Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacak

GÜNDEM Haberleri

Batılı ülkelerin Afrika'yı yıllarca sömürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, "Zulüm hâlâ devam ediyor. Adil bir dünya talebimiz var. El ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Korktukça bu zulüm, Afrika'yı kuşatacaktır" dedi.

Ercan Seki ANGOLA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İnsanlık, İkinci Dünya Savaşının galibi bir avuç ülkenin insafına bırakılamaz. Türkiye olarak, Afrika kıtasına yönelik Batı merkezli oryantalist yaklaşımları reddediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Devlet Başkanı Manuel Gonçalves Lourenço ile başkanlık ettiği heyetler arası görüşmede yaptığı konuşmada, özellikle savunma sanayii ve terörle mücadele alanında ilişkileri ayrıntılı bir şekilde ele aldıklarını kaydetti.

Tarihî ziyaretlerin ikili ilişkilere her alanda ivme kazandıracağına inandığını ifade eden Erdoğan, bundan sonraki sürecin farklı olacağının altını çizdi.

Enerji konusunda ciddi iş birliği imkânlarının olduğuna inandığını dile getiren Erdoğan "Geçen sene kendi sismik arama ve derin sondaj gemilerimizle 540 milyar metreküplük doğal gaz bulduk. Bu konuda tecrübe ve imkânlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan memnuniyet duyarız" dedi. 

7 ANLAŞMAYI İMZALANDI

Yaptıkları ikili görüşme, heyetler arası görüşme ve ortak basın toplantısı ile Türkiye ve Angola arasındaki bu süreci adeta kayıtlara düştüklerini vurgulayan Erdoğan "Görüşmemizin siyasi, askerî, ekonomik, ticari, kültürel alanlarda yedi anlaşmayla birlikte teyit edilmiş olması, aramızdaki ilişkilerin ne noktaya vardığını göstermesi bakımından da önem taşıyor. Gerek eğitim alanında iş birliği, gerek tarım alanındaki iş birliği, gerek gümrük konularındaki karşılıklı idari yardım anlaşması, sanayi konularındaki anlaşma, ortak ekonomi ve ticaret komisyonu kurulmasına ilişkin anlaşma, turizm alanında mutabakat zaptı ve TRT ile Angola arasındaki anlaşma olmak üzere 7 anlaşmayı imzalamış olduk" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacak

"ADİL BİR DÜNYA TALEBİMİZ VAR"

Şu anda ziyaret ettiği Angola’nın 400 yılı aşkın bir süre Portekiz tarafından sömürülmüş bir ülke konumunda olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tabii Angola’nın dışında Afrika'nın ilk ülkelerinin birçoğunun yer altı, yer üstü kaynakları hepsi maalesef Batı tarafından sömürülmüştür. Fransa, Afrika'yı adeta bir sömürge kıtası olarak kullanmıştır. Buralarda yüz binlerce insan öldürülmüştür. Başta Cezayir, Ruanda olmak üzere... Bu insanlar öldürülürken kimsenin sesi çıktı mı? Zalim bir yapı, adil olmayan bir yapı... Bunları ben bu kitabımda dile getiriyorum. Çünkü adil bir dünya talebimiz var. Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Eğer korkarsak, korktukça bu zulüm tüm Afrika'yı kuşatacaktır. Haklarımıza, adil bir yapıya sahip çıkmamız gerekiyor.”

Erdoğan, Angola parlamentosundaki konuşmasında ise şunları kaydetti: İnsanlık, İkinci Dünya Savaşının galibi bir avuç ülkenin insafına bırakılamaz. Türkiye olarak, Afrika kıtasına yönelik Batı merkezli oryantalist yaklaşımları reddediyoruz. Afrika kıtasındaki halkları, ayrım yapmadan dostumuz olarak görüyor, bağrımıza basıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacak

Türkiye'den 6000 km uzakta yer alan Angola, 1.247.000 km² yüz ölçümüne sahip dev bir ülke. 400 yıl Portekiz'in hâkimiyeti altında kalan ülkenin nüfusu ise 33 milyon. 

ERDOĞAN: TECRÜBELERİMİZİ ANGOLA İLE PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunca (DEİK) düzenlenen Angola-Türkiye İş Forumu'nda konuştu. Türkiye’nin 2021'i yüzde 9'luk büyümeyle tamamlamasını beklediklerini söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendine özgü başarıyla yürüttüğümüz kalkınma modelini ve bu alandaki tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Angola hükûmetinin ve iş dünyasının da kazan kazan anlayışıyla hareket eden Türk yatırımcılarına her türlü kolaylığı sağlayacağına inanıyorum.

Akıncı'nın katılımıyla bir üst lige çıkardığımız İHA filomuzu muharip insansız uçak sistemimizin de devreye girmesiyle inşallah dünyanın bir nu-marası hâline getireceğiz. Dünyada kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini yapabilen 10 ülke içerisinde yer alıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Korktukça bu zulüm Afrika'yı kuşatacak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...