Resmî Gazete'de yayımlanan kanun ile hemen emekli olabilecek EYT'liler

Sesli Dinle
A -
A +
 
Yürürlüğe giren EYT Kanununda şartları sağlayan işçi-memur-esnaf ve diğer bütün EYT’liler emeklilik başvurusunda bulunabilecektir. Mart ayı içerisinde müracaat eden nisan ayı itibarıyla emekli maaşı alabilecektir. Bu nedenle mart ayını kaçırmamak gerekmektedir.
 

EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA BULUNABİLECEK EYT’Lİ SSK’LILAR

 
EYT Kanunu gereği SSK’lıların emeklilik başvurusu yapabilmeleri için iki şart bulunmaktadır. Birinci şart sigortalılık süresidir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde genel olarak kadınlar için 20 yıl erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresini doldurmaları gerekmektedir. Aksi takdirde bu şartın yerine getirildiği tarihte emeklilik söz konusu olabilecektir. İkinci şart ise aşağıda yer verdiğimiz tabloda belirtilen prim gün şartının doldurulması zaruridir.
Yaş şartı tamamen kaldırılmıştır. Keza EYT Kanununda yapılan düzenleme ile;
  • 08/09/1999 (dâhil) tarihinden önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlayanların ve,
  • 09/09/1999 (dâhil) tarihinden sonra malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında çalışmaya başlamalarına rağmen sigortalılık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkân tanıyan ilgili mevzuat hükümlerine göre yapmış oldukları borçlanmalar ile sigortalılık başlangıç tarihi 8/9/1999 (dâhil) öncesi olacak şekilde geriye götürülenlerin, mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma şartlarından yaş şartının kaldırılması öngörülmektedir.
Bu düzenleme ile birlikte YAŞ şartının kaldırılması hakkın iadesi açısından çok önemli bir düzenlemedir. Ancak EYT kanunu öncesi bulunmayan mevcut kademeli prim şartının aranması hakkın iadesinde olumsuzluk teşkil etmektedir.
Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren EYT Kanununa göre SSK’lı EYT’liler sigortalı olarak işe başladıkları tarihe göre değişen aşağıdaki prim şartıyla emekliliğe hak kazanacaktır.
 
Resmî Gazete'de yayımlanan kanun ile hemen emekli olabilecek EYT'liler
 
Resmî Gazete'de yayımlanan kanun ile hemen emekli olabilecek EYT'liler
 
Tabloda görüldüğü üzere 23/11/1980 tarihi ve öncesinde sigortalı olan erkekler ile 23/05/1985 23/05/1985 tarihi ve öncesinde sigortalı olan kadınlar yine 5 bin gün prim şartıyla emekli olacaklardır.
İzleyen tarihlerde sigortalı olanlar kademeli olarak daha fazla prim şartıyla emekli olacaklardır. Nihayetinde sigortalı işe başlangıcı en geç olan EYT’liler 5975 gün prim şartıyla emekli olacaklardır.
 

MEMUR VE BAĞ-KUR’LULARIN EMEKLİLİĞİ

 
Emekli Sandığına tabi memur ve kamu görevlileri ile Bağ-Kur’lular için de mevcut mevzuattaki emekliliğe hak kazanma şartlarından yaş şartının tamamen kaldırılması söz konusudur.
Bu sigortalıların emekli olabilmeleri için kadınlar için (7200 gün prim gün sayısı) 20 yıl, erkekler için ise 9000 (gün prim gün sayısı) 25 yıl hizmet süresini doldurmaları yeterli bulunmaktadır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.