Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Seçim ittifakı teklifi Meclis'te kabul edildi | Seçim ittifakı nedir? (Seçim ittifakı maddeleri, detayları)

Düzenleyen:
Seçim ittifakı teklifi Meclis'te kabul edildi | Seçim ittifakı nedir? (Seçim ittifakı maddeleri, detayları)

GÜNDEM Haberleri

Seçim ittifakı teklifi Meclis'ten geçti. TBMM Genel Kurulu'ndaki müzakereleri dün akşam saatlerinde başlayan ve sabaha kadar devam eden seçim ittifakı teklifinin 26 maddesi üzerinde tek tek görüşme yapıldı. 26 madde Meclis'te kabul edildi. Peki seçim ittifakı nedir? Seçim ittifakı maddeleri nelerdir? İşte madde madde seçim ittifakı detayları...

Yüzde 10’luk baraj korunacak. İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş olacak.

Milletvekili dağılımı ittifakın toplam oyu üzerinden yapılacak.

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler için seyyar sandık kurulu oluşturulacak. Yetkili seçim kurulları tarafından gönderildiği hususunda şüphe bulunmayan oy pusulalarının, sadece sandık kurulunun ihmaliyle mühürlenmemesi, bu oy pusulalarını geçersiz saymayacak.

Aynı binada oturan seçmenler aile bütünlükleri korunarak başka sandıklarda oy kullanabilecek. Sandık Kurulu başkanları kamu görevlileri arasından belirlenecek. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulabilecek.

Sandık çevresinde bir sorun yaşandığında Sandık Kurulu Başkanı ve üyeleri dışında seçmenler de bizzat başvuru yaparak kolluk gücü çağırabilecek.

Sandıklar hakkında güvenlik gerekçesiyle birleştirilerek taşıma kararı verilebilecek. Mahalli idarelerde, muhtarlıklarda ve belediyelerde seçilme yaşı 18’e inecek. 

Seçim ittifakı teklifi Meclis'te kabul edildi | Seçim ittifakı nedir? (Seçim ittifakı maddeleri, detayları)

SEÇİM İTTİFAKINDA OYLAR NASIL HESAPLANACAK

Meclis'ten geçen kanun teklifinin en çok merak edilen maddesi, 18. madde oldu. Bu maddede, ittifak içerisinde iki partiye birden verilen oyların nasıl hesaplanacağı ifade ediliyor.

İTTİFAK İÇERİSİNDEKİ 2 PARTİYE OY VERİLİRSE...

Maddedeki yer alan formüle göre; Cumhur İttifakı'nda yer alan partilere verilen oylar kendi hanelerine yazılacak.

AK Parti ve MHP'ye aynı anda oy verilmesi durumunda, oy geçersiz sayılmayacak ve tek bir oy olarak sayılacak.

Yani bir kişinin iki oy vermesi mümkün değil.

Peki iki partiye oy verilmesi durumunda bu oylar nasıl dağıtılacak?

Bu konuda formül oldukça basit.

RAKAMLARLA ANLATIM

Örneğin AK Parti'ye 200 bin oy verildi, MHP'ye ise 50 bin oy verildi. İki partiye aynı anda verilen oyların toplamı da 50 bin.

Bu durumda; 50 bin ittifak oyu, partilerin oylarına oranla dağıtılacak.

Bu formüle göre; 200 bin oy alan AK Parti'ye, ortak oylardan 40 bin oy düşecek, 50 bin oy alan MHP'ye ise 10 bin oy düşecek.

OY DAĞILIMININ SONUCU

Bu durumda AK Parti'nin oyu 240 bin olacak, MHP'nin ise 60 bin oyu olacak.

Bu formülün ayrıntılarını, CNN Türk canlı yayınında Mustafa Şentop anlattı:

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...