Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı | Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? ( Merkez faizi ne kadar arttırdı?)

Düzenleyen:
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı | Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? ( Merkez faizi ne kadar arttırdı?)

GÜNDEM Haberleri

Son olarak 24 Temmuz`da toplanan Para Politikası Kurulu, bugün Murat Çetinkaya başkanlığında bir araya geldi. Piyasaların gündeminde olan kritik faiz kararı belli oldu.Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası bugün saat 14.00'te faiz kararı açıklandı. Toplantıdan çıkacak karar, dolar ve euro'nun seyrinde etkili olacak. Küresel piyasalar Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının kararlarını beklerken, yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı takip edilecek. Bugünkü TCMB'nin faiz kararı öncesinde döviz kurlarındaki düşüş eğilimi dikkati çekerken, BIST 100 endeksi ise dün yüzde 0,18 değer kaybederek günü 92.227 puandan tamamladı. Dolar/TL, 6,33'ün altını görmesinin ardından bugün 6,3650 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün merkez bankalarının faiz kararlarının yanında ABD'nin enflasyonu başta olmak üzere yoğun veri akışının da takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 91.500 ve 90.000 seviyelerinin destek, 94.000 puanın direnç konumunda olduğunu söyledi. 

AA Finans'ın TCMB'nin gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistler, politika faizinde 275 ila 725 baz puan arasında artış öngörüyor. Ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 425 baz puan oldu. Politika faizi, bir önceki PPK toplantısında yüzde 17,75'te sabit tutulmuştu.

ABD'DE TİCARİ ENDİŞELER VAR

ABD'de dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ağustosta yüzde 0,1 azalarak 1,5 yılın ardından ilk kez düşüş kaydederken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Bej Kitap Raporu'nda ise tahminler doğrultusunda ticaret endişeleri dile getirildi. 

Raporda, ülke ekonomisinin ılımlı büyümeyi sürdürmesine karşın ticaret endişeleri ve işçi eksikliğinin üretim faaliyetlerini olumsuz etkilediği belirtildi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard da yaptığı konuşmada "İleriye baktığımızda büyümenin muhtemelen güçlü kalacağını görüyoruz. Beklenmeyen gelişmeler yaşanmazsa faiz oranındaki kademeli artışların gelecek bir iki yıl boyunca sürmesi, tam istihdamı korumak ve enflasyonu hedefe yakın tutmak için muhtemelen uygun olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Bu gelişmelerin ardından dolar endeksi sınırlı da olsa değer kaybetti, pay piyasalarında ise karışık bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,11 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,04 yükselirken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,23 geriledi.

AVRUPA MERKEZ BANKASI KARARI DA BUGÜN

Avrupa tarafında, bugün açıklandı.Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararları öncesinde euro/dolar paritesi 1,1550-1,1650 dar bandındaki dalgalı seyrini sürdürüyor. Dün açıklanan euro Bölgesi sanayi üretimi verisinin yüzde 0,1 gerilemesine karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,52, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,91 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,55 değer kazandı.

VİOP'ta endeks kontratı güne düşüşle başladı

 Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) ekim vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yaklaşık yüzde 0,1 düşüşle 117.000 puandan başladı.Ekim vadeli endeks kontratı, açılışta en düşük 116.900 puanı görmesinin ardından önceki kapanışının 150 puan altında, 117.000 seviyesinde dengelendi.

Dün analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 118.500 puanın üzerini test eden endeks kontratı, bu seviyede etkisini artıran satışlarla kazançlarını geri vererek, günü önceki kapanış seviyesi olan 117.150 puandan tamamlamıştı.Analistler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydederek, ABD'de enflasyon ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmalarının da takip edileceğini ifade etti.

