Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yok hükmünde 30 bin 281 oy

Yok hükmünde 30 bin 281 oy

GÜNDEM Haberleri

İptal edilen İstanbul seçimine ilişkin gerekçeli karar açıklandı: 754 sandık başkanı kamu çalışanı değil. Bu sandıklarda oy kullanan seçmen sayısı 212 bin 276. Ayrıca 108 sandıkta sayım döküm cetveli düzenlenmemiş, 30 bin 281 oy ‘yok hükmünde’.

Haber Merkezi ANKARA

220 BİN KAMU GÖREVLİSİ TESPİTİ
Gerekçede, İstanbul seçimi için toplamda 93 bin 558 kamu görevlisine ihtiyaç duyulduğu, İstanbul genelinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aylık ödenen ve sandık kurullarında görev alabilecek durumda olan yaklaşık 220 bin kamu görevlisinin bulunduğu bunun da sandık kurullarında ihtiyaç duyulan kamu görevlisi sayısının 7 katı olduğu hatırlatıldı.

SAYIM DÖKÜM CETVELLERİ
YSK’nın gerekçesinde İstanbul seçimlerinin iptal edilmesine yol açan sayım-döküm cetvelleri ile ilgili değerlendirmelere de yer verildi. Gerekçede, usulüne uygun düzenlenmeyen bir sayım döküm cetveli olmadan, partinin veya adayın aldığı oyların doğru tespit edildiğinden ve tutanağa doğru geçirilmiş olmasından bahsedilemeyeceği belirtildi.

GEREKÇE TOPLAM 250 SAYFA
Toplam 250 sayfadan oluşan gerekçenin, 212 sayfası AK Parti’nin İstanbul seçimlerini iptal başvurusunda yer alan iddialar, YSK’nın ara kararı doğrultusunda ilçe seçim kurullarının yaptığı tespitler ve YSK’nın 7 üyesinin ortak iptal yönündeki değerlendirmelerinden oluşuyor. Aralarında YSK Başkanı Sadi Güven’in de bulunduğu 4 üye ise 38 sayfalık karşı oy gerekçesi yazdı.

SONUÇLARI ETKİLEMEZ
YSK’nın İstanbul seçimlerinin iptal gerekçesindeki 4 üyenin karşı oy yazısında, sandık kurullarının oluşumu ve oy sayım-döküm cetvelleri ile ilgili iddiaların seçim sonuçlarına etki etmeyeceği görüşü dile getirildi. YSK Başkanı Sadi Güven, mühürsüz ve imzasız sayım döküm cetvellerinin ait olduğu sandıklarda AK Parti temsilcisinin de görev yaptığını hatırlatarak, yapılan incelemelerde bu cetveller ile tutanaklar arasında, seçimin iptalini gerektiren bir uyumsuzluğun görülmediğini savundu. YSK üyeleri Cengiz Topaktaş ile Kürşat Hamurcu da, sandık kurulları oluşumundaki hatanın sorumluluğunun seçmene yüklenemeyeceğini belirtti. YSK üyesi Yunus Aykın da karşı oy gerekçesinde, “Sayım döküm cetvellerinde iddia edilen eksiklikler de tek başına seçim sonucuna müessir değildir” görüşünü savundu.

İÇTİHAT OLACAK
YSK’nın açıkladığı gerekçe, bundan sonraki seçimler için de önemli bir içtihat olacak. Başta sandık kurullarının oluşumu olmak üzere, ortaya çıkan hukuki boşluklar açıklanan İstanbul gerekçesiyle gideriliyor. Sonraki seçimlerde YSK’nın aldığı bu karar doğrultusunda, sandık kurulu başkanları ile bir üyenin kamu görevlisi olması zorunlu hâle geliyor. Kimin kamu görevlisi sayılacağı yönündeki tartışmalara da yine bu gerekçede açıklık getiriliyor. Gerekçede, ‘657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre aylık ödenen kişiler’ kamu görevlisi olarak tarif ediliyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...