Kuzey Irak'ta 'Türkiye kapıları kapatırsa' paniği

Düzenleyen:
Kuzey Irak'ta 'Türkiye kapıları kapatırsa' paniği

GÜNDEM Haberleri

Referandum ısrarı sebebiyle iç savaştan endişe eden Kuzey Iraklılar, gıda stoklamaya başladı. Öte yandan Türkmenler, Kuzey Irak’taki anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumunu boykot edecek.

Çetiner Çetin KERKÜK

Irak Kürt Bölgesi Yönetimi, uluslararası toplum ve bölge ülkelerinin tepkisine rağmen, bağımsızlık referandumunu bugün yapacak. Türkmenler ise referandum yapılmasına karşı çıkıyor. Gazetemize konuşan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, referandumun savaş ilanı anlamanı geleceğini belirterek, şunları söyledi:

“Bugün isterlerse referandum yapsınlar. Uygulamaya geçirmeye çalışırlarsa savaş ilan etmiş olurlar. Uluslararası tarafların iradesinin karşısında böyle bir karar almak Kerkük ve diğer Türkmen bölgelerinin üzerinde bu oyunu oynatmak ihtilal halidir. Bu ihtilale karşı herkesin de kullanacağı yöntemleri olması lazımdır. Irak hükûmetine destek talep ederiz. O destek Türkmenlerin can güvenliğini yeterince sağlamadığı takdirde o zaman başka alternatifler bulunuruz. Can güvenliğimiz tehdit edilirse Bağdat’tan, uluslararası taraflardan, Türkiye ve İran’dan destek talep edebiliriz. 

KERKÜK’E  ÖZEL BİR İDARE 

Defalarca söyledik. Bu bölgede İran, Suriye, Türkiye, Irak ortak hareket etmeli. Bu bölgede bu 4 ülke ortak hareket etmediği sürece dördünün de güvenlikleri tehlikede olur. Ne yazık ki bunlar geç duyuldu. Suudi Arabistan bile bu işten kurtulamaz. Suudi Arabistan da Barzani’ye destek vermeye başlamıştı ama şimdi o da tehlikeyi hissetti ve desteğini durdurmaya başladı. Kerkük’te ufak bir Türkmen gücü var. Ama ne kadar devam edebilir? Artık bölge yavaş yavaş savaş alanına dönüyor. Biz çatışmanın yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. En çok Türkmenler zarar görecek. 

Kürtlerin kendi aralarında ertelenmiş bir siyasi çalışmaları var. Bu ertelenmiş siyasi çatışmalar gelecekte askeri çatışmalara dönebilir. Kerkük için en uygun model özel bir idarenin kurulmasıdır. Bu özel idarenin şartlarında, anayasasında ‘hiçbir yere bağlı olmayan yer’ olmalıdır. Bu sistem haricinde başka bir sitem getirilirse bize göre yanlış olur.

TÜRKMENLER OY VERMEYECEK

Irak Türkmen Cephesi olarak Musul’da düzenlenen mitinge katılan Türkmen temsilciler bu referandumu reddettiler ve oraya sandık bile getirilmemesi kararı aldılar. Tuzhurmatu zaten şu an için vahim bir durumda. Mendeli’de ve Diyala’da reddedildi. O bölgelerdeki Peşmerge güçleri sandıkları silah güçleri ile bıraktılar ama belki de çekilebilir çünkü o bölge KYB’nin bölgesidir. Ama Kerkük’te ise Türkmenler bunu( referandum) boykot ediyorlar ve sandığa girmeyecekler.”  

HALK ERZAK STOKLUYOR

Bu arada, anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumunun düzenleneceği Kerkük’te güvenlik tedbirleri en yükseğe çıkarıldı. Şehir merkezinde güvenliği elinde tutan asayiş ve Peşmerge güçleri yarın oylamanın yapılması beklenen bölgelere güç takviyesi yaptı. Bölgede referandum sonrasına ilişkin endişenin hâkim olduğu görüldü. Türkiye’nin sınır kapılarını kapatmasından ve güvenlik durumunun bozulmasından endişe eden Kuzey Iraklılar gıda stoklamaya başladığı belirtildi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...