“Göz doktoruna gerek yok, göz yorgunluğuna çözüm” diyorlar ama...

Sesli Dinle
A -
A +

Feridun Ağabey bu konu çok önemli, lütfen sesimizi duyurur musunuz? Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumunun halk sağlığı adına kozmetik ürünler için yaptığı çalışmalar muhteşem… Cilt-saç bakım malzemeleri, fondötenler ve tüy dökücüler için gösterilen bu duyarlılığın halk sağlığı problemine dönüşen mavi ışık filtreli gözlüklerin sağlık beyanı ile satılması için de gösterilmesini bekliyoruz. %18 olması gereken KDV %8 uygulanarak kamu zararı oluşturuluyor. Toplum sağlığı da olumsuz etkileniyor. Optik özellikli numarasız mavi filtreli gözlükler tıbbi cihazdır. Reçete ile optisyenlik müesseselerinde satışı yapılmalıdır. VP camlar geri ödeme sistemindedir. ÜTS üzerinden kontrol ve takibi yapılmaktadır. İnternet üzerinden satışı yasaklanmalıdır.

 

Koruyucu gözlük olarak ilan edilen hazır mavi filtreli gözlükler %8 KDV ile satılıyor. Eğer gerçekten koruyucu gözlük ise neden onların da satışı %18 KDV ile yapılmıyor? Buradan da kamuya ait çok büyük vergi kaybı meydana gelmiyor mu?

 

Sağlık Beyanı ile Satışa Sunulan Ürünlerin Sağlık Beyanları Hakkındaki Yönetmelik ve ilgili mevzuat çerçevesinde yapılmaktadır. 

 

Âdeta “göz doktoruna gerek yok, göz yorgunluğuna çözüm” tarzı tanıtımlar yaparak “mavi ışık filtresi ile göz sağlığını kalıcı koruma” tarzındaki vaatler sağlık beyanı ile yapılan reklamdır ve bu tür reklamlar mevzuatımıza uygun değildir. İki camla göz sağlığı ile ilgili tüm problemlerin çözülebileceği bir algı oluşturulmaktadır. Hangi özellikte olursa olsun en iyi kalite antirefle kaplı bir çift cam göz sağlığı ile ilgili problemleri kalıcı çözemez. Bu vaat kamu sağlığını bozar. Haksız rekabete sebep olur. Bu sağlık beyanı içeren cümle da tanıtım olarak kabul edilemez, yapılan sağlık beyanı ile reklamdır. Söz konusu ürünler bir ilaç veya beşerî tıbbi ürün gibi tanıtılmaktadır. Üstelik bu tanıtımda hastanın anlayacağı tek bir Türkçe kelime yoktur. 

 

Hastanın bu cümleden hiçbir şey anlamayacağı çok açıktır. Bu konuda uzmanın anlayabileceği tıbbi terimler... Sağlık beyanı içeren böyle broşürün hastanın reçetesi ile birlikte verilmesi halk sağlığını başka bir ifade ile bireyleri ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. Mesleğimiz sürekli zincir sermayenin kârlılığını artıracak şekilde dönüşüme uğratılıyor. Sağlık piyasalaştırılıyor. 

 

Numarasız mavi filtreli gözlükler sağlık beyanı ile marketlerde, internet siteleri üzerinden satılıyor. Toplum sağlığı da olumsuz etkileniyor. Sağlık beyanı ile tanıtım adı altında yapılan reklam ve yönlendirmelerin sonlandırılmasını talep ediyoruz.

 

     Taylan Küçüker-20. Bölge Kuzeydoğu OGO Başkanı

 

 

 

 

 

Ruhsat alacaklar için bağış tercih seçenekleri mevzuu

 

 

 

Can güvenliği veya başka sebeplerden dolayı silah ruhsatı alma hakkına haiz olanlardan bağış alınıyorsa bağış tercih seçenekleri sunulmalıdır.

 

1-Eğitim kurumlarına

 

2-İhtiyaç sahiplerine (fakir fukara vs.)

 

3-Hayır kurumlarına (vakıf cami aşevleri vs.)

 

4-Spor kulüplerine

 

Elhasıl tercih seçeneklerini çoğaltabiliriz. Ruhsatı almaya hak kazanmış şahıs bunlardan birini gönül rahatlığıyla tercih etme hakkına sahip olur. Şanlıurfa Valiliği ve İçişleri Bakanlığına düşüncelerimin değerlendirilerek gereğinin yapılması hususunu arz ederim. Saygılarımla.

 

     Musa İshakoğlu-Şanlıurfa

 

 

 

 

 

“Benimle dalga geçiyorlar, çok üzülüyorum!”

 

 

 

"Feridun Ağabey, okulda olsun çevremde olsun arkadaşlarımın benimle dalga geçmesine çok üzülüyorum. Onlara karşı kendimi savunamıyorum. Bunu yüzlerine karşı da söyleyemiyorum ama her defasında dalga geçilen olmak çok zoruma gidiyor. Niye böyleyim ben, kendimi affedemiyorum” diyen Sinan K. isimli genç okuyucumuz, derdini bizimle paylaşmanız bile aslında öz güveninizin yerinde olduğu anlamına geliyor. Bu artı bir değer… Sizinle dalga geçen arkadaşlarınıza gelince bil ki sende karşılık bulduğu için dalga geçiliyorsun. Yani dalga geçildiğinde üzüldüğün, canın sıkıldığı, sinirlendiğin beden dili olarak belli oluyor. Zaten amaç da bu olduğu için seninle dalga geçiliyor…

 

Bu konuyu çözemezsen okulunda, işinde hayatında içine kapanık olmaya zorlanabilirsin. Oysa bugün için seninle dalga geçildiğinde hiç oralı olmasan hatta sen de gülüp geçsen bir süre sonra seninle dalga geçmek zevkli olmaktan çıkacaktır. Çünkü anlamsızlaşacaktır. Hatta bazı kimseler vardır kendileriyle bile dalga geçebilen öz güvene sahiptir. İşte böyle kişilerle dalga geçebilmek yürek ister. Çünkü o kişi kendisiyle dalga geçenle de dalga geçer. Dalga geçmek, argo kullanmadıkça, insanın biyolojik hâli dile getirilmedikçe mobbing olmadıkça aslında arkadaşlıkları pekiştirir…

 

Size gelince, birinci adım dalga geçen arkadaşlarınızla dalga geçtiği konular hakkında egzersiz yaparak kendinizi benzer espriyle cevap verecek hâle getirmeniz… Hani ne derler “kapak yapacak” şekilde hazırcevap… Arkadaşlarınız arasında o yine dalgasını geçerken önceden hazırladığın cevap espriyi patlatmanız… Belli etmemeye çalışsa da ondaki şoke oluşu göreceksiniz…

 

Bunu nasıl mı yapacaksınız? O an aklınıza gelmeyip yalnızken kendi kendinize düşünerek “keşke ben de şöyle karşılık verseydim” dediğiniz ifadeler sizin egzersiziniz olacak… Göreceksiniz daha sonra zamanla hem o arkadaşınızla samimi olacak hem de dalga geçilen olmaktan kurtulacaksınız… Yine de başaramam diyorsanız bu konuda profesyonel destek almanız iyi olur. F.A.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.