İlk S-400 temmuzda Türkiye’ye geliyor

İlk S-400 temmuzda Türkiye’ye geliyor

GÜNDEM Haberleri

Rosoboronexport Genel Müdürü Aleksandr Mikheyev “Temmuz ayında S-400’leri teslim etmeye başlayacağız. Ankara F-35 programından çıkarsa Türkiye’ye uçak tedarik etmeye de hazırız” dedi.

Rusya’nın devlet kontrolündeki silah ihracat şirketi Rosoboronexport’un Genel Müdürü Aleksandr Mikheyev, Türkiye’ye ilk S-400’lerin temmuz ayında teslim edilmeye başlanacağını açıkladı. Mikheyev, anlaşma ile ilgili bütün meselelerin halledildiğini ve şimdi Rusya ile Türkiye’nin anlaşmanın şartlarını yerine getirmeye çalıştığını söyledi. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Mikheyev, Ankara’nın F-35 programından çıkması hâlinde Moskova’nın Türkiye’ye uçak tedarik etmeye hazır olup olmadığı sorusuna ilişkin “Türk tarafı istişarelerde bulunmak için bize başvurursa imkânlarımız dahilinde Rus Birleşik Uçak Şirketi ile ortaklaşa istişare etmeye hazır olacağız” cevabını verdi. Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması hâlinde Rusya’dan uçak almayı düşünüp düşünmeyeceği sorusu üzerine “Ben böyle istedim, Türkiye çıkacak’ diye bir şey yok. Uluslararası hukuk var. Hakkımızı ararız. En kötü senaryoyu konuşalım. Bizim yeni uçaklara ihtiyacımız var. F-35’ler olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı herhangi bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendim üretinceye kadar. Şu anda kendi uçaklarımızı üretmek için yoğun çaba sarf ediyoruz” demişti.

ÇAVUŞOĞLU: ARA FORMÜL YOK
Bu arada Rusya’dan alınacak S400 savunma sistemlerine ilişkin “Nasıl bir ara formüle doğru gidiliyor” sorusu üzerine Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu “Herhangi bir ara formül yok” dedi. ABD’nin yaptırımları konusundaki meselenin nasıl aşılmasının düşünüldüğü sorusuna Bakan Çavuşoğlu, taraflar olarak görüştüklerini söyledi. Bu sözleşmenin CAATSA’dan (Amerika’nın Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Kanunu) önce imzalandığını vurgulayan Çavuşoğlu “CAATSA’ya baktığımızda içinde F-35 yok. Verilmesi gereken karar siyasidir. (ABD Başkanı Donald) Trump kendisi de kabul ediyor; ‘Obama döneminde biz sizi Rusya’ya itmişiz’ diyor. Bu yönetimde de bize herhangi bir kişi Patriot bataryalarını satacağına dair garanti veremiyor. Bizim de acil ihtiyacımız var” dedi. Çavuşoğlu, ABD’nin İran’a yönelik ambargo ile ilgili muafiyet kararını uzatmamasına yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine, bunun son derece yanlış bir karar olduğunu söyledi. 

ANKARA’DA KRİTİK GÜVENLİK ZİRVESİ
Bu arada, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu heyetler arası değerlendirme toplantısında bir araya geldi. TSK’nın komuta kademesinin de hazır bulunduğu toplantıda Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’deki son gelişmeler, Suriye’de tesis edilmesi planlanan güvenli bölge, güvenlik meseleleri ve dış ilişkiler konuları ele alındı. Konuyla ilgili Millî Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin hak ve menfaatlerinin korunması konusundaki kararlılık vurgulandı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...