Borsa, altın ve mevduat yarışı

Sesli Dinle
A -
A +
Derdimiz, birikimlerimizin değerini korumak. Ardından, üzerine mümkün olduğunca fazla para kazanmak… Bunun için önce enflasyonist beklentilere bakıyoruz. 2023’ün başında iken, yıl sonu enflasyonuna dair beklentiler yüzde 30-40 bandında şekilleniyor. Yani 100 bin TL paramı, yıl sonunda bir şekilde 130-140 bin TL’ye çıkarmam gerekiyor ki; birikimlerim değerini korumuş olsun. Ondan sonra da üzerine ne koyarsam kârdır. Bunun için dönüp nereye bakıyoruz; borsa, altın, dolar, mevduat ve kripto…
 
Baştan söyleyeyim, kriptolar her ne kadar son günlerde hareketlense de yaşanan bazı hadiselerden dolayı portföylerde bulunması taraftarı değilim…
 
Döviz hesaplarında (DTH) birtakım gelişmeler yaşanıyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre; 30 Aralık ile biten haftada 192 milyar dolar ile yaklaşık son 1 yılın dip seviyesine gerileyen DTH’larda, 13 Ocak ile biten haftada 198 milyar dolar seviyesi görülüyor. Yaklaşık 6 milyar dolarlık artış sırasında, ağırlıklı olarak kurumlardan talep gelmiş. Bireysel taraftaki artış 2,2 milyar dolarla sınırlı kalmış. DTH hesaplarında bu tarz gelişmeler olabilir, normaldir. Özellikle kurumların birtakım ödemeleri ve yeni yıl yatırımları için pozisyon ayarladığı ihtimali kuvvetli. Hem içeride tedbir mekanizmalarının devrede olması hem de FED tarafında artık faiz artışlarının sonuna yaklaşılması, dolarda stabil görünümü destekliyor.
 
Geriye elimizde üç enstrüman kalıyor. Borsa, altın ve mevduat…
 
2023’te yarış, bu 3’ü arasında geçecek gibi görünüyor.
 
> Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, 5.704 zirvesinden 4.601 seviyesine kadar bir düzeltme yaptı. Ardından geçtiğimiz hafta yeniden 5.500’e doğru bir hareketlenme gerçekleşti. Ancak yükselişe bütün hisselerin katıldığı söylenemez. Özellikle güçlü bilanço, bedelsiz sermaye artırımı, yüksek temettü gibi beklentilerle öne çıkan hisselerin daha iyi performansla ayrışmaya başladığını görüyoruz. Endeks bazında 12 aylık gelecekte ve “iyimser” beklentilerle, 7.000 civarına kadar potansiyelin devam ettiğini öngörebiliriz. Şayet bu gerçekleşirse, enflasyon beklentilerine yakın bir getiri elde edilmiş olunur.
 
> Gram altın, 2023’ün başından bu yana 1.097’den 1.170’e kadar yükseldi. Bu hareket ‘ons’ kaynaklı gerçekleşti ve altına yönelik pozitif beklentiler devam ediyor. Çin’deki açılma ve merkez bankaları kaynaklı fiziki talep, Rusya-Ukrayna savaşı gibi jeopolitik risklerin sürüyor olması ve en önemlisi dolar endeksindeki zayıflık, altını besliyor. 1.925 dolarda bulunan ons altın için 2.070 zirvesinin görülmesi çok da uzak bir ihtimal değil. Sadece son 1 haftada altın EFT’lerinde düşüşler yaşanıyor ki, 1.615 dolardan gelen tepkinin ardından bunlar doğal karşılanmalı.
 
> Ve mevduat getirileri… Burada uzun aradan sonra gelişmeler var. Yıllık yüzde 25 civarındaki oranları TL mevduatta “bugün itibarıyla” bulmak mümkün. Son yapılan ‘munzam’ düzenlemesi ile bankaların TCMB’de tutacağı ‘karşılık’ların azalması, oranlara yansımış gibi… Aslında bu gelişme, ekonomi yönetiminin “liralaşma” politikasını da bu hâliyle destekler nitelikte gözüküyor.
 
Sonuç olarak; enflasyon ve yatırım enstrümanlarının beklentilerinde geçen yıl gibi yüksek ivmeli bir artıştan, daha normale dönülecek bir dönem bizi bekliyor. Ancak son dönemde sürekli fiyat artışı ve kazanmaya odaklanmış zihniyetlerin bir anda normalleşmesi gerçekleşmiyor. Bozulan enflasyonist psikoloji daha geç düzeliyor ve normalleşme sürecini yavaşlatacak risk de burada görünüyor.      
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.