HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Adayların partilere göre meslek grupları

Düzenleyen: /
Adayların partilere göre meslek grupları
Parti, Aday, Milletvekili, Haber

GÜNDEM Haberleri

24 Haziran seçimlerine kısa bir süre kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri 24 Haziran’ın ana gündem maddesi olarak yer alsa da aynı zamanda partilerin yarışı da devam ediyor. Milletvekilleri adayları sokağa çıkıp kendisini göstermeye çalışıyor.

Dünya gazetesi yazarı İsmet Özkul, bugünkü yazısında partilerin milletvekili adaylarının mesleklerine dikkat çekti.

İsmet Özkul, “Partilerin adaylarının niteliklerine göre dağılımına bakmakta yarar var. Bu hem oluşacak meclisin hangi mesleklerden gelen kişilerden oluşacağı hakkında bir ön fikir veriyor, hem de partilerle meslek grupları arasındaki karşılıklı ilgi düzeyi hakkında bir bilgi veriyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun yayınladığı kesin aday listesinde yer alan bilgilere göre partilerin adaylarının meslek ve eğitim dağılımını incelediğimizde şu noktalar öne çıkıyor” diyerek şu bilgileri paylaştı:

ADAYLARIN ÜÇTE İKİSİ YÜKSEK ÖĞRENİMLİ

- Toplam 4851 adayın yüzde 62’si yüksek öğrenimli. Sadece 354 aday (yüzde 7.3) ilkokul mezunu. Sadece Hüda-Par’da ortaöğrenim mezunları yüzde 57.12 ile ağırlıkta.

- AK Parti’de adayların yarıdan fazlasının sadece serbest meslek mensupları ile hukukçulardan (hakim, savcı ve avukatlar) oluşması dikkat çekiyor. Bu iki grup AK Parti adaylarının yüzde 53.83’ünü oluşturuyor.

- Serbest meslekten gelen adaylar arasında AK Parti’nin açık ara ağırlığı bulunuyor. Toplam 662 serbest meslek sahibi adayın 213’ü (yüzde 35.5) AK Partili.

- Buna karşın AK Parti’nin 600 adayı arasında esnaf, sanatkar, tüccar, bankacı, turizmci, sanatçı, din adamı ve ev kadını bulunmuyor.

- CHP adayları arasında hukukçular 108 kişi ve yüzde 18 ile ilk sırada yer alıyor. CHP’de hukukçuları iş insanları, mühendis ve mimarlar ile doktorlar izliyor.

- HDP adayları arasında yüzde 17 ile serbest meslek mensupları ilk sırada. Bu grubu yüzde 15.67 ile işçi, ücretli çalışan ve işsizler izliyor.

- İyi Parti adayları arasında da iş insanları yüzde 20.50 ile ilk sırada. İkinci sırada yüzde 13.17 pay ile mühendis ve mimarlar geliyor.

- İş insanları yüzde 20.33 pay ile MHP adayları arasında da ilk sırada. MHP’de ikinci sırada yüzde 10.33 ile hukukçular yer alıyor.

- Saadet Partisi adayları arasında ilk sırada yüzde 13.33 ile serbest meslek, ikinci sırada yüzde 11.17 ile mühendis ve mimarlar yer alıyor.

- Serbest meslek ve hukukçularda AK Parti; doktorlar, ekonomistler ve medya-iletişim mensuplarında CHP; öğretmenlerde HDP; iş insanları, mühendis-mimarlar ve akademisyenlerde İyi Parti; kamu görevlileri ile bankacılarda MHP; işletmeci ve yöneticiler, tüccarlar ve din adamlarında Saadet Partisi; esnaf-sanatkarlar, işçi-emekçiler ile ev kadınlarında Hüda-Par; çiftçi, öğrenci ve emeklilerde Vatan Partisi ilk sırada yer alıyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...