Konya trenle denize bağlanacak

/ Kaynak: İHA
Konya trenle denize bağlanacak

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, bütün hedeflerinin hızlı tren sayesinde Konya'yı denize bağlamak olduğunu söyledi.

nbsp;Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, bütün hedeflerinin hızlı tren sayesinde Konya'yı denize bağlamak olduğunu söyledi. nbsp;
Hızlı Trenle Konya'ya gelerek basın toplantısı düzenleyen TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ı Konya Garı'nda Vali Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk karşıladı. Karaman, karşılamada ilk olarak Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nı izledi. Protokol üyeleri daha sonra TCDD Misafirhanesi'ne geçerek basın toplantısı düzenledi.

"KONYA KENDİSİNİ GEÇMİŞE GÖRE DAHA GÜÇLÜ HİSSEDİYOR"

Toplantıda konuşan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya'nın kendisini geçmişe göre daha güçlü hissettiğini belirtti. Konya'nın artık hızlı trenle önce Ankara'ya sonra Eskişehir'e bağlandığını ifade eden Vali Doğan, "Böylece Konya kendisi için biçtiği 2023 vizyonunu daha yakından görme, daha iyi anlama fırsatı yakalamış oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü Türkiye'nin dört bir yanını duble yollarla donattı. Şimdi Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü bir yarış halinde duble demir yolları yaparak bizim 2023 vizyonumuzu desteklemeye devam ediyor. Bizim Konya olarak iki temel hedefimiz var. Bunlardan bir tanesi ürettiğimiz mal ve hizmetleri dış pazara açacak demir yollarına ihtiyacımız var. Bu anlamda demiryolları genel müdürlüğü Ankara-Karaman üzerinden Mersin Limanı'na bağlayan demir yolu projesinin ihalesini gerçekleştirmiş oldu. Bizim ikinci önemli beklentimiz de, Konya'nın dünyaya sunduğu değerleri tanıtabileceğimiz ulaşım imkanlarıyla bu açıdan Ankara-Konya hızlı tren seferleri bize nefes aldırmıştı. Şimdi Eskişehir ile daha güçlüyüz. Yalnız bu yıl içerisinde özellikle 29 Ekim 2013 tarihinde açılacak İstanbul-Ankara ve İstanbul-Konya trenleriyle artık biz tam anlamıyla dünyayla da bağlanmış olacağız" dedi. nbsp;
Turizm konusunda da beklentilerin karşılanmış olacağını kaydeden Vali Doğan, "Konya'da bir lojistik merkez yapılıyor. Bin 350 dönümlük bir alan üzerinde önderliğini Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nün yaptığı proje yürütülüyor. Bu konuyla ilgili hükümetimiz hızlı kamulaşma kararı da vermişti. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü bu karar çerçevesinde kamulaştırma çalışmalarını yürütüyor ama aynı zamanda oradaki devlet demiryollarının lojistik ihtiyacı için lazım gelen projeyle de çalışmalarını tamamlamak üzereler ve inşallah önümüzdeki günlerde de inşai faaliyetleri de başlayacak" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, "Demir yolları gece gündüz çalıştı ve Konya'yı önce Ankara'ya sonra Eskişehir'e hızlı trenle bağladılar. Arkasından İstanbul-Konya başlayacak. Konya-Karaman derken Konya'mız demir yolu yolculuğunda bir kavşak noktası haline gelecek. Başta sayın Başbakanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

"BÜTÜN HEDEFİMİZ KONYA'YI DENİZE BAĞLAMAK"

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise, Konya-Eskişehir hattının demir yolları için çok önemli olduğuna değinerek, bu hattın yerli sanayinin, yerli müteahhidin ve yerli mühendisin ürünü olduğunu anlattı. Karaman, "Onun için bizim açımızdan dünyaya açılmanın da bir sonucu olarak görüyoruz. Diğer hatlarda yabancılar çalıştı ama burayı hep yerli yaptık. Bu hattın ikinci bir özelliği de, İstanbul'a, Bursa'ya açılışı. İki tarafı birden yapıyoruz. Belki İstanbul önce açılacak ama daha sonra Bursa açılacak. Diğer taraftan Ankara üzerinden Sivas açılacak. Bu sene yeni yatırım kararı alındı. Konya-Karaman-Adana-Mersin-Osmaniye ve Gaziantep bu bölümlerde birçok yerin ihalesini yaptık. Sadece Konya-Karaman değil, Gaziantep-Osmaniye ve o aradan Adana-Mersin arasını da bitirdik, ihalesini yapıyoruz. İnşallah çok kısa bir zamanda buradan yüksek hızlı trenle İstanbul'a, aşağıya yani güneye de hızlı trenle gidilecek. İstanbul'a giderken 300 kilometrelik trenlerle gideceksiniz. Ancak Adana-Mersin'e giderken bu hız 200 olacak. Çünkü oradan yük de taşıyacağız. Konya'nın yükünü limana indirmek için hem yolcu treni, hem de hızlı yük treni çalışacak şekilde bu yolu yapıyoruz. Bütün hedefimiz şu; bu güzel ilimizi trenle güneye yani denize bağlamaya çalışmak. Ekonomisine katkıda bulunabilirsek biz de mutlu oluruz" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...