Ünlü şefler afetzedeler için bölgeye koştu

- Güncelleme:
Ünlü şefler afetzedeler için bölgeye koştu

Gündem Haberleri

Yüzyılın Afeti’nin ardından acil kurtarma ekiplerinin yanı sıra, şefler ve restoran sahipleri de hızla yardıma koştu. Kurulan dev kazanlarda gün boyu yemekler pişirdiler ve pişirmeye de devam ediyorlar. Deprem bölgesine koşan şeflere sahada yaşadıklarını sorduk.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Türkiye’nin tanınmış mutfak şefi Cüneyt Asan, depremi duyar duymaz Hatay’a koşanlardan... “Bize bu ülke her şeyi verdi şimdi sıra onu dağıtmada” diyen Cüneyt Asan şunları söyledi: Haberi alır almaz malzemelerimiz ve mutfağımızı tıra yükleyerek yola koyulduk. 24 saatte anca Hatay’a varabildik. İnanılmaz bir izdiham vardı. Bölgeye varana kadar sadece trafik kazalarından en az 10 kişi ölmüştü. Biz de büyük bir kaza atlattık. İlk an gördüğümüz manzarayı anlatacak kelime yok, gören bilir. Bir yerden yardım alıp hemen mutfağımızı kurmamız gerekiyordu. Allah karşımızı Konya Büyükşehir Belediyesi’ni çıkardı. Âdeta belediyeyi oraya taşımışlardı. Onlardan yardım istedik ve hiç kimsenin daha gitmediği zor bir yere giderek tezgâhımızı kurduk. Bize bu ülke her şeyi verdi şimdi sıra onu dağıtmaya geldi. Her gün 15 bin kişiye yemek çıkardık. Şartlar çok kötü, hava soğuk, tuvalet falan bir şey yoktu. Günlerce aynı kıyafetle duş almadan çalışmalarımızı sürdürdük. Belli bir süreden sonra yemek yapanların sayısı artınca yeni bir şey yapmam gerekiyordu. En büyük ihtiyaç olan çadır için harekete geçtim. Hemen İstanbul’a geldim ve bir tır lüks çadır yaptım ve götürdüm. Dağıtımları yaptık ve ailelerin o çadır içinden yeniden bir araya gelmesi müthiş beni duygulandırdı. Dünyanın en mutlu insanı oldum. Hemen arkasından arkadaşlarımızla 155 tane yeni çadır siparişi verdik. Onlarla birlikte toplam 255 çadır dağıttık. Halen en büyük ihtiyaç çadır, çadır, çadır.  Bu benim için bir ibadet. ‘Ülkemi seviyorum’ demek budur. Devlet-millet el ele mücadele etmek zorundayız. Vicdanen çok rahatım ve bundan sonra da ne gerekirse yapacağız. Yeniden bir Hatay kuracağız.

Ünlü şefler afetzedeler için bölgeye koştu

ELİMİZDE GIDA OLMADAN PİŞİRMEYİ SÜRDÜREMEYİZ, DESTEKLER SÜRMELİ

Şefler Ebru Baybara Demir ve Türev Uludağ da bölgeye ilk koşanlardan... Önce Osmaniye’de daha sonra Kahramanmaraş’a giden ekip şimdi Hatay İskenderun’da depremzedelere yemek pişiriyor. Şeflerin Adıyaman’da da mutfağı bulunuyor. 4 farklı ilde günde ortalama 300 bin kap yemek pişiyor. Mutfak sisteminde Türev Şef, dışarıdaki bağlantıları sağlıyor, koordinasyonu kuruyor, sahayı geziyor, sahadaki ihtiyaçları tespit ediyor ve ulaştırmayı organize ediyor, mutfağın koordinasyonuna dönüyor. Ebru Şef ise mutfakta mutfağın koordinasyonuyla beraber tedarikçiler, satın alma, şeflerin yaptıkları yemeklerin kontrolü ve ulaştırılma hazırlığı konusunda çalışıyor.

Ünlü şefler afetzedeler için bölgeye koştu

Sosyal medya hesaplarından yaptıkları duyuruların ardından iki şefe gönüllü şefler de destek oluyor. Afet sonrası 3.5 milyona dokunan ve günde ortalama 125 bin kap yemek üreten şeflerin şimdiki hedefi 200 bin kap yemeğe ulaşmak. Gerekli malzeme ve gıda ürününün şimdilik yeterli olduğunu söyleyen şeflerin en büyük talebi de bölgeye gönüllü yeni aşçıların gelmesi. 

Ünlü şefler afetzedeler için bölgeye koştu

Şef Ebru Baybara Demir “Beraber olma zamanı. Küçük mutfaklar kapatılınca yemek ihtiyacı daha çok arttı.  Yaptığımız yemekle, kurduğumuz düzenle insanların burada kalmasını sağlamalıyız. Burada kalanların yeniden hayatlarını kurabilmesi, gidenlerin kendi şehirlerine, topraklarına dönmesi için çalışmalıyız. Şu anda gıdanın devamlılığı bizim için en önemli konu. Elimizde gıda olmadan pişirme imkânımız olmaz. Bu nedenle desteklere devam edilmeli” dedi.
Şef Türev Uludağ “Bu toprakların çocuklarıyız. Birlikte olmanın, koordineli çalışmanın önemini bir kez daha anladık.  Size her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Her gün daha fazla pişirmeye devam ediyoruz. Mesele yemek pişirmek değil, mesele memleket meselesi. Gönüllü aşçılara ihtiyacımız var. Sizleri bekliyoruz. Bu bir bayrak yarışı” diye konuştu.

Ünlü şefler afetzedeler için bölgeye koştu

HEPSİ SAHADAYDI

Şefler Mehmet Yalçınkaya, Yunus Emre Akkor, Danilo Zanna, Fatih Tutak, Çiğdem Seferoğlu, Hazer Amani, Umut Karakuş, Rafet İnce, Mert Saraç, Serkan Aksoy, Civan Er gibi birçok isim de farklı noktalardan afetzedelere yemek yapmak için kolları sıvadı...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...