Mehmetçik'e İdlib görevi

Düzenleyen:
Mehmetçik'e İdlib görevi

GÜNDEM Haberleri

ABD’deki en kritik görüşme dün yapıldı. Erdoğan, verdiği röportajda ise Suriye’ye asker gönderileceğini açıkladı

İSMAİL KAPAN NEW YORK

Günlerdir beklenen Erdoğan-Trump zirvesi dün akşam gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump,Lotte New York Palace Otel’de, bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, ikili ve heyetlerarası görüşme öncesi Türk ve yabancı gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.  Erdoğan, “Bölgesel konuları ele alacağız” derken Trump da “Birçok konuyu görüşeceğiz” bilgisini verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve sonrasında gazetecilerin sorusu üzerine “Görüşme iyi geçti” dedi.
ESAD MUTLAKA GİTMELİ
Erdoğan, Reuters haber ajansına verdiği röportajda ise Suriye’nin gerilimi azaltma bölgeleri konusunda varılan anlaşma kapsamında İdlib bölgesine asker konuşlandırılacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı özetle şunları söyledi:

Kuzey Irak’taki referandum: Bizim 27’sinde bir MGK toplantımız vardı. Tabii bu 25’indeki gelişme sebebiyle MGK toplantısını yarına (bugün) aldık. MGK toplantımızı yapacağız, hemen arkasından da Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirilecek. Yeni bir adım var. Buradaki yaptırımlar neler olacak, hepsini MGK’da etraflıca görüşeceğiz. Bu yaptırımların zamanlaması yol haritası ne olacak, tüm bunları MGK’da, Bakanlar Kurulu’nda görüşmek suretiyle yapacağız. Gündeme gelen yeni bir adım daha var, cumartesi günü de hükümetimizin yurt dışına asker gönderme kararı söz konusu. Bunu parlamentoya getirecek. Bu kararın çıkmasıyla çok farklı bir süreç olacak. Biz hep şefkat elimizi uzattık, kredi imkanları verdik. Kerkük petrol boru hattıyla alakalı bu noktadaki sıkıntılarında yanlarında olduk. Bunlar etraflıca ele alınacak. Bunlar ele alındıktan sonra adımlarımızı ona göre atacağız.

Suriyeliler yeni yönetici bulmalı: Biz Esad’ın Suriye’de iktidarda kalmasını cinayet olarak görüyoruz. Devlet terörü estiren biridir. 1 milyon insanı öldüren biridir. Kimyasal ve konvansiyonel silah kullanan birinin demokratik bir ülkede kalması düşünülebilir mi? Suriye halkı kendini yönetecek birini bulmalı. Suriye halkının en ideal şekilde çözeceğine inanıyoruz. Yapılan üçlü çalışmalardan sonra Astana süreci başlamıştır. Çatışmasızlık bölgesi ile ilgili iyi gidiyordu ancak merkezde hastanenin vurulması bizi endişeye sevk etmiştir. İdlib’teki çatışmasızlık bölgesinde Rusya’nın güvenlik tedbiri var içeride Türkiye’nin tedbiri var.

S-400’lerde kararlıyız: Rusya’dan olumsuz bir yaklaşım olmadıkça almakta kararlıyız. NATO’dan istediğim silahları alamıyorum. Ama terör örgütü ile iş birliği yapıyorlar bunu neyle açıklayacağız? Biz dostları artıracağız, düşmanı azaltacağız. Yunanistan’da S-300 var. NATO, S-300’lerle alakalı bir şey söylememiştir. NATO Genel Sekreteri bununla ilgili bir açıklama yapmıştır. Sekretere burada yaptığım görüşmede etraflıca konuştuk. Şu anda bizim NATO içerisindeki ülkelerle konularda herhangi bir sıkıntı yaşamadığımız gibi, NATO’nun yapısı içerisinde bir sıkıntı söz konusu değildir.

35 DAKİKA PLANLANDI, 1 SAAT SÜRDÜ
Basına kapalı zirve yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...