TÜBİTAK Başkanı Mandal: Müsilaj çalışmaları hafta ortasında teslim edilecek

Düzenleyen: / Kaynak: AA
TÜBİTAK Başkanı Mandal: Müsilaj çalışmaları hafta ortasında teslim edilecek

GÜNDEM Haberleri  / AA

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, müsilaj odaklı değişik numuneler aldıklarını ve analiz çalışmalarının önemli bir kısmının tamamlandığı belirterek, "Çalışmaları hafta ortasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza teslim etmiş olacağız" dedi.

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, müsilajla ilgili çalışmalarda gelinen nokta hakkında bilgi verdi. Bu konuda TÜBİTAK'a görev verildiğini belirten Mandal, Marmara Denizi'nden müsilajla ilgili numuneler aldıklarını belirterek, fiziksel, kimyasal ve toksikolojik analizleri içeren çalışmanın sonuçlarını hafta ortasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim edeceklerini belirtti.

İKİ GRUP ÇALIŞMA YAPILACAK

Alınan numunelerle ilgili olarak 2 grup çalışma yapılmasının istendiğini kaydeden Mandal, "Bunlardan bir tanesi bunun analizi. Hem fiziksel hem kimyasal hem de toksikolojik anlamda. Bu çalışmaların önemli bir kısmını tamamladık. Hafta ortasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza teslim etmiş olacağız" diye konuştu.

"Bizim şu an elimizde veriler var ama açıklayacak olan kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız" diyen Mandal, bu konudaki çalışmaların bilimsel veriye dayanmasının önemini vurguladı.

"DİĞER KURUMLARIMIZLA İŞ BİRLİĞİNDEYİZ"

Mandal, "Şu an müsilajın bertarafı konuşuluyor tabi ama bu sürecin yanında bu bir biokütle, gübre olarak kullanılabilir mi, ikinci kapsamda da bu çalışma TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezince gerçekleştiriliyor. Diğer kurumlarımızla iş birliğindeyiz. Bu süreçte katkı vermeye devam edeceğiz" dedi.

Mandal, müsilaj sürecinde yasal yaptırımlar ve mühendislik odaklı hızlı bir çözümün yanı sıra bilimsel çalışmaların da büyük önem taşıdığının altını çizerek, bilim temelli çözümlerin sadece bugün için değil gelecek için de çözüm sağlayacağını söyledi.

Müsilajın Ege Denizi'ne etki edip etmeyeceği sorusu üzerine Mandal, "Buna sebep veren gerekçeler Ege Denizi'nin kıyılarında da olduğu sürece tabii ki aynı risk bölgesi orada da yaşanacaktır." dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...