Müsilaj kabusu sürüyor!

Düzenleyen:
Müsilaj kabusu sürüyor!

GÜNDEM Haberleri

Marmara Denizine adeta kabus gibi çöken müsilaj, lodosun etkisiyle yeniden Ege Denizi’ne doğru ilerlemeye başladı.

Halk dilinde deniz salyası olarak bilinen ve denizdeki canlı çeşitliliğini tehdit etmekle birlikte bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkaran müsilaj, Çanakkale Boğazı üzerinden lodos etkisiyle yeniden rotasını Ege Denizine doğru çevirmeye başladı.

4 GÜNDE 65 METREKÜP MÜSİLAJ TOPLANDI
Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’nda görülen deniz salyası etkisini sürdürmeye devam ediyor. Dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde Marmara Denizi'nden Kuzey Ege’ye kadar ilerleyen müsilaja karşı temizlik seferberliği başlatılmıştı. Çanakkale sahillerinde 4 günde yaklaşık 65 metreküp müsilaj toplandı.
Yat Limanı ve feribot iskelesinde çoğalan müsilaj, geçtiğimiz haftalarda lodos nedeniyle Sarıçay’ın içerisine de dolmuştu.

MÜSİLAJ NEDİR?

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilebilinen; kalın, yapışkan bir maddedir. Bu mikroorganizmalardan biri, müsilajı hareketleri için kullanan protistlerdir. Hareketlerinin yönü her zaman müsilaj salgısının tersidir. Polar bir glikoprotein ve bir ekzopolisakkarittir.

Musilaj olarak bilinen deniz salyası, bitkinin suyu dokularında tutmak için kullandığı bir maddedir. Deniz salyasının en büyük nedenlerinden biri “mikroorganizmaların” aşırı artışı olarak gösterilir. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...