Yabancılar iyimser ama bizim zenginler kötümser

A -
A +
SİAD, yani Sanayici ve İş Adamları Derneklerinin üst kuruluşu olarak kurulan ve bir bakıma TÜSİAD'ın çatı kuruluşu olan TÜRKONFED ekonomi raporunu yayınladı. Rapor TÜSİAD Başkanının "yabancı sermaye gelmez" söylemi ile o kadar çok örtüşüyor ki.
Dün, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın ocak ayının son günlerinde yaptığı konuşmada yabancı sermaye gelmez demesine karşılık yabancı sermayenin yüzde 51 artışla geldiğini sizlere aktarmıştık. Umarız Muharrem Yılmaz Türkiye ekonomisine ilişkin bu kara senaryoları karşısında bir açıklamada bulunur.
Ekonomilerde beklentiler çok önemlidir. "Rasyonel Beklentiler Teorisi" olarak ifade edilen bu durum her şey iyi olsa bile beklentiler bozulduğunda ekonomilerin kötüye gideceğini açıklar. Bu açıdan Türkiye'nin en zenginler kulübünün başındaki adamın gerçekleşmeyen kara senaryolarının bir toplumsal karşılığı olsa gerek.
Şimdi dönelim TÜSİAD'ın üst konfederasyonu olan TÜRKONFED'in ekonomi raporundaki detaylara:
1-) Yüksek enflasyon; yüksek dış açık ve düşük büyüme seçimlerde ne olursa olsun değişmeyecek.
2-) Enerji fiyatları Rusya-Ukrayna müdahalesi nedeniyle hızla artacak.
3-) Büyük ülkeler daha iyi olacak ama Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler olumsuz etkilenecek.
4-) Ekonomide şimdi gelen veriler iyileşse bile bu iyi veriler metodoloji yüzünden. Yılın ikinci çeyreğinde kötü veriler gelecek.
5-) Sanayi üretimindeki artışın ana nedeni stoklara üretim yapılmasından geliyor.
6-) Bütçe şimdi iyi ama önümüzdeki aylarda bozulacak.
TÜRKONFED'e Doç Dr. Ümit İzmen başkanlığınca hazırlanan ekonomi raporu kısaca böyle söylüyor. Ve bu rapor eşliğinde Başkan Süleyman Onatça başta KOBİ'ler olmak üzere "risklerinizi azaltın" çağrısı yapıyor.
***
Şimdi bu raporu ve açıklamaları okuyan bir iş adamı sizce Türkiye'de yatırım-üretim-istihdam için çalışır mı? Tıpkı TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ı dinleyen bir yabancı sizce Türkiye'de yatırıma gelir mi?
Gelen rakamlar dinlemediklerini gösteriyor.
İki yabancı finansçı bakın nasıl bakıyor: 
Mark Mobius: "Gelişmekte olan piyasalardan çıkmayı düşünen uzun vadeli yatırımcılara dikkatli olsunlar, piyasalar toparlanınca bir daha geri dönemeyebilirler." Kısaca Mobius şimdi çizilen karamsar senaryolara aldanmayın ve sakın gelişmekte olan piyasalardan çıkmayın diyor.
"Dr. Kıyamet" olarak nam salan Marc Faber ise "düşen varlık fiyatları alım fırsatıdır ve uzun vadeli yatırım için Türkiye'nin de içinde olduğu gelişen ülkelerden hisse almaya devam edeceğim" diyor.
Şimdi de TÜRKONFED'in ekonomi raporunun çarpıklıklarına bakalım:
Dış açık yüksek kalacak diyorlar. Oysa bütçede şubat ayında ithalattan alınan KDV geçen yıla göre TL bazında aynı kaldı. Oysa geçen yıl dolar 1,77 seviyelerindeyken bu yıl şubat ayında 2,20 seviyelerinde. Demektir ki şubat ayında ithalat geçen yıla göre ciddi şekilde azaldı. İhracat artışı zaten malum gerçek, çünkü dış pazarlarda toparlanma var. Ekonomi bakanlarının da sıkça değindiği gibi CARİ AÇIK ciddi şekilde düşecek.
Sanayi üretimindeki artış stoklara ise bunun geleceğe yönelik iyimser bakışla daha çok alakası vardır. Elde mal biriktirmenin izahı zarar etmek olmasa gerek.
Enerji fiyatlarına gelince olay daha vahim: Rusya-Ukrayna gerilimi sürecinde petrol fiyatları artmayı bırakın ciddi şekilde düşüyor. Zaten Rusya'ya karşı beklenen ekonomik hamlenin düşen enerji fiyatları üzerinden olacağı dillendiriliyor.
Bütçe açığında ise durum gelir artışı ile disiplin olmamış tam tersine uzun yıllar sonra bütçede giderler disiplin edilerek fazlalık sağlanmış.
Raporu daha fazla yazmaya ve çelişkileri daha fazla uzatmaya yer sorunundan dolayı devam edemiyorum. İşin özeti aslında kendini gösteriyor: Bizim TÜSİAD kafasındakiler felaket senaryolarından ne umuyorlar bilmiyoruz ama yabancıların iyimserliğine bakınca yurt dışında dinlenmediklerini veya pek ciddiye alınmadıkları anlaşılıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.