TÜSİAD Gökyiğit’i anmayı ve Davos’u dinlemeyi erteledi

Sesli Dinle
A -
A +

Türkiye’nin önde gelen iş insanlarının üyesi olduğu TÜSİAD’ın bugün genel kurulu yapılacak. Geçen yıl yapılan genel kurulda Orhan Turan başkanlığa seçilmişti. O günlerde ilk söyleşilerinden birini bize vermiş ve 30 yıllık birikimini TÜSİAD için değerlendireceğini söylemişti.

 

Evet Orhan Turan yıllardır farklı sivil toplum örgütlerinde önemli çalışmalar yaptı. Bu çalışmaları onu TÜSİAD’ın başkanlığına taşıdı. Yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü başkanlıkta istediklerini yapabilmiş miydi, genel kurulda hangi mesajları verecekti… İşte bu soruları sorduk dün kendisinden şu cevabı aldık:

 

“Dijitalleşme demiştik. Bu konuda önemli adımlar attık atmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde çok önemli bir adımın çalışmalarını bitirdik. Özellikle KOBİ’lerin dijitalleşmesi noktasında önemli adımlar attık, atacağız. Yeşil ekonomi konusunda iş dünyasının önünü açmaya çalışıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız sürecek. Geleceğin inşası sürecini başlattık, devam edeceğiz.”

 

 

TÜSİAD Gökyiğit’i anmayı ve Davos’u dinlemeyi erteledi
Klaus Schwab ve Nihat Gökyiğit

 

 

 

Genel Kurul Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın konuşmaları ile başlayacak ardından geçtiğimiz günlerde vefat eden TÜSİAD’ın kurucu kuşağının önemli temsilcilerinden duayen iş insanı Nihat Gökyiğit için bir anma düzenlenecekti. Deprem dolasıyla bu anma ileri bir tarihe ertelendi.

 

Anma ertelendi, bir başka önemli konuşma da ertelendi… Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab TÜSİAD üyelerine hitaben “Davos Zirvesi’nin Ardından” gündeme gelen gelişmeleri aktaracaktı. Büyük deprem felaketi nedeniyle bu konuşma da ertelendi. Bu konuşmaya TÜSİAD üyeleri büyük ilgi göstermişti. Ancak TÜSİAD deprem gündeminin önüne geçecek başka bir çalışma yapmamak için bu önemli konuşmayı da ileri bir tarihe erteledi.

 

 

 

Yavuz Eroğlu yeniden seçildi ve liderlik hedefini açıkladı

 

Sektörde çok önemli işler yapan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) geçtiğimiz hafta seçimini yaptı. Başkanlığa yeniden oy birliği ile Yavuz Eroğlu getirildi. Yönetimde Yavuz Biçer, Burak Önder, Şamil Tahmaz gibi sektörün dinamik isimleri yer aldı.

 

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç başta olmak üzere önemli isimler genel kurula katıldı. Başkanlığa yeniden seçilen Yavuz Eroğlu ile seçimi konuştuk, bu defa çok iddialı bir hedef koyduklarını söyledi ve ekledi:

 

“Oyların tamamını alarak seçilmek bize çok büyük bir sorumluluk yükledi. Gaziantep’ten İstanbul’a, İzmir’den Kayseri’ye, Adana’dan Konya’ya kadar Türkiye’nin dört bir yanından Genel Kurul’a katılan tüm sektör mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Ama teşekkür yetmez. Biz plastik üretiminde çok iyi durumdayız. Almanya’dan sonra 11 milyon ton ile ikinci sıradayız Avrupa’da… Ama Almanya plastiği 5 dolardan satıyor biz 2,6 veya en fazla 2,7 dolardan satabiliyoruz. Yani Almanya’nın yarı fiyatına ihracat yapıyoruz. Yeni dönemde üretimde katma değeri artırmak zorundayız. Almanya bunu nasıl yapıyorsa biz de yapmalıyız. Yeni dönemde hedefimiz bu… Bunu yaparsak lider oluruz. Hedefimiz liderlik.”

