Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Siyasi partiler Kürtçe faaliyet gösterebilecek

Siyasi partiler Kürtçe faaliyet gösterebilecek

GÜNDEM Haberleri

Siyasî Partiler Yasası'ndaki 'Türkçe' şartı kalkıyor. Parti kongreleri Kürtçe yapılabilecek. Pankart, levha ve broşürlerde de başka lisanlar serbest olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen demokratikleşme paketi kapsamında Siyasi Partiler Kanunu'nda da önemli değişikliklere gidilecek. Halen BDP'nin uyguladığı eş başkanlık sistemi kanuni hale getirilecek. Yapılacak değişiklikle bir partinin genel başkanlığı ile Meclis grubu başkanlığının iki ayrı kişi tarafından yürütülmesine imkan sağlanacak. Seçim Kanunu'nda 2010'da yapılan değişiklikle Kürtçe propagandanın önünü açan düzenlemenin bir benzeri Siyasi Partiler Kanunu'nda da yapılacak. Bu çerçevede, siyasi partiler sadece seçim dönemlerinde değil, diğer zamanlarda da (kongreler, açık veya kapalı salon toplantıları, mitingler vb.) parti faaliyetlerini Türkçe dışındaki dillerde yapabilecek. Başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ile beyannameler kullanabilecek; dağıtabilecek. Aynı kanunda yer alan, "Siyasi partiler, Türk dilinden veya kültüründen başka dil ve kültürleri korumak, geliştirmek veya yaymak yoluyla Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde azınlıklar oluşturarak millet bütünlüğünün bozulması amacını güdemez ve bu yolda faaliyette bulunamaz" hükmünün değiştirilmesi bekleniyor. "Dini ve dince kutsal sayılan şeyleri istismar yasağı" ile "Dini gösteri yasağı" başlıklı maddelerinin uygulama imkanı kalmayan bölümlerinde de değişikliğe gidilecek. Mevcut düzenlemede, bir siyasi partinin dini törenlere veya dini bayramlara katılması bile yasak kapsamında yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...