HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İki doz aşı olana karantina yok

Düzenleyen: /
İki doz aşı olana karantina yok
Aşı, Covid 19, Karantina, Temaslı , Haber

GÜNDEM Haberleri

İki doz aşı olmuş veya son altı ayda korona geçirmiş kişilerin HES kodu, pozitif biriyle temas ettiğinde riskli görünmeyecek.

Sağlık Bakanlığı "Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" rehberini güncelledi. Buna göre en az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içerisinde Covid-19 geçirmiş kişiler, pozitif biriyle temas ettiğinde, HES kodu riskli görünmeyecek. Ancak bu kişiler Vaka Takip Modülü'ne temaslı olarak kaydedilecek. Ayrıca maske kullanımı, sosyal mesafe, hijyen gibi koruyucu tedbirlere uyacak ve kendi semptomlarını da takip ederek günlük hayatına devam edebilecek. Herhangi bir semptom gelişmesi durumunda ise aynı gün sağlık kurumuna başvurarak PCR testi yaptıracak.

Semptom gelişmezse temasının 5'inci gününde PCR testi yaptırma zorunluluğu olacak. Testi yaptırmazsa 6'ncı gün HES kodu riskli hâle gelecek ve kişi karantinaya alınacak. Sonucunun pozitif çıkması durumunda tedavi edilecek ve rehbere uygun izolasyon şartlarında takip edilecek. Negatif çıkarsa sistemdeki kaydı 6'ncı günde sonlandırılacak, izolasyona alınmayacak ve HES kodu riskli duruma gelmeyecek. Fakat bu kişiler, 14 gün boyunca sağlık durumunu izleyecek. 14'üncü günün sonuna kadar 65 yaş üzeri veya kronik hastalıkları olan kişiler ile bakımevi ve huzurevinde kalanlar gibi Covid-19 açısından riskli gruplarla görüşmeyecek. Dünya Sağlık Örgütü tarafından "endişe verici varyant" olarak tanımlanan "Beta", "Gama" ve "Delta" gibi mutasyonların belirlenmesi durumunda izolasyon süresi 14 gün olacak. Bu kişilerin izolasyonu da 14'üncü günün sonunda test yapılmaksızın sonlandırılacak.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...