Meclis'te 12 günlük maraton başladı: Bütçeden sonra sıra EYT’ye gelecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Meclis'te 12 günlük maraton başladı: Bütçeden sonra sıra EYT’ye gelecek

Gündem Haberleri

Kamu idarelerinin bütçe ve kesin hesapları üzerindeki müzakereler 8 turda ele alınacak. Bütçenin ardından EYT düzenlemesinin Meclis’e gelmesi ve ay sonuna doğru da teklifin verilmesi bekleniyor.

EMRAH ÖZCAN-FERHAT EKİNCİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, içeriden ve dışarıdan maruz kalınan engellere rağmen Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmakta kararlı olduklarını söyledi. 2023 Bütçe Teklifinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri dün başladı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un başkanlığında yapılan görüşmelerin ilk gününde hükûmet ve siyasi parti temsilcileri bütçenin tümü üzerindeki görüşlerini dile getirdi. TBMM Genel Kurulunda yürütme adına konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2023 Bütçesinin milletin ihtiyaçlarına odaklanan bir bütçe olarak, adil ve sosyal bir anlayışa sahip olduğunu kaydetti.

Oktay, yatırım ve istihdam hedefli bir bütçe hazırladıklarını belirterek “Bütçemiz girişimci ve yatırımcıyı teşvik edecek. Doğu ile Batı arasında köprü olmakla kalmayıp kendi doğalgazını, enerjisini çıkaran bir bütçe. Tüm dünyanın gıpta ile izlediği Kızılelma’nın, TCG-Anadolu’nun, TÜRKSAT 6A’nın bütçesidir. Turizmde rekorlara koşan bir bütçedir. 2023 bütçesi kadının statüsünü yükseltecek, tarımda yeni rekorları ve daha pek çok yeni gelişmeyi içerecek bütçedir. Yeni diriliş destanları yazmaya devam edeceğiz” dedi.

GAZDA SONA DOĞRU

2022 yılında uygulamaya giren hükûmet icraatlarını anlatan Oktay “Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nde sona yaklaştık. Batı Karadeniz’de 2 bin 200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemini inşa ediyoruz. Gazımızı gelecek yılın ilk çeyreğinde ulusal doğalgaz iletim sistemine vermek için gün sayıyoruz” diye konuştu.

Oktay, 2023 başında Karadeniz’deki doğalgaz çalışmalarının tamamlanması ve yeni rezervlerin keşfi ile enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmayı ve cari işlemler dengesi ile dış finansman ihtiyacı üzerindeki baskıyı daha da aşağı çekmeyi hedeflediklerini kaydetti.

SOSYAL HARCAMALAR

2023 yılı bütçesinde sosyal harcamalar için ayrılan kaynağı 258,4 milyar liraya çıkardıklarını belirten Oktay “Bu tutar 2023 yılı bütçesinin yüzde 5,8’ine denk gelmektedir. Sosyal devlet ilkesi gereği toplum kesimlerine 2023 yılında sağlayacağımız refah katkısı yaklaşık 1 trilyon 140 milyar liraya ulaşmaktadır. Bu tutar bütçenin yaklaşık yüzde 25,6’sına tekabül etmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında; doğalgaz ve elektrik sübvansiyonları için 530 milyar lira, asgari ücretin vergi dışı tutulmasıyla 300 milyar lira, yaşlı, engelli, emekli, dul ve yetimler gibi toplum kesimlerini korumak amacıyla yapılan vergi indirimleri kapsamında 51 milyar lira kaynak sağlanması öngörülmektedir” dedi.

ENFLASYON DÜŞECEK

MHP adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay, bugüne kadar Türkiye’de 17 koalisyon hükûmeti kurulduğunu hatırlatarak, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi ile ülkenin istikrara kavuştuğunu kaydetti. MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül de küresel gelişmelerin de etkisiyle Türkiye’de enflasyonun arttığını hatırlatarak, yıl sonundan itibaren enflasyonda düşüşün beklendiğini kaydetti.

İYİ Parti adına konuşan Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, 2023 bütçesinin hükûmetin veda bütçesi olacağını ileri sürerek, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemini eleştirdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ise bütçede esnaf, çiftçi, çalışan ve emekli olmadığını iddia etti. Usta, “Bu bütçe AK Parti adına veda bütçesi, milletimiz adına merhaba bütçesi olacak” dedi.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...