O hâlde tam zamanı! Gastronomi adımları kararlı atılmalı

Sesli Dinle
A -
A +

Gastronomi alanında yapılacak ciddi çalışmalar ülkemizdeki gastronomi seviyesini çok farklı noktalara taşıyabilir. Bu çalışmalar turizm anlamında da önemli bir adım olacaktır.

 

 

 

Günün her saatini dün olduğundan daha iyi olabilmek için kullanmalıyız. Çünkü boş süre yok, boşa geçen süre var. Bu çerçeveden hareketle ülkemizde KAMU-SİVİL-YEREL ve ÖZEL birlikteliğinde çalışmalar ÇEKÜL VAKFI tarafından yapılan bazı çalışmalar ile diğer istisnalar olmakla birlikte açıkçası çok görülmüyor. TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI STRATEJİ VE BÜTÇE BAŞKANLIĞI tarafından gerçekleştirilen KALKINMA PLANLARI; belki de KAMU-SİVİL-YEREL ve ÖZEL birlikteliğinde   kamu adına yapılan ender çalışma alanlarından biri. Bu çalışmalarda her düzeyde ve konuda farklı disiplinlerden katılımcılar olabiliyor. KALKINMA PLANI; Türkiye’de 1963’ten itibaren devlet tarafından hazırlanarak EKONOMİ, SAĞLIK, EĞİTİM, ULAŞIM, SOSYAL GÜVENLİK, ADALET, TURİZM gibi konularda gelişmeyi ve kalkınmayı hedefleyen; kamuda da uygulanacak siyaseti belirleyen planlar bütünü olarak biliniyor. İlk Kalkınma Planı 1963-1967 yılları için yapılmış, en sonuncu ise 2019-2023 dönemini kapsayan ON BİRİNCİ KALKINMA PLANI olarak gerçekleşmiş. Bu yıl yapılan ON İKİNCİ KALKINMA PLANI ile 2024-2028 tarihleri arasındaki kamuda uygulanacak siyaset planlamalarına zemin oluşturmayı hedefliyor.

 

O hâlde tam zamanı! Gastronomi adımları kararlı atılmalı

 

VERİMLİ SONUÇLAR ALINABİLİR

 

Bu sene TURİZM ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU üst başlığı altında davet edildiğim TURİZMİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ ALT KOMİSYONU içinde çalışmalara katıldım. Birçok farklı alanda profesyonellerin turizmin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi adına önerilerini takip etme şansı buldum. Bilhassa SPOR&TURİZM ve DİJİTAL TURİZM adına çok ciddi öneriler vardı, şaşırarak ve sevinerek şahit oldum. Tabii ki ben ve diğer yetkin arkadaşlarımız GASTRONOMİ anlamında katkı vermeye çalıştık. Alt komisyon olarak aldığımız kararların gereği yapıldığında ve doğru uygulandığında gastronomide çok verimli sonuçlar alınacağına inancım tam.  

 

Sizler ile GASTRONOMİ alanında aldığımız öneri kararları paylaşmak isterim;

 

-Ülkemiz yerel mutfak envanteriyle bölge ve şehirlerde gastronomi haritaları oluşturulması

 

-Gastronomi turizmi rotaları çıkarılması

 

-Gastronomi müzelerinin yaygınlaştırılması

 

-Türk mutfağı restoranlarının kendi içinde sınıflandırılması ve teşvik verilmesi

 

-Temel gastronomi ve Türk mutfağı eğitimlerinin ilkokullar seviyesine indirilmesi

 

-Turizm rotalarındaki otel ve restoranlarda nitelikli yerel menülere yer verilmesi

 

-Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı temalı mutfakların araştırılması, kayda alınması ve günümüze realize edilmesi

 

-Şehirlerimizin gastronomi kimliklerinin oluşturulması

 

-Servis ve mutfak ekiplerine İngilizce eğitim desteği verilmesi

 

-Gastronomi eğitiminin standardizasyonu için altyapı yeterliliğinin ve akademik akreditasyonunun desteklenmesi.

 

O hâlde tam zamanı! Gastronomi adımları kararlı atılmalı

 

GEÇ KALDIK…

 

Şüphesiz çok daha fazla öneri gelebilir ama mevcut bu önerilerin ele alınması ve bu yolda ciddi çalışmalar yapılması bile inanın ülkemizde gastronomi seviyesini çok farklı noktalara taşıyabilir. Elbette bu çalışmalar turizm anlamında da önemli bir adım olacaktır.  Artık ülkemizin karar vericilerinin de GASTRONOMİ konusunda daha bilinçli ve kararlı adımlar atmasının zamanı geldi. Aslında geç kaldığımızı söylemek çok aykırı durmaz. 1-3 Kasım 2017 tarihlerinde yine içinde olma şansı bulduğum KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI tarafından gerçekleştirilen TURİZM ŞÛRASI GASTRONOMİ TURİZMİ KOMİSYON kararları da çok önemli ve değerliydi. Açıkçası orada alınan kararların ne kadarı hayata geçirildi tam olarak bilmiyorum. Ancak somut bir şeyler gördüğümü söyleyememenin üzüntüsünü yaşıyorum. Umarım ON İKİNCİ KALKINMA PLANI çerçevesinde alınan TURİZM ÖZEL İHTİSAS KOMİSYON sonuç raporları devletin ilgili kurumları tarafından daha fazla ciddiye alınır ve sonuç getiren çalışmalar yapılır. Hakikaten çok ihtiyacımız var.

 

Unutmadan ÜÇÜNCÜ TURİZM ŞÛRASI için belirlenen TAM ZAMANI sloganını tekrar etmek istiyorum. Son söz “İKİ GÜNÜ EŞİT OLAN ALDANMIŞTIR.” - Hadis-i şerif. Açıkçası bu hadis-i şerif tam olarak düşüncelerimin karşılığı, lütfen bugün ve yarınlarımız dün gibi olmasın. Daha verimli daha istekli olma zamanı kısaca TAM ZAMANI. Çünkü zaman hayatın kendisidir.

 

O hâlde tam zamanı! Gastronomi adımları kararlı atılmalı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.