Borsada doğru yatırım, ama nasıl?

Sesli Dinle
A -
A +

Borsada son haftalarda gerçekleşen hareketler “alışılmışın” bir miktar dışına çıktı. Ocak ayında, önceki 6 aylık yükselişin ardından “ilk defa aylık bazda” ekside kapanış gerçekleşti ve endeks grafiğinde, zirvede bir siyah mum oluştu. Bunu, önemli bir teknik sinyal olarak kenara not edelim.

 

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi 3 Şubat’ta 4.997’den kapandı. Bu seviye, tarihî zirve olan (3 Ocak) 5.704 seviyesinin yaklaşık yüzde 14 gerisinde kaldı. Geçen hafta 4.479’a kadar gerileyen borsanın, aynı haftayı 4.997’den kapatması, oynaklığın boyutunu da gözler önüne serdi.

 

Ancak bütün bu süreçte hisse senetlerinin performanslarında da bir farklılaşma oluşuyor. Sadece BİST 30 hisselerine bile bakarsak; bazılarının daha diri durduğunu, bazılarının daha gerilere düştüğünü görebiliyoruz. Açıkçası hisse/sektör bazlı bir ayrışma yaşanıyor ve bu durum, bize, daha seçici olmamız gereken bir dönemde bulunduğumuzun işaretlerini veriyor.

 

Hazırladığım iki tabloda; BİST 30 hisseleri, gördüğü zirve seviyesine “en yakın” ve “en uzak” olanlar olarak kategorize edildi. Bu tablolara bakınca, dikkat çeken unsurlar için biraz kafa yoralım mı?

 

 

 

Borsada doğru yatırım, ama nasıl?

 

 

 

Zirvesine en yakın hisseler arasında; Ford Otosan, Şişecam ve TOFAŞ bulunuyor. İhracat gelirleri ve bilançoları nasıl acaba?

 

THY ve Pegasus… Pandemi sonrasında havacılık sektöründe yaşanan muhteşem sıçramanın farkında mısınız? ERDEMİR’in temettü getirisinden; TÜPRAŞ’ın kârlılık/öz sermaye değerinden; BİM’in faaliyet gösterdiği perakende sektörünün nakit akışı, güncel fiyatlama avantajı ve defansif yönünden ne kadