Türkiye Gıda Platformu, en büyük fuar için çalışmalarını hızlandırdı

Sesli Dinle
A -
A +
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı ile seçimden sonra ilk karşılaşmamız dünyanın en büyük fuarlarından birinde olmuştu. Sektörde büyüklerin yanında diğer firmaların da ihracat yapması için çalışacaklarını söylemişti. Öyle de yaptı. Gıda ihracatındaki artışta bu çalışmanın büyük katkısı oldu ve olacak gibi… O karşılaşmada, “Bizim gıdada böyle bir fuarımız niye yok?” diye sormuştuk.
 
O konuda da düğmeye bastı. İlk olarak “Bizim de dev bir gıda fuarımız olacak” açıklamasını bizimle paylaştı. Fikri takip yaptık ve sonrasındaki gelişmeleri Kazım Taycı’nın ağzından aktaralım istedik:
“Şimdiden 29 bin metrekarelik stant satışı yapıldı. Kısmet olursa 40 bin metrekareye çıkaracağız bu rakamı. World Food İstanbul’u bütün bileşenlerin katıldığı, STK’ların oluşturduğu Türkiye Gıda Platformu düzenliyor. 4 veya 5 yıllık süreçte bu fuarı dünyanın önde gelen gıda etkinliklerinden biri hâline getireceğiz.”

Antakya’nın lezzetleri, Restoran Haftası’nda görücüye çıktı

Türkiye gastronomi ve gıda sektöründe çok önemli bir noktaya gelecek. Sektörün fuar konusundaki attığı adım bunun önemli bir göstergesi… Başka adımlar da var. Geçtiğimiz günlerde gastronomide geleceğin trendleri belirlendi.
 
Ünlü şeflerimiz, gıda sektörünün önde gelen isimleri oradaydı. Geleceğin trendleri karşı konulmaz sebzeler, doğadan toplanan yiyecekler, atıksız mutfak gibi bizim lehimize gelişmeleri içeriyor.
Ve Unilever Food Solutions (UFS) Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz, bünyesinde bulunan markalardan Hellmann’s ile 12. Restoran Haftası’na tam destek kararı alırken, geleceğin gastronomi trendleri de belki ilk defa kamuoyu ile paylaşıldı.
 
Restoran Haftası’nda bu yıl ‘Paylaşacak Çok Şey Var’ teması işleniyor ve Yılmaz Tokgöz’ün önderliğinde, Güvenilir Ürün Platformu’nun katkısı ile çok önemli bir sosyal sorumluluk projesine katkı veriliyor.
 
Dude Table’ın koordinesinde gerçekleşen etkinlikte depremde mekânları yıkılan ve zor şartlarda kalan Antakya’nın markaları, Güvenilir Ürün Platformu standında zahter, kömbe, kahke, kabak tatlısı gibi 40’a yakın ürünü görücüye çıkardı.
 
Deprem bölgesindeki yeme içme sektörünün yeniden ayağa kalkabilmesi için ayrıca Salah Kebap, Humusçu Nedim Usta, Çınaraltı Künefe, Yusuf Usta ve Ayda İçli Köfte gibi restoranlar da etkinliğe davet edildi.
 
Bahar Akıncı, BigChefs mutfak koordinatörü Murat Aslan gibi ünlü şeflerin sohbet toplantıları ile devam edecek etkinlik İstanbul dışında 10 Haziran’da Ankara ve İzmir’de yapılacak.

Cevdet Yılmaz’dan Ömer Bolat’a ekonomi yönetimi

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'nin yeni kabinesinde ekonomi ile ilgili atamalar büyük umut verdi. Nedenini anlatalım… Önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan bahsedelim. Yılmaz kalkınmacı kimliği ile öne çıkıyor. GAP’ı en iyi bilen isimlerden biri olarak kabul ediliyor. Bu yüzden GAP bölgesinde büyük heyecan yaşanıyor. Üretim artışına ilişkin büyük beklenti oluştu şimdiden…
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i herkes çok iyi tanıyor. Kariyeri biliniyor. Yapacaklarını da devir teslimde özetle anlattı. Geçmişte olduğu gibi az konuşup çok iş yapma eğiliminde. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır zaten bakan yardımcılığından geldikleri için mevcut uygulamaların devam etmesi bekleniyor.
 
Kabinede en yeni isim Ticaret Bakanı Ömer Bolat… Gümrük Birliği ve Avrupa Birliği konusunu en iyi bilen isimlerden biri. Bu yüzden bu konudaki beklentiler konusunda atanması heyecan oluşturdu. Ama Ömer Bolat’ı yıllardır tanıyan biri olarak çok önemli bir özelliğini paylaşmak isterim. Sesini yükseltmeden konuşur, ama koordinasyon konusunda en iyi isimlerden biri olarak bilinir. Ha bir de Ömer Bolat ismi iyilik kavramı ile kardeştir. Bunu da bilmeyen yoktur.
 
Yazıyı İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in, “Şimdi iş dünyası ve hükûmet hep birlikte, önümüzdeki 5 yılı ekonomide dünya birinci liginin kalıcı oyuncusu olacağımız bir fırsata çevirmeliyiz” değerlendirmesi ile bitirmek isterim.

TOBB ve ÖSBÜK seçimlerinin ardından

Seçimler, kabine derken iş dünyasının en önemli iki kuruluşunun seçimleri sanki gözden kaçtı. Önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Genel Kurul’u yapıldı. Ardından da Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genel Kurul’u sonuçlandı.
Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkan seçildiği TOBB Genel Kurulu’nda millî takım gibi bir yönetim oluştu. Bölge, oda gibi bütün ayrıntıların terzi titizliği ile dikkate alındığı Genel Kurul’da son dönemin en yıldız isimlerinden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Ali Kopuz başkan yardımcısı oldu. Tamer Kıran (İMEAK Deniz Ticaret Odası) çalışkanlığı ile bir diğer başkan yardımcısı olurken, dünyanın en büyük odalarından İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç de başkan yardımcılığına seçildi. Ege’den başkan yardımcılığına Ender Yorgancılar’ın (Ege Bölgesi Sanayi Odası) geleceğini seçim startı verildiğinde tahmin etmiştik. Yönetim kurulunda yer alan diğer üyelerin görev alanları ile bilgileri önümüzdeki yazılara bırakıp Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’na (OSBÜK) geçelim.
TOBB’da olduğu gibi ÖSBÜK’te de başkan değişmedi. Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Memiş Kütükcü başkan seçildi.
 
Adana’nın güçlü isimlerinden Bekir Sütcü, Cengiz Şimşek (Gaziantep) ve Mete Çağlayan (Ankara) OSBÜK Başkan Yardımcısı oldular. Mustafa Türker de (Kocaeli) OSBÜK’ün yeni döneminde sayman üye olarak görev aldı.
 
ÖSBÜK yönetim kurulunda ise Erdim Noyan (Tekirdağ Ergene), Necip Filiz (Denizli), Selçuk İskender (Trabzon), Memet Aslan (Van), Cem Gün (Sakarya), Murat Çökmez (İstanbul Anadolu Yakası), Mustafa Narlı (Kahramanmaraş), M. Sabri Ünlütürk (İzmir Torbalı), Cem Hısımcıl Bursa) ve Gül Akyürek Balta (Mersin-Tarsus) yer aldı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.