 

 

TÜSİAD Gökyiğit’i anmayı ve Davos’u dinlemeyi ertelediYavuz Eroğlu

 

 

 

Peki bu nasıl yapılacak. Katma değerli ürün için Almanya örneği incelenecek sonrasında neler olacak. Yine Yavuz Eroğlu’nun ağzından nakledelim:

 

“PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi, yeni dönemde hayata geçirmeyi hedeflediğimiz en önemli projelerimizden biri olacak. Türk plastik sektörünü, dünyadaki önemli üretim üslerinden biri hâline dönüştürmeyi amaçlayan PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezimiz sektörümüzdeki katma değerin artmasına katkı sağlayacak. Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra Test, Laboratuvar, Belgelendirme, Sertifikasyon, Prototip Üretim ve Danışmanlık hizmetleri sunacak PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezimiz ile sektörümüz adına ilk olacak önemli bir ekosistem kurmayı hedefliyoruz.”

 

 

TÜSİAD Gökyiğit’i anmayı ve Davos’u dinlemeyi ertelediAv. Turan Hançerli

 

 

 

 

 

Kentsel dönüşümde başarı hikâyesi konuşulacak

 

Kentsel dönüşüm şehirlerimizin umudu… Çok iyi örnekler ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri de Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli’nin önderliğinde gerçekleşiyor. Türkiye’de İş Dünyası dergisi bu örneği ayrıntılarıyla yeni sayısında işledi. Bu ayrıntıları ve Hançerli’nin yaptıklarını içeren çok önemli bir toplantı gerçekleşiyor bugün Avcılar’da… Hem de inovasyon merkezinde… Önemli konuklar, önemli konuşmacıların katıldığı bu toplantıda kentsel dönüşümde “Avcılar Modeli” konuşulacak. Avcılar Modeli Birleşmiş Milletler’in gündemine girdi. Türkiye’de de kentsel dönüşüm konusunda çalışma yapanların dikkatini çekmesi gerekiyor.

 

 

TÜSİAD Gökyiğit’i anmayı ve Davos’u dinlemeyi ertelediMustafa Balcı

 

 

 

 Mobilyanın başkenti neresi?

 

Sizce mobilyanın başkenti neresi?.. Önümüzdeki dönemde biraz tartışılacak gibi… Biraz fındıktaki tartışmaya benzetiyorum bunu… Fındığın başkenti hangi kent.. Bu tartışma uzun süredir devam ediyor… Ama şimdilerin yeni tartışması mobilya olacak sanki. İhracatta büyük ataklar yapan mobilyanın başkenti hangi kent… Bugüne kadar Kayseri olduğu konusunda bir uzlaşma vardı.

 

Ama geçtiğimiz günlerde konuğumuz olan MOSDER Başkanı Mustafa Balcı’nın şu sözleri kafamızı karıştırdı:

 

“Evet haklısınız ölçek olarak Kayseri çok önde. Ama İnegöl bir başka. Mobilyaya ait her şey var İnegöl’de… Bize göre il yapılmalı ve mobilya üssü ilan edilmeli. Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlar. Mobilyanın başkenti İnegöl desek hata olmaz.”

 

Mustafa Balcı’nın bu sözleri sektörde tartışılacaktır. Geçtiğimiz günlerde Antakya’nın da mobilyada çok iyi gittiğini öğrendik. Onlar da bu tartışmaya katılır sanırım. Hele mobilya deyince akla ilk gelen Ankara Siteler’in bu tartışmanın dışında kalması asla mümkün değil. Biga’da işsizliği yok eden mobilya sektörünün de söyleyecekleri olabilir. Biga gibi Düzce de konuşabilir bu konuda. Bu tartışma fındık gibi uzayıp gidecek ve sektörde ihracat heyecanına katkı yapacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.