HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Vaka azaldıkça açılacağız

Vaka azaldıkça açılacağız
Kademeli Normalleşme, Tam Kapanma, Covid, Sokağa Çıkma Yasağı, Haber

GÜNDEM Haberleri

29 nisanda Türkiye genelinde başlayan 17 günlük 'tam kapanma' dönemi, saat 05.00 itibariyle sona ererken, 1 hazirana kadar sürecek 'kademeli normalleşme' dönemi başladı. Bugünden itibaren başlayan ihtiyatlı normalleşme adımları 7 ve 14 günlük periyodlarla takip edilecek, vakalar düştükçe kısıtlamalar azalacak.

YÜCEL KAYAOĞLU

Koronavirüsle mücadele kapsamında 17 günlük tam kapanma tedbirlerinin bir bölümü kaldırıldı, 1 Haziran’a kadar olan süreç ise kısmi kapanma tedbirleri ile devam edecek. İki haftalık bu süreçte vaka yayılım hızı beklenmedik şekilde artarsa, yeni tedbirler alınacak. Vakalar azaldıkça da mevcut tedbirlerde gevşemeler yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İhtiyatlı davranacağız’ dediği normalleşme adımları yaz boyunca sıkı bir şekilde takip edilecek. 1 Haziran’a kadar kaldırılan bazı kısıtlamaların sahaya yansıması iki hafta süreyle takip edilecek. Vakalarda beklenmedik bir artış olursa ve bu artışı hangi açılımlar tetikliyorsa, o alanlara yönelik yeni kısıtlayıcı tedbirler devreye sokulacak.

1 HAZİRANDAN SONRA NE OLACAK?
1 Haziran itibarıyla vakalardaki artışların yönetilebilir seviyede olması durumunda bugünkü gibi sert tedbirler alınmayacak. Kısıtlayıcı tedbirler, vaka yayılım hızının iki hafta boyunca artarak devam etmesi kriterine göre devreye girecek. Tam kapanma tedbirleri ile yayılım hızı uzun bir sürenin ardından yönetilebilir seviyeye indi. Uzmanlara göre, yaz boyunca Türkiye’deki vakalar günlük 10-15 bin seviyesinde tutulabilirse, hastane kapasiteleri ve salgın yönetiminde bir problem yaşanmaz.

AŞIYA OLAN İLGİYİ ARTIRMAYA YÖNELİK KARAR
İki doz aşısını yaptıranların sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmasının Türkiye’de aşıya olan ilgiyi artırmaya yönelik bir karar olarak değerlendiriliyor. Aşıdaki tedarik probleminin giderilmesi ise haziran ayı boyunca yapılacak yoğun aşılama ile salgın yönetiminde önemli bir eşik aşılmış olacak. ABD’de iki doz aşısını olanların maske ve mesafe kuralından muaf tutulmasına yönelik uygulamanın ise Türkiye için henüz erken olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

KADEMELİ NORMALLEŞME BAŞLADI
İçişleri Bakanlığı'nın 81 ilin valiliğine gönderdiği genelge ile 1 Haziran Salı günü saat 05.00'e kadar sürecek "kademeli normalleşme" dönemi saat 05.00 itibarıyla başladı. Bu genelgeye göre;

* Tam kapanma öncesi olduğu gibi hafta içi 21.00-05.00 arası ve hafta sonu ise cuma günü 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar olan sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek.

* Alışveriş merkezleri hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

* Restoranlar haftaiçi 07.00-20.00 arası gel al ve paket servis, 20.00-24.00 arası sadece paket servisi, hafta sonları ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde açılacak.

* Sokağa çıkma kısıtlaması olmayan zamanlarda şehirlerarası seyahat serbest olacak.

* Aşısını yaptırmış olan 65 yaş üstü ile 18 yaş altı olanlar için sokağa çıkma kısıtlaması olmazken, aşı yaptırmayan 65 yaş üstü hafta içi sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...