AA Finans'ın TCMB'nin gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistler, politika faizinde 275 ila 725 baz puan arasında artış öngörüyor. Ekonomistlerin tahminlerinin medyanı 425 baz puan oldu. Politika faizi, bir önceki PPK toplantısında yüzde 17,75'te sabit tutulmuştu.ECB ve BoE'den faiz değişikliği beklemeyen analistler, teknik açıdan ekim vadeli endeks kontratında 118.500 puanın direnç, 116.300 ve 115.500 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

BAŞKAN ERDOĞAN: “FAİZ KONUSUNDAKİ HASSASİYETİM AYNIDIR, DEĞİŞEN BİR ŞEY YOKTUR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Faiz konusundaki hassasiyetim aynıdır, değişen bir şey yoktur. Merkez Bankası bağımsız ya dolayısıyla o kendi kararını kendisi alır ayrı. Ama bunun dışında özel sektöre ait bankalar var. Bu bankalar neye göre hareket ediyor. Merkez Bankası'nın açıkladığı karara bakıyor, onlar da bu karara göre bakıyorsunuz 50’lere varan şu anda faiz uygulaması var. Faiz denilen bu sömürü aracını kullanmaya asla aracı olamayız, vesile olamayız" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) 20. Olağan Genel Kuruluna katıldı. Burada yaptığı konuşmada Erdoğan, “Bizim geleneğimizde esnaf ahidir. Ahinin kelime kökeni kardeşlikten ve cömertlikten gelir. Tarihimizde ahi demek ticarette ve sosyal hayatta kardeşliği, dayanışmayı, cömertliği esas alan kişi demektir. Tasavvuftaki uhuvet ile ahilikteki kardeşlik aynı yola çıkar. Asırlar boyunca Anadolu’da devletin zayıf düştüğü toplumun birliğe ve dirliğe ihtiyacı olduğu her dönemde ahiler yani esnaf ve sanatkarlarımız devreye girmiştir. Adeta bir çimento gibi milletimizi bir arada tutan, savunan, yaşatan, büyüten ahiler kendi işlerinde de sıkı bir mesleki ve ahlaki disiplin oluşturmuşlardır. Ahilerin asıl gücü kendi içlerindeki bu nizamdan, intizamdan, ihlastan gelmektedir. Bu yolun esası çok kazanmak değil, helalinden kazanmaktır. Ahilik sadece kendini düşünmek değil, aynı zamanda çevresindeki kardeşleriyle tüm toplumu gözetmektir. Ecdadımızın bu konuyla ilgili sayısız meselleri, hikayeleri, tavsiyeleri vardır. Bugün de 307 meslek dalındaki 1 milyon 733 bin üyesiyle Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonumuzu ahiliğin bayraktarı olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı. 

Köksüz bir ağacın ayakta kalamayacağı gibi köksüz bir kurumun da varlığını uzun süre devam ettirebilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Selçuklu’dan beri devletimizi ve milletimizi ayakta tutan, omurga görevi gören esnaf ve sanatkarlarımızın bugün de aynı misyona sahip olduklarına inanıyorum. Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiği şu günlerde sizlere yine çok önemli görevler düşüyor. Son 5 yıldır ardı ardına yaşadığımız hadiselerin en yakın şahitleri sizlersiniz. Sokakları karıştırmaktan darbe teşebbüsüne terör örgütlerini üzerimize salmaktan ekonomik tetikçiliğe kadar her türlü saldırıya maruz kaldık. Yaşadığımız bunca hadiseye rağmen ne siyasi istikrarımız ne ekonomik gücümüz ne de sosyal bütünlüğümüz zarar gördü. Böyle olduğu halde ülkemizin adı birileri tarafından sürekli olumsuzluklarla yan yana alınmaya çalışılıyor. Sizler vasıtasıyla tüm milletimle dünyadaki tüm siyaset ve ekonomi çevreleri ile samimi bir hasbıhal yapmak istiyorum” şeklinde konuştu. 

PAMİR: FAİZ ARTIŞI YÜZDE 4.0 PUANIN ÜSTÜNDE OLURSA KUR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BÜYÜR

 Ortadoğu Teknik Üniversitesi İşletme Öğretim Üyesi Dr. Can Pamir, Merkez Bankası'nın bugün saat 14:00’de açıklayacağı faiz kararının, "4.0 puan dolayında artış" olarak tahmin ettiğini söyledi. Pamir, “Faiz artışı, piyasa beklentisi olan 4.0 puanlık artışın üzerine çıkarsa, bunun kur üzerindeki etkisi daha büyük olur; ancak, bu artışın da kur üzerindeki etkisi yaklaşık bir ay sürecektir. Durum Merkez Bankası’nın sadece faiz artırımıyla çözebileceğini düzeyin üzerinde” dedi.Pamir, faiz artışının 4.0 ya da yüzde 3.0 puanın altında kalmasının ise kurda yükselme potansiyeli oluşturacağını ekledi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...