HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Toplu ulaşım ödemelerinde akıllı cihaz dönemi ​

Düzenleyen: /
Toplu ulaşım ödemelerinde akıllı cihaz dönemi ​
Akbil, Toplu Ulaşım, Cep Telefonu, Haber

GÜNDEM Haberleri

Cep telefonları artık toplu taşımada bilet gibi kullanılabilecek, turnike sıraları son bulacak.

Avrupa Birliği’nden 4 milyon avro Ar-Ge desteği alınarak Türk mühendislerce geliştirilen akıllı ulaşım altyapı projesi Elektronik Biletleme Sistemi Projesi (ETS) ile cep telefonları artık toplu taşımada bilet gibi kullanılabilecek, turnike sıraları son bulacak.

Türk mühendislerce geliştirilen ve toplu taşımada turnike sistemini ortadan kaldıracak ETS, Yıldız Teknopark Yerleşkesi’nde düzenlenen basın toplantısı ve pilot demo uygulaması ile tanıtıldı.

Toplantıda proje hakkında bilgi veren Elektronet AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaptana, Elektronet'in, yerli ve milli ATM’den toplu taşıma biletleme ve elektronik ücret tahsilat (EÜTS) sistemlerine kadar farklı sektörler için çeşitli ürünleri tasarlamış ve üretmiş bir teknoloji firması olduğunu belirterek, "Sahip olduğumuz Ar-Ge kültürümüzü daha da geliştirebilmemiz için uluslararası iş birliklerine açık olmamız gerektiğini anladık. Bu hedefimizi gerçekleştirebilmemiz için Avrupa Birliği’nin ulusal Ar-Ge fonu olan EUREKA altında yer alan ITEA3 kümesine katıldık. Projemiz 4 milyon avro Ar-Ge desteği ve TÜBİTAK ile ITEA’nın onayını aldı. 2015 yılında başladığımız ETS, Elektronet’in konsorsiyum liderliğinde Romanya, Güney Kore, İspanya, Portekiz ve Türkiye’den 8 firma olarak uygulamaktayız." diye konuştu.

"AVRUPA’NIN TAMAMINDA UYGULANABİLECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ"

Pilot uygulamaya geçilmesinin önünde bir engel kalmadığını ifade eden Kaptana, 2015 yılında başlayan ve 2018 yılı sonunda tamamlanacak projenin geçiş kontrol, elektronik ücret tahsilat sistemi, yüz tanıma sistemi, büyük veri yönetimi gibi ana unsurlarının tamamlandığını söyledi. 

Kaptana, "Pilot uygulama İstanbul’da yapılacak ve başlangıç olarak Fransa, İsveç ve Romanya’da hayata geçmesi planlanıyor. Avrupa Birliği toplu taşıma standartları desteği alacak olan projemizin 2025 yılı sonuna kadar merkez Avrupa’nın tamamında uygulanabileceğini tahmin ediyoruz." dedi. 

AKILLI CEP TELEFONLARI KULLANILACAK

Toplantıda verilen bilgilere göre, Elektronik Biletleme Sistemi, otobüs, vapur, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarına binerken kullanılan turnike sistemini ortadan kaldırıyor.

Ayrıca, ulaşım kartlarındaki "kontörüm bitti" endişesine ve "fazla kontörü olan var mı?" arayışına da son veriyor. Yolcular dilerlerse ETS uygulamasını akıllı telefonlarına indirerek, ulaşım kartı yerine kullanabiliyor, kontörleri bittiğinde ise yine cep telefonları üzerinden mobil uygulama aracılığı ile anında yükleme yapabiliyor.

Geçiş sırasında yolcular ulaşım kartlarını ya da cep telefonlarını turnikeye okutmak zorunda kalmıyor. Sistem geçiş yaparken otomatik olarak kişileri algılıyor ve böylelikle turnikeler önünde kalabalığın birikmesi de ortadan kalkıyor. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...