Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kürtler de Esad'a vurmaya başladı

Kürtler de Esad'a vurmaya başladı

GÜNDEM Haberleri

AZADİ Partisi'nin ileri gelenlerinden Ali Müslim, Suriye'nin bazı noktalarında Kürtlerin Beşar Esad'a karşı Araplarla omuz omuza savaştığını söyledi. ESAD'IN emrinde Nusayrilerin ve kendi askerlerinin savaştığını söyleyen Müslim, "Hizbullah ve İran'ın yardımları kesilirse çabuk düşer" dedi.

nbsp;Suriye'deki iç savaş uzadıkça bölünme senaryoları daha fazla dillendirilmeye başladı. Beşar Esad sonrasında Kürtlerin durumu hep tartışma konusu oldu ve olmaya devam ediyor. Suriye'deki Kürtlerin önemli bir bölümü muhalefetten ve Özgür Suriye Ordusu'ndan uzak dururken rejimle sıkı ilişkiler geliştirdi. Söz konusu grubun PKK'nın bölgedeki siyasi uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) olduğu biliniyor.

Siyasi geleceklerini Esad'a ve rejime göre planlayan PYD, Halep'in Şeyh Maksut semtindeki kontrolünü kaybetti. Özgür Suriye Ordusu bölgeye girince PYD'ye yakın Kürtler Halep'i terk etmeye başladı. Rejim de eskisi gibi kendisine destek vermeyen PYD'liler vuruyor. Başından beri muhalefetin içinde yer alan Kürtler, PYD'lilerin bölgelerini terk etmelerine karşı çıkıyor. Bunlardan biri de Azadi Partisi'nin ileri gelenlerinden mühendis Ali Müslim. Şu anda Selahattin Tugayları bünyesinde önemli bir görev yapan Ali Müslim, Suriye'deki son gelişmeleri gazetemize anlattı.
Suriye'de PYD ve bir iki küçük partinin dışındaki bütün Kürt grupların rejim karşıtı olduğunu söyleyen Ali Müslim, "Yıllardır rejim tarafından her türlü haktan mahrum bırakılmış Kürtler, geç de olsa Suriye devrimine katıldı ve şu anda rejime karşı savaşıyorlar. Bizler Özgür Suriye Ordusu içinde yer alıyoruz. Özgür bir Suriye'ye kavuşmak için zemin hazırlamaya gayret gösteriyoruz. Ve Suriye'yi ayrı görmüyoruz. Esad'dan sonraki Suriye içinde yaşayan herkesin ortak vatanı olacak düşüncesindeyiz" diye konuştu.


BÖLÜNME SENARYOLARI
Ali Müslim, Selahattin Tugaylarının Halep'te rejime karşı çetin bir savaş verdiğini, şu anda 13 grubun başında Suriye Ordusu'nda iken Albay rütbesiyle ayrılmış olan Şevki Osman olduğunu söyledi. "Halep'in kuzeyi denetimimiz altında" diyen Müslim, "Ülkemiz için birkaç senaryo konuşuluyor. Ama şurası kesin ki; bundan sonra eskisi gibi bir merkezden yönetilen bir Suriye'den bahsetmeyeceğiz. Suriye kimilerine göre 3, kimi görüşlere göre de 5 ayrı bölgeye ayrılacak ve federatif bir yönetim şekliyle yoluna devam edecek. Nusayriler, Sünniler, Kürtler, Durziler ve Hıristiyanlar kendi bölgelerini yönetecek. Bölünme senaryoları daha güçlü. Halk bu fikirde olmamasına rağmen ayrışma olacak gibi. Bizler bu tür bir bölünmeye şiddetle karşıyız" diye konuştu.
Kürtlerin; Kamışlı, Amude, Derik, Dırbesiye, Afrin ve Kobani gibi yerleşim birimlerinde şimdilik bir ölçüde kayıpsız yaşadığını ancak Şam, Halep ve Haseke gibi vilayetlerdeki Kürtleri ciddi sıkıntıların beklediğini vurgulayan Ali Müslim şunları söyledi: "Şeyh Maksut PYD'nin denetimi altındaydı. Ama şimdi buradaki Kürtler göç etmek zorunda kaldı. Çünkü Özgür Suriye Ordusu buraya girdi. Şam'daki Kürtlerin durumu çok kritik. Benizeyd'de ise bizim iki grubumuz var. Burada Kürtler Araplarla iç içe yaşıyorlar. Rejime karşı da omuz omuza savaşıyorlar. Eğer Kürtler Araplarla ilişki kurmazlarsa ileride büyük kayıplara uğrayacaklar. Suriye'deki Kürtlerin durumu Irak'takilere benzemiyor. Irak'ta Kürtler ve Arapların yaşadıkları alanlar birbirinden keskin hatlarla ayrı iken Suriye'de pek çok yerde Kürtlerle Araplar iç içe yaşıyor. Çoğunluk olan Sünni Araplar ileride öfkelerinin yönünü Kürtlere çevirebilirler. Oysa onlarla çok ortak noktamız var. Hepimiz birlikte rejime karşı mücadele verip diktatörden kurtulabiliriz."


DÜNYA NUSAYRİ DEVLETİ İSTİYOR
PYD ile diğer Kürt partileri arasında zaman zaman çatışmaların yaşandığını da kaydeden Ali Müslim, "PYD ile savaşa inanmıyoruz. Şu anda muhalefetin kilitlendiği en önemli konu diktatörden kurtulmak. Ancak İran ve Hizbullah başta olmak üzere bazı güçler Esad'ı ayakta tutmaya devam ediyor. Hatta bu gidişle düşeceğine ilişkin kanaatim bile zayıflıyor. Çünkü öyle gözüküyor ki Esad'a küçük bir devlet kurduracaklar. Herkes bunun hesabını yapmış gibi. Özgür Suriye Ordusu, Nusayrilerin yaşadıkları Tartus ve Lazkiye gibi şehirleri zorlamaya başladığında uluslararası güç buna engel çıkartacaktır. Suriye'de karanlık nokta çok. Bu yüzden Kürtler tercihlerini net ortaya koymalılar" diye konuştu. Müslim son olarak, Esad'ın elinde sadece onun için savaşan Nusayrilerle, silah altındaki askerlerin kaldığını, Hizbullah ve İran'ın yardımlarının kesilmesi durumunda çabuk düşeceğini söyledi.

nbsp;Kürtler de Esad'a vurmaya başladı


BÜYÜK KAYBA nbsp;UĞRADIK
Ali Müslim, iki yılı aşkın iç çatışmada Suriye'nin büyük kayıplara uğradığını belirterek "Toparlanması yıllar sürer" dedi. Müslim, Suriye'de PYD ve bir iki küçük partinin dışındaki bütün Kürt grupların rejim karşıtı olduğunu söyledi.












UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...