PYD saldırı planlıyor tüm riskler hesaplandı

Düzenleyen:
PYD saldırı planlıyor tüm riskler hesaplandı

GÜNDEM Haberleri

Suriye İdlib’de çeşitli silahlı grupların tavırlarına göre TSK bütün senaryolara hazır... En tehlikeli unsur terör örgütü PYD ve Heyet Tahrirü’ş-Şam olarak belirlendi.

Ünsal Ergel ANKARA  
İdlib harekâtı geçtiğimiz cuma gecesi başlatılırken, hazırlıkların çok önceden yapıldığı ve bölgedeki tüm grupların hareketlerinin tek tek incelendiği bildirildi. Harekât başlangıcından itibaren Fırtına obüslerince yapılan atışların çatışma amaçlı olmadığını da ifade eden askerî yetkililer, bölgede operasyonu başlatan Özgür Suriye Ordusunun önünü açmak olduğu bildirildi.
ÖRGÜTLER İNCELENİYOR
TSK, intikalin başarılı olabilmesi için uzun süreli olarak bölgedeki bütün grupların hareketlerini ve stratejilerini mercek altına aldı. Bu strateji çerçevesinde incelenen bölücü örgüt PKK’nın uzantısı PYD ile terör örgütü El-Kaide’nin kopan El Nusra’nın bir kolu olan Heyet Tahrirü’ş-Şam’ın bölgede en tehlikeli gruplar olduğu belirlendi. İdlib’in Kefer Selin ve Kefer Tekarim köylerinde “Hayat Tahrirü’ş-Şam” (HTŞ) adıyla yeni bir grup kuran El-Kaide kökenli teröristler, bu ismi daha sonra Heyet Tahrir Şam olarak değiştirdi. Şu anda İdlib bölgesinde en etkili silahlı grup olarak bilinen HTŞ’nin 20 bine yakın bir teröriste sahip olduğu düşünülüyor. HTŞ’nin elebaşı Halepli Ebu Cabir olarak biliniyor.  Harekâtın başlamasının ardından HTŞ’ye ait olduğu iddia edilen açıklamalarda “İdlib’de Türk askeri hâkim olursa bölgeden çekiliriz” yönünde bilgiler geldi.
MİSİLLEMEYİ AMAÇLIYOR
İdlib bölgesine en yakın sınırı bulunan gruplardan biri de terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD olarak biliniyor. Afrin bölgesinde konuşlu olarak bulunan PYD’ye yönelik yapılan istihbaratlarda örgütün İdlib üzerinden Akdeniz’e açılmayı planladığı bildirilmişti. Bu amaçla hazırlık yapan örgütün Türkiye’nin ÖSO ile koordineli bölgeye harekât düzenlemesine misillemeyi amaçladığı da iddia ediliyor. IKBY ve diğer bazı ülkelerin desteği ile bölgede önemli bir güce sahip olan grubun harekât için en tehlikeli unsur olduğu da değerlendiriliyor.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...