Tarlasından petrol çıktı! Türkiye’nin cari açığına katkı: Tam 1 milyar dolar değerinde

Düzenleyen: / Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
Tarlasından petrol çıktı! Türkiye’nin cari açığına katkı: Tam 1 milyar dolar değerinde

GÜNDEM Haberleri  / İHLAS HABER AJANSI

Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan petrol bölgede yaşayan vatandaşları heyecanlandırdı. Değerinin 1 milyar dolar olduğu açıklanan petrol, Türkiye’nin cari açığına devasa bir katkı sağlayacak.

Ceyhan'a bağlı Soysalı Mahallesi’nde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) bağlı ‘Çukurova 1’ ve ‘Çukurova 2’ isimli araştırma sahalarında 2 yıldır süren çalışmalar sonucu petrol bulundu. Analizlerle petrolün yüksek kalitede olduğu tespit edildi ve alanda çalışmalar genişletildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü kabine toplantısı sonrası petrol müjdesini vererek, “Adana'da petrol arama çalışması yaptığımız iki kuyuda yüksek kaliteli petrol bulduk. Petrolün rezerv değeri yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştır” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, petrolün bulunduğu sahayı ve tarla sahibi Orhan Buhur’u ziyaret ederek, çalışmalara ilişkin bilgi aldı.  
İHA’ya konuşan Hülya Erdem, geçmişte bölgede petrol arandığını ancak çalışmaların yarım kaldığını söyledi. 
Ceyhan Belediye Başkanı Erdem, “1998 depremi sonrasında Ceyhan ilçesine bağlı Soysallı Mahallesi’nde petrol çıktı diye gerekli araştırmalar yapıldı. Fakat daha sonra kuyular kapatıldı. Şimdi ise tekrar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın çalışması var. Ceyhan, 2007 yılında Enerji İhtisas Bölgesi ilan edildi. Cumhurbaşkanımız geldi ve geçen aylarda petrokimya tesisinin temeli atıldı. Ceyhan’ın Türkiye’de ve uluslararası arenada önemi çok büyük” dedi. 
Ceyhan’ın Enerji İhtisas Bölgesi’yle birlikte Türkiye’nin cari açığına yüzde 25 katkı sunacağını aktaran Erdem, açıklamasının şu şekilde sürdürdü: 
“Burada petrolün bulunması da ekonomik anlamda çok etkileri olacak. En azından işsizliğimizi önleyecek. Ceyhan, inanıyorum ki il olacaktır. Enerji İhtisas Bölgesi olması sebebiyle de Ceyhan’ın il olacağını düşünüyorum. 1998 yılında kuyular rezervi düşük diye kapatıldı ve şu an inanıyorum ki Ceyhan’da petrol çıkacak.”
Tarla sahibi Orhan Buhur ise, “Bu araziyi 70-80 yıldır işliyoruz. 1998 yılında tarlamızı sularken suyun siyah geldiğini gördük. Daha sonra analiz yaptırdık ve petrol olduğu anlaşıldı. Daha sonra bazı çalışmalarımız oldu. Firmalar geldi ama kuyuyu tamamlayamadılar. 
Şimdi ise Türkiye Petrolleri geldi ve suyu petrolden arındırdı. Bu bizde bir sevinç oluşturdu. Vatandaşa, ülkemize hayırlı olsun. Bütün yollarımız yapıldı şu anda. Vatanımıza, milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Petrolün ekonomik değerini bilemem ama çok mutluyuz” şeklinde konuştu.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İHLAS HABER AJANSI
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...