Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sözler tutulmazsa üyeliği unutun!

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sözler tutulmazsa üyeliği unutun!

GÜNDEM Haberleri

Finlandiya ve İsveç'in taahhütlerinin üçlü mekanizma ile takip edileceğini belirten Erdoğan “Bu iş öyle kolay değil. Sözler tutulmazsa mutabakat Meclis’ten geçmez” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında İsveç ve Finlandiya liderleriyle yaptıkları dörtlü zirveyi hatırlatarak “Bu bir başlangıçtır. Asıl olan verilen sözlerin tutulmasıdır. Bundan sonra muhtırada kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı buna göre atacağız” dedi.

Söz konusu muhtıranın ‘diplomatik bir zafer’ olduğunu belirten Erdoğan şöyle konuştu: Savunma sanayi alanında iş birliğinin artırılması. Terörizmle mücadele konusundaki uygulamalarını tadil etme sözü. Yaklaşık 40 yıldır terörle mücadele eden, binlerce evladını şehit veren bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmamıştır. İsveç ve Finlandiya konusundaki süreçte kırmızı çizgilerimizi ortaya koyduk. Bu adımların uygulamasını denetlemek üzere, daimî ortak mekanizma kurulması kararlaştırılmıştır. Finlandiya ve İsveç, AB güvenlik mekanizmalarına ülkemizin en geniş katılımını destekleyeceğini beyan etmiştir. Dile getirdiğimiz hassasiyetlerimizin tamamı üçlü muhtıraya girmiştir. Türkiye ve NATO ile birlikte bu muhtıranın kazananı Finlandiya ve İsveç halkıdır. İsveç 60 teröristin iadesi konusunda bazı müzakerelerdeydiler. Şimdi bunu 73’e çıkardılar, müzakereler esnasında. Bakalım bu sözü yerine getirecekleri mi, takipçisi olacağız. Öncelikle PKK, YPG, PYD, FETÖ, bunların silinip atılması lazım. 40 yıldır terörle mücadele eden, binlerce evladını şehit veren bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmamıştır. Önce İsveç ve Finlandiya üzerlerine düşen görevi yerine getirmeli, aksi takdirde bunu parlamentomuza getirmeyiz. Bu iş öyle süreci çok çabuk işleyen, ‘ben istedim oldu’ gibi bir süreç değil. Makedonya 20 yılda girebildi NATO’ya. İsveç ve Finlandiya da bunu biliyor.

ABD’YE HEYET GİDECEK

Erdoğan, Biden’ın F-16 açıklamalarıyla ilgili de “Parlamentolar sıkıntılı süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Sayın Başkan elinden gelen adımları atacağını söyledi. Biden’la yaptığımız görüşmeden sonra heyetlerimizi göndereceğiz. Cumhuriyetçilerin de desteğini almak gerekiyor. ABD’ye yakın zamanda bir heyet göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

HALKIM BUNU YUTMUYOR

Erdoğan, Yunanistan’ın adaları silahlandırmasına dair bir soru üzerine ise şunları kaydetti: Yunanistan’ın son dönemlerdeki tutumu, bizim siyaset anlayışımıza uymuyor. Son dönemde, kendisine İstanbul’da verdiğim yemekte bir teklifte bulundum. Biz bundan sonra aramızdaki meselelere 3. kişileri sokmayalım, dedim. Bu anlaşmamızı 2-3 hafta sonra ABD senatosunda bozdu. Bu ziyaretlerde silahlandırmalara gitmek gibi bir gayretin içerisine girdi. Bir de ABD’nin burada üs kurma olayı var. Bunu sorduğumuzda da Rusya’ya karşı diyorlar. Ama benim halkım bunları yutmuyor. Buna olumlu bakmıyoruz. Bunu ikili görüşmelerde liderlere söyledik.

NATO SAMİMİ OLMALI

NATO’nun terörün tüm biçimleriyle mücadele etmek zorunda olduğunu belirten Erdoğan şöyle konuştu: Ancak bu kararlılık kâğıt üzerinde kalmamalıdır. Tüm temaslarımda bu konunun Türkiye için önemlilik arz ettiğini söyledim. Masumların canları üzerinden ikbal devşirmeye çalışan terör hepimizin ortak sorunudur. Bize karşı kullanılan silahlar yarın başkasına kullanılır. Tarih bize bu tür ihmalkârlıklarının daha sonra ölümcül olarak geri döndüğünü göstermiştir. NATO’nun inandırıcılığını korumak istiyorsak teröre karşı samimi adımlar atmamız şart.

İSVEÇ: ANLAŞMAYA BAĞLIYIZ

Bu arada İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, “Türkiye daha önce iade taleplerinde bulundu, biz de bunlarla ilgilendik. Bazen sınır dışı ettiğimiz olmuştur, çoğu zaman da olmamıştır. Anlaşmanın yüzde yüz arkasındayız” açıklaması yaptı.

ERDOĞAN YURDA DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalar sonrası özel uçak "TC-TRK" ile saat 22.15'te İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve ilgililer karşıladı.

EMİNE ERDOĞAN DA YANINDAYDI

Cumhurbaşkanı'na ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile AK Parti Rize Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak da İstanbul'a geldi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...