Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Özal'ın Irak planı: Askerî operasyonla Basra'ya ineriz

Düzenleyen:
Özal'ın Irak planı: Askerî operasyonla Basra'ya ineriz

GÜNDEM Haberleri

Kuzey Irak'ta yapılması planlanan referandumla birlikte Türkiye'nin Musul ve Kerkük'e operasyon yapması yine gündeme geldi.

Mesud Barzani'nin 'bağımsızlık' özlemiyle Türkiye'nin milli güvenliğine tehdit oluşturacak olan 'Kürdistan devleti', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyine yapacağı askeri operasyonu yeniden gündeme getirdi.

ASKERİ MÜDAHALE MASADA
Dün gece geç saatlere kadar devam eden MGK ve Bakanlar Kurulu sonrası Türkiye tavrını net bir şekilde yineledi, "Askeri, ekonomik ve siyasi" yaptırımların vakit kaybetmeksizin devreye gireceğini duyurdu.

TURGUT ÖZAL'IN GÜNDEMİNDE DE IRAK'A MÜDAHALE VARDI
Türkiye'nin, Kuzey Irak'a olası bir askeri operasyonunda Misak-ı Milli sınırlarında yer alan Kerkük ve Musul'un da askeri operasyonla ele geçirilmesi yeniden gündeme geldi. Bu plan, daha önce Turgut Özal döneminde de gündemdeydi.

MUSUL'A GİRER, ORADAN BASRA'YA İNERİZ
Dönemin TBMM Başkanı olan Hüsamettin Cindoruk, Özal'ın Irak'ı işgal planıyla ilgili büyük hedefleri olduğunu, olası bir askeri operasyonla Basra Körfezi'ne kadar ilerleme sağlanabileceğini söylediğini anlatmıştı.

Hürriyet'in, Kuzey Irak-Barzani ve Türkiye ilişkileri üzerine Hulusi Turgut imzasıyla yayınladığı haber dosyasında Cindoruk'un anlattığı Özal'ın Irak planı da var.

Cindoruk, Özal'ın o planını şöyle anlatıyordu:

"1991 yılının sonu ve 1992’nin başında, Cumhurbaşkanı Özal’la olağan görüşmelerimi yapmak üzere Çankaya Köşkü’ne gittiğim zaman kendisini sürekli Kuzey Irak konusunda meşgul görüyordum. Makam odasına üç televizyon cihazı kurdurmuştu. Elindeki kumandayla kanal kanal geziniyordu. 

Cumhurbaşkanlığı makam odasında Türkiye ve Irak’ı içerisine alan ayrıntılı bir duvar haritası asılıydı. Özal, bu görüşmelerimizden birisinde, bana aynen şunları söylemişti:

MUSUL, KERKÜK, ERBİL, BAĞDAT VE BASRA
‘Silopi’den Suriye sınırına kadar 40 kilometrelik bir alandan askerlerimizi rahatlıkla Irak’a sevk edebiliriz. Çok kısa zamanda Musul’a ulaşır oradan devam eder Kerkük ve Erbil’i ele geçirebiliriz. Şartlar el verirse coğrafi hiçbir engeli bulunmayan arazide ilerleyip, Bağdat üzerinden taa Basra’ya kadar dayanırız."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...