Hulusi Akar Rus mevkidaşı Şoygu ile görüştü

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Hulusi Akar Rus mevkidaşı Şoygu ile görüştü

GÜNDEM Haberleri  / AA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu telefonda görüştü. Bakan Akar ile Rus mevkidaşının görüşmesinde bölgesel güvenlik, Suriye'deki durum ve ikili işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu telefonda görüştü. Görüşmeden kısa bir süre sonra Hulusi Akar'dan Münbiç ile ilgili açıklamalar geldi. Bakan Akar ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasındaki telefon görüşmesinde bölgesel güvenlik, Suriye'deki durum ve ikili işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmenin sonunda Bakan Akar'dan önemli açıklamalar geldi.

"TERÖR BELASININ ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ"

Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) bir üst rütbeye terfi eden subay, astsubaylara yeni rütbe işaretleri Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen törenle verildi. Salondakilere hitap eden Bakan Akar, önemli açıklamalarda bulundu. Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci öncelikli görevinin terörle mücadele olduğunu aktaran Akar, "En son terörist etkisiz hale getirilmeden  terörle mücadelemiz bitmeyecek." dedi.

Gelecek günlerde terörle mücadelenin temposunun artırılacağına değinen  Akar, "Bu terör belasının üstesinden geleceğiz. Doğu ve Güneydoğu'da bazı  alanlarda 'girilemez' denilen yerlerin hepsine girildi, oradaki teröristlerin  tamamına yakını etkisiz hale getirildi, orada çok büyük kahramanlıklar,  fedakarlıklar gösterildi. Tarihimize altın harflerle yazılan çalışmalar oralarda  yapıldı." değerlendirmesinde bulundu.

15 Temmuz'daki hain darbe girişimini hatırlatan Akar, "Bir grup  üniforma giyen hainin yaptığına karşılık vatanını, milletini seven sizlerce  gerekli cevap verildi ve söz konusu girişimin akamete uğraması sağlandı."  ifadesini kullandı.

FETÖ'nün hain darbe girişimden bir ay sonra Suriye'nin kuzeyindeki  terör hedeflerine yönelik Fırat Kalkanı Harekatı'nın başlatıldığını anımsatan  Bakan Akar, harekat kapsamında DEAŞ terör örgütünün 3 bin civarında mensubunun  etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Akar, "Karadan DEAŞ ile yüz yüze gelen tek devlet biziz. Diğerleri  havadan şuradan, buradan bu mücadeleye girdiler. Bizim arkadaşlarımız göğüs  göğüse muharebelerle en radikal DEAŞ'lılardan 3 bine yakınını bulundukları  bölgede etkisiz hale getirdiler." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'in, Zeytin Dalı Harekatı ile terör örgütü  PKK/PYD/YPG/KCK üyelerinden temizlendiği bilgisini veren Akar, 5 bine yakın  teröristin harekat kapsamında etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Akar, harekatlarda şehit olanlara rahmet, gazilere şifa dileğinde  bulundu.

İDLİB'DEKİ GELİŞMELER

İdlib'de güvenlik ve istikrar ortamının sağlanmasına yönelik Astana  süreci kapsamında  Türk Silahlı Kuvvetlerince 12 gözlem noktasının açıldığına  değinen Akar, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda, bir milyondan fazla kendi vatandaşını öldüren,  katleden rejimin saldırıları bitmiyor. Karadan ve havadan İdlib'de masum  insanların olduğu yerlere ateş ediyorlar. Bu konuda diplomatik, askeri düzeyde  gerekli temaslarımızı sürdürdük, sürdürmeye devam ediyoruz. Burada kurulan  ateşkes düzeninin bozulmadan 3,5-4 milyon insanın güvenliğinin sağlanmasına,  insani yardım çalışmalarının aksamadan yürütülmesine ve bu saldırıların durmasına  gayret gösteriyoruz. Bu çalışmalar bu günlerde çok büyük önem arz ediyor. Türkiye  Cumhuriyeti Devleti, ilgili devletlerle görüşerek, konuşarak alacağı tedbirlerle  bu saldırıları önlemeye gayret gösteriyor. İnşallah önleyeceğiz."

MÜNBİÇ'TE GELİNEN SON DURUM

Münbiç'le ilgili Türkiye'ye daha önce askeri ve siyasi çok sayıda söz  verildiğine  işaret eden Hulusi Akar,  şöyle konuştu:

"O sözleri hatırlatarak, bilindiği gibi, bir yol haritası yapıldı. O  çerçevede münasebetlerimizi hassas bir şekilde sürdürüyoruz. Verilen sözlerin  yerine getirilmesi için onların takipçisi olduğumuzu kendilerine bildiriyoruz.  Yavaş da olsa bir ilerleme oluyor. Muhataplarımıza, YPG'nin yani PKK'nın bölgeyi  tamamen terk etmesi gerektiği konusunu sürekli hatırlatıyoruz."

Bunların yanı sıra terör örgütü PKK'ya yönelik mücadelenin sınır  ötesinde de devam ettiğini anlatan Akar, "Biz Irak'ın Suriye'nin toprak  bütünlüğüne, siyasi bütünlüğüne saygılıyız ancak kendi hak ve menfaatlerimizi  korumak ve kollamak, yurdumuzun, halkımızın güvenliğini sağlamak bakımından  alınması gereken her türlü tedbiri karadan, havadan almaya devam edeceğimizi  büyük bir nezaketle muhataplarımıza hatırlatıyoruz." ifadesini kullandı.

Akar, terörle mücadelenin hukukun üstünlüğü anlayışıyla ve sivil halka  yönelik büyük hassasiyet gösterilerek devam ettiğini vurgulayarak, "Hiçbir  ülkenin göstermediği kadar hassas davranılmıştır, davranılmaya devam ediliyor."  dedi.

Türkiye'nin denizler ve hava sahasındaki hak ve menfaatlerini taviz  vermeyecek şekilde korumaya devam ettiklerini aktaran Akar, "Biz iyi komşuluktan,  dostluktan yanayız. Tüm komşularımızla iyi komşuluk ilişkilerimizi sürdürmekten  yanayız ancak milletimizin hakkını hukukunu korumak konusunda da son derece  kararlıyız. Bunun içinde Ege, Doğu Akdeniz, Kıbrıs var. Bunları da muhataplarımız  çok iyi biliyor." diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Akar, söz konusu bölgelerde herhangi bir oldu-bittiye fırsat vermeyeceklerini de kaydetti.

Akar, TSK'nın ihtiyaçlarının milli ve yerli imkanlarla giderilmesinin  önemine anlatarak, bunlara yönelik çalışmaların  sürdüğü sözlerine ekledi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...