Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dünyanın gözü Brüksel'de! NATO Zirvesi sona erdi

Düzenleyen:
Dünyanın gözü Brüksel'de! NATO Zirvesi sona erdi

GÜNDEM Haberleri

Belçika’nın başkenti Brüksel'de düzenlenen ve NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirve toplantısı sona erdi. Zirve öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Başbakanı Johnson ve Almanya Başbakanı Merkel ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen ve dünyanın merakla beklediği NATO Zirvesi sona erdi. Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği toplantıya 30 müttefik ülkenin liderleri katılıyor.

Zirvenin yapıldığı NATO Karargahı'nda konuklar için resmi karşılama programı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer liderler NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından karşılandı. Tüm liderlerin tek tek karşılanmasının ardından sosyal mesafe kuralına uyularak aile fotoğrafı çektirildi.

Erdoğan, toplantı başlamadan hemen önce ABD Başkanı Joe Biden'la bir süre sohbet etti.

Dünyanın gözü Brüksel'de! NATO Zirvesi sona erdi

ERDOĞAN'A ÇAVUŞOĞLU VE AKAR EŞLİK ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel’de bulunan NATO karargahına giriş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar eşlik etti. 

ZİRVENİN GÜNDEMİ

Zirvenin gündeminde ittifakın gelecek 10 yıllık yol haritasının belirlenmesi, NATO'nun stratejik konseptinin güncellenmesi, Çin'in yükselişi, son yıllarda gerileyen Rusya ile ilişkilerin durumu ve Ukrayna, siber tehditler, terörle mücadele, yıkıcı teknolojiler, iklim değişikliğinin güvenliğe etkileri ve Afganistan'daki NATO misyonunun sonlandırılma kararı sonrası durum gibi konular bulunuyor.

Dünyanın gözü Brüksel'de! NATO Zirvesi sona erdi

STOLTENBERG: İTTİFAKIMIZDA YENİ BİR SAYFA AÇTIK

Zirve sonrası basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO liderlerinin, Afganistan’daki askeri misyonun sona ermesinin ardından Kabil Havalimanı için fon sağlamayı kabul ettiğini açıkladı.

Stoltenberg, "Bugün ittifakımızda yeni bir sayfa açtık. Güvenliğimiz için kilit önemde konulara değindik ve geniş kapsamlı kararlar aldık." açıklamasını yaptı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO liderlerinin, Afgan güçleri ile kurumlarını eğiterek ve finansal destek sağlayarak Afganistan'ın yanında yer almaya olan bağlılıklarını teyit ettiklerini söyledi.

"TÜRKİYE, AFGANİSTAN'DA KALACAK MI?" SORUSUNA CEVAP

"Türkiye, Afganistan'da kalacak mı?" sorusuna Stoltenberg, “Kabil Havaalanı’nın işlemeye devam etmesi için çabalıyoruz. Türkiye burada kilit rol oynuyor ancak henüz karar verilmedi.” şeklinde cevap verdi.

Toplantının çok iyi geçtiğini belirten Stoltenberg, ABD Başkanı Joe Biden'dan NATO'ya güçlü bir bağlılık mesajı aldıklarını belirtti.

Diğer müttefiklerin de Avrupa ve Kuzey Amerika'nın özellikle Rusya ve Çin gibi otoriter rejimlerin yol açtığı yeni sınamalara karşı birlikte hareket etmesinde fikir birliğine vardıklarını dile getiren Stoltenberg, "Rusya ile ilişkimiz Soğuk Savaş'tan sonraki en düşük seviyesinde. Moskova'nın agresif eylemleri güvenliğimizi tehdit ediyor." diye konuştu.

RUSYA İLE DİYALOG KURMA İSTEĞİ
Stoltenberg, NATO'nun kendini savunurken, Rusya ile diğer yandan diyalog kurmakta istekli olduğunu vurguladı.

Ukrayna ve Gürcistan'ı destekleme, silahlanma kontrolü ve iklim değişikliği gibi konularda müttefik ülke liderleri arasında tam uyum olduğuna işaret eden Stoltenberg, Çin'den yönelen tehditlere karşı bu ülke ile de ilişki kurulmasının önemine değindi.

Stoltenberg, liderlerin askeri sektörden kaynaklanan emisyonları azaltmada anlaştıklarını duyurarak, Kanada'ya iklim ve güvenlik için yeni bir NATO merkezi açma teklifi nedeniyle teşekkür etti.

Genel Sekreter, hava, kara, denize ek olarak uzay ve siber alandaki güvenliğin sağlamlaştırılması için müttefiklerin ortak harcamaları artırmaya karar verdiğini kaydetti.

NATO'DAN ORTAK AÇIKLAMA

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında NATO Zirvesi tamamlandı.

Zirvenin ardından yayımlanan bildiride, "Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir." ifadesi yer aldı.

Bildiride, Suriye’de güvenlik ve istikrarın BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca gerçek bir siyasi süreç olmadan sağlanamayacağı vurgulandı.

Suriye genelinde bir ateşkes ile BM’nin Suriye halkına insani yardımlarının en az 12 ay boyunca yapılmasını sağlayacak yeniden yetkilendirme yapılması çağrısında bulunulan bildiride, "Müttefikimiz Türkiye'ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz." ifadesine yer verildi.

Dünyanın gözü Brüksel'de! NATO Zirvesi sona erdi

ERDOĞAN İLE BIDEN GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın baş başa görüşmesi sona erdi. Görüşme yaklaşık 50 dakika sürdü.

Erdoğan'ın, NATO Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Biden ile baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Erdoğan'ın, Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin ele alınacağını söylediği Biden görüşmesi merakla bekleniyordu. Henüz belirsizliğini koruyan S-400 anlaşmazlığının çözümünün nasıl olacağı konusunun, görüşmede gündeme alınması beklenen konular arasındaydı.

Dünyanın gözü Brüksel'de! NATO Zirvesi sona erdi

ERDOĞAN, MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel'deki NATO Zirvesi kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. İki liderin basına kapalı gerçekleşen görüşmesi, yaklaşık 50 dakika sürdü.

MACRON: AÇIKLIK, SAYGI VE TALEP İÇİN ERDOĞAN'LA GÖRÜŞTÜM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görüşme sonrası sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "NATO zirvesi öncesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa uzun bir görüşme yaptık. Açıklık, saygı ve talep için" ifadesini kullandı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Macron ile Erdoğan’ın, Suriye ve Libya’daki sorunlarla ilgili birlikte çalışmanın gereğini ele aldığı belirtildi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Fransa’nın Libya ve Suriye'de ortak ilerleme arzusunun olduğunu kaydeden Macron, “Libya ve Suriye'de ortak ilerleme arzusunu dile getirdik. Libya’da hedefimiz ateşkesi korumak ve seçim hedefini gerçekleştirmek. Erdoğan Libya’da paralı askerlerin çekilmesi konusundaki arzusunu bana doğruladı. Bunun ileriye dönük önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Kendisiyle önümüzdeki haftalarda bu konuda çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Dünyanın gözü Brüksel'de! NATO Zirvesi sona erdi

ERDOĞAN - JOHNSON GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi kapsamında İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen ve 25 dakika süren görüşmede, liderlerin, iki ülke arasındaki ilişkiyi ticaret ve savunma dahil birçok alanda derinleştirme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Yapılan açıklamaya göre; Johnson ve Erdoğan, koronavirüs salgınıyla mücadeleyi ve ülkelerindeki aşılama çalışmalarını ele aldı. Liderler, salgını yenmek için birlikte çalışma ve İngiltere ile Türkiye arasındaki seyahatin yeniden başlamasının önemi üzerinde mutabık kaldı.

Erdoğan ve Johnson, İngiltere ve Türkiye arasındaki ilişkiyi ticaret ve savunma dahil birçok alanda derinleştirmek için çalışmaya karar verdi.

Başbakan Johnson ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Suriye, Libya ve Afganistan da dahil olmak üzere bir dizi dış politika konusunu da görüştü.

Bu arada Johnson, Doğu Akdeniz'deki gerilimin azalmasını memnuniyetle karşıladığını belirtirken, Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde bir çözüme ulaşmanın önemini vurguladı.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak da yer aldı.

Dünyanın gözü Brüksel'de! NATO Zirvesi sona erdi

ERDOĞAN, MERKEL İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, NATO Zirvesi kapsamında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi sona erdi.

Erdoğan'ın, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve ABD Başkanı Joe Biden ile de ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.

ERDOĞAN - MİÇOTAKİS GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi.

Erdoğan ile Miçotakis'in, NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki görüşmesi, basına kapalı gerçekleşti.

Dünyanın gözü Brüksel'de! NATO Zirvesi sona erdi

AZERBAYCAN'A RESMİ ZİYARET

Erdoğan, Belçika’daki temaslarının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetine icabetle 15-16 Haziran 2021 tarihlerinde Azerbaycan’a resmi ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan, 28 yıl sonra Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan işgalinden kurtarılan Dağlık Karabağ'ın Şuşa şehrine gidecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Milli Futbol Milli Takımı'nı Azerbaycan'da yalnız bırakmayacak. Erdoğan, Bakü Olimpiyat Stadı'nda oynanacak Türkiye-Galler maçını Aliyev ile tribünde izleyecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...