Fatura ödeme zamanı

A -
A +
Operasyonlara başlayıp cümbür cemaat saldırdıklarında ilk söylediğim cümleyi dün gibi hatırlıyorum: "Onların tuzu kuru, faturayı bu ülkedeki halk ödeyecek."
Aslında bugün Ukrayna'yı yazacaktım. Batı sermayesinin piyonu olarak "kullanışlı aptallar" sokaklarda demokrasi aradıklarını sanıyordu. Şimdi kendilerini IMF'nin ve Dünya Bankası'nın kucağında dilenci olarak buldular. Birkaç milyar dolar alabilmek için resmen dilenci durumuna düştüler. Hepsinden daha önemlisi IMF ve Dünya Bankası "para vereceğim ama şu halkınıza kemer sıktırın" diye politikalar dayatıyor.
Halk fatura ödemezse para yok.
Tıpkı 2001 krizinin ardından bize dayatılan ekonomi programı gibi. Yunanistan'a yaptıkları da aynısı oldu. Portekiz ve İspanya'ya da kemer sıkmaktan başka bir öneride bulunmadılar. Ama en ibret verici ders İzlanda'da yaşandı: "İnside Jop" izlemenizi tavsiye ederim.
Güneye Mısır'a bakın; aynı senaryo. Milli ekonomiye karşı sokak darbesi ile gelen askerler asıyor-kesiyor. Batı için Mısır'daki 529 idam kararından çok daha önemlisi Türkiye'deki 1 tweet oldu. Bugün Mısır da dünya piyasalarında dilenci konumuna geldi. Ekonomi resmen çökmüş durumda.
Ukrayna ve Mısır bize ibretlik bir ders. Bizim bir farkımız oldu ve sorumlu vatandaşlar demokrasiye sahip çıktı. Ülkelerine sahip çıkarak çözümü sistemde ve siyasette aradılar.
Ama ortaya çıkan fatura değişmedi. Faturayı herkes ödüyor. Özellikle de fakirler.
Dünya ekonomisinin en kritik sürecinde bizim ülkemiz iki büyük tehdit altındaydı. Hem içeriden hem de dışarıdan kalelerimiz saldırıya uğramıştı. Döviz aldı başını giderken başka seçeneği kalmayan Merkez Bankası faiz artırdı.
Son gelen verilere bakıyoruz: Otomotiv satışları yüzde 27 daralıyor, konut satışları ise yüzde 6 civarı azalıyor. Bunlar kredi hassasiyeti yüksek ürünler. Bir de fiyatlara bakıyoruz. Ocak-Mart 2014 döneminde fiyatı artan ürünlerin başında gıda geliyor. Ardından otomotiv ve beyaz eşyada ürün bazında çok büyük artışlar görüyoruz. Örneğin sadece üç ayda buzdolabındaki fiyat artışı yüzde 29,7...
Fiyat ve faiz artışı insanların yeni maliyet kalemi oldu. Faiz artışı aynı zamanda işletmeler için ikinci bir maliyet artışı olduğundan sıkıntı hem üreticiye hem de tüketiciye yansıyor.
Evet, Mısır gibi Ukrayna gibi küresel finans kurumlarına muhtaç olmadık; çok şükür. Ama fatura ödemek zorunda olduğumuz da bir başka durum.
Mesele şu ki; siyaset ve seçimler faturadan kaçış olmadığını ama hesap sormak gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Vatandaş ortaya çıkan faturanın ödeneceğini ama hesabı çıkaranların da sorgulanması gerektiğini tercihleri ile gösterdi.
Umarız mesaj alınmıştır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.