Batı'da sosyal medyanın durumu bu: Uygunsuz içerik bir saatte kalkıyor

Düzenleyen:
Batı'da sosyal medyanın durumu bu: Uygunsuz içerik bir saatte kalkıyor

GÜNDEM Haberleri

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere’de sosyal medya şirketlerinin kanuni yükümlülüklerini inceleyerek raporlaştırdı. Almanya’da sosyal medya şirketlerinin açıkça illegal içerikleri, şikâyet gelmesinin üzerinden en geç 24 saat sonra kaldırması gerekiyor. Bunu yerine getirmeyenlere 50 milyon avroya varan para cezası verilebiliyor.

Almanya’da söz konusu Kanun’un yürürlüğe girdiği ilk altı ayda, Facebook’un gelen şikâyete tabi içeriklerin yüzde 21,2’sini, YouTube’un yüzde 27,1’ini, Google’ın yüzde 46,1’ini ve Twitter’ın ise yüzde 10,8’ini kaldırdığına işaret edildi. Özellikle aşırı nefret suçları ile mücadeleyi güçlendirmek için sosyal ağlara ilişkin Kanun’un kapsamını genişletmeyi planlayan Almanya, 19 Şubat 2020’de yeni bir taslak metni hazırladı. Buna göre sosyal medya şirketleri artık yasa dışı içeriği kaldırmakla kalmayacak, bu durumu polise de bildirecek, paylaşım yapan kişinin de IP adresini polisle paylaşacak. 
ABD’de serbest rekabet ortamı içinde kendilerine katı kanuni yükümlülükler uygulanmasa da Federal Ticaret Komitesi, 24 Temmuz 2019’da Facebook’a şahsi verilerin uygunsuz kullanımı nedeniyle 5 milyar dolar para cezası vermişti. 
Fransa’da ise sosyal medya şirketleri, ayrımcılık, nefret, şiddet, insanlığa karşı suçların inkârı ve cinsel taciz içerikli paylaşımları kullanıcılardan gelen şikâyetler üzerine 24 saat içinde; terör ve çocuk pornografisi içerikli paylaşımları ise bir saat içinde kaldırmak mecburiyetinde. Kaldırmaması durumunda cezası 250 bin avroya kadar çıkıyor. 
İngiltere de bu konu üzerinde bir kanun tasarısı hazırlıyor. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...