Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Karar MGK’dan tezkere Meclis’ten

Düzenleyen:
Karar MGK’dan tezkere Meclis’ten

GÜNDEM Haberleri

Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun engellenmesi için, Türkiye’nin diplomatik temasları sürerken, bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulunda bu konuda önemli kararlar alınması bekleniyor.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun engellenmesi için, Türkiye’nin diplomatik temasları sürerken, bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulunda bu konuda önemli kararlar alınması bekleniyor. Kuzey Irak yönetimine karşı alınacak tedbirler arasında, siyasi, diplomatik, ticari ilişkilerin askıya alınmasının yanı sıra, zaten ekonomik anlamda zor durumda bulunan Barzani yönetimine aktarılan kaynağın kesilmesi de ihtimaller arasında sayılıyor. Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik askeri bir müdahalesinin ise ‘Zayıf ihtimal’ olduğu değerlendiriliyor. MGK’da ayrıca PKK-PYD’nin Suriye’de kantonları devletleştirme amacıyla 28 Eylül’de sandık kuracağına yönelik girişimi de gündeme gelecek. Hükûmet kulislerinde, referandumun engellenmesi için, özellikle Irak merkezi hükûmeti üzerinden yoğun temas yürütüldüğü belirtiliyor. Kuzey Irak yönetiminden daha ılımlı olan bazı isimlerin ise ‘Türkiye ile çatışmak istemiyoruz’ mesajı gönderdiği ve temasa geçmek istedikleri ifade edildi.  
OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK
Referanduma yönelik ikinci bir hamle de Hükümetten geldi. Hükümet sürpriz bir adım daha atarak Meclisi yarın için olağanüstü toplantıya çağırdı.
TBMM Genel Kurulu yarın Kuzey Irak’a ve Suriye’ye yönelik sınır ötesi tezkere gündemi ile toplanacak. AK Parti, süresi 30 Ekim’de dolacak olan tezkereyi 1 Ekim’de TBMM açıldıktan sonra Meclis gündemine getirmeyi planlıyordu.  Ancak Kuzey Irak’taki referandum girişimi, tezkerenin süresinin uzatılmasının öne alınmasına neden oldu. Bu kapsamda yarın saat 16:00’da toplanacak olan Meclis Genel Kurulu’nda sınır ötesi operasyon tezkeresi 1 yıl daha uzatılacak. Tezkerenin uzatılmasının ardından Genel Kurul çalışmalarına 1 Ekim’e kadar ara verecek.
AK Parti yönetimi bu kararın, pazartesi günü yapılacak bağımsızlık referandumundan önce Barzani yönetimine bir mesaj niteliği de taşıdığını dile getirdi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...