, Sakarya Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, SESOB ve İŞKUR işbirliği ile örnek bir birliktelik göstererek değerli bir çalışmaya imza atıyoruz. Bugün sonuç bildirgesini sunmak üzere buradayız. Burada çalışan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yoğun emek sarf ettiler. Sonuç bildirgesi ülkemize, şehrimize ve esnaflarımıza hayırlı olsun” dedi.
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, “Yakın zaman önce çıraklarla ilgili çok önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirildi. Bu arama konferansı da bu sürecin önemli halkalarından birisiydi. İnşallah Sayın Bakanımız ile bu bildirge kitlelere ulaşacaktır. Örnek bir çalışma olduğu kanaatindeyim. Hayırlara vesile olsun” diye konuştu.

Ustaların en çok çırak konusunda yakındıklarını belirten Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise, “Bu organizasyonun Ahilik Kültür Haftası’na denk gelmesi çok önemli. Birçok meslek ve sanatın yok olmaması için örnek bir çalışma. Kitap olarak da basıldı ve gerekli yerlere ulaşacaktır” şeklinde konuştu.

Orta direk sağlam olmalı

Konferansa katkı verenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin payı önemli. Sakarya’da bu oran yüzde 43. Hedefimiz ülke genelinde yüzde 60’ı bulmak. Bakanlığımız önemli bir bütçeyi mesleki eğitime ayırıyor. Bu yıl 13,3 milyar lira ayırdık. Bu hükümetin 2002’de Milli Eğitimin tamamına ayırdığı paradan fazla. 2017-18 Eğitim Öğretim Yılı mesleki eğitimde birçok yenilik var. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitime almadık. Biz bunu yaptıktan sonra geçen yılla bu yıl arasında çıraklıkta yüzde 50 artış oldu. Çıraklar işçi değil, öğrencidir. Onlara o şekilde davranılmalıdır. Çıraklarımız ek ders vererek lise mezunu olabilecekler. Oradan yüksek öğretime geçebilecekler” dedi.
Ustalık Belgesi vermekle ilgili yönergelerinin hazır olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, "İşletmeler kendi bünyelerinde ustalık programı açabilecekler. Eğitim serbest, siz eğitimi yapın biz denetimi yaparız. Staj için devlet olarak destek veriyoruz. Almanya’da devlet bunun için 9,7 milyar, özel sektör 7,7 milyar veriyor. Birbirine çok yakın değerler. Ülkemizde de özel sektörün katkısı artmalı. Satın alma gücü gerçek refahı gösterir. Biz bu alanda 13. sıradayız. Bu büyük bir başarı. Bunu milletimizin istikrar ve güvenden yana tercih ortaya koyması sağlamıştır. Cumhuriyet kurulduğundan beri her hükümete ortalama bir buçuk yıl düşmüş. Bu sürede proje üretilebilir mi? Yoksulluk bizimle azaldı. Kişi başına 4 dolardan aşağıya günlük yoksulluk kalmadı. Bunun da oranı yüzde 1’in altında. Her şeyi çözmedik ama çok şeyi çözdük” diye konuştu.Bakan Yılmaz, bu yıl eğitim öğretime ilk defa Ankara’da çevre dostu bir okul kazandırdıklarını belirterek, ''Elektriğini ve ısınma enerjisinin yüzde 80’ini güneş ve rüzgardan sağlayacak. Bu tarz okulları ülkemizde yaygınlaştırmak istiyoruz. Bilerek ve görerek öğrenmek çok önemli. OSB’ler içindeki okullara destek veriyorduk. Uygulamanın başarıya ulaştığını gördük. OSB dışı özel mesleki liselere de destek sunmaya başladık” dedi.

İhracatta 800 kat artış

Bakan Yılmaz sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Eğitim alanında birçok ilerlemeler var. Öğrencilerimize daha kaliteli eğitim vermek istiyoruz. Eğitimi toplum olarak öncelemeliyiz. Biz geldiğimizde yüzde 2,8 olan eğitim desteği şu anda 5,8. OECD ülkelerinde bu pay yüzde 5,2. Bundan dolayı Türkiye çok büyük bir değişim ve ilerleme gösterdi. Savunma Sanayi ihracatımız 1,6 milyar dolar. 2002’ye göre 800 kat arttı. Türkiye’de elmas yok, petrol yok, doğalgaz yok ama eğitimli beşeri sermaye bir elmastır. Bununla ekonomik göstergelerde üst sıralarda yer alıyoruz. 1939’da 1. Milli Eğitim Şurası’nda dönemin bakanı Hasan Ali Yücel müfredatı gözden geçirelim demişti. Öğrencilerin zayıf olduğu söyleniyordu. Şimdi de aynı şeyler söyleniyor. Ama rakamlar konuşuyor. Türkiye’nin nereden nereye geldiğine bakmak lazım. Eğitimin amacı toplumu daha refah yapmaktır. Biz bunu başardık.”

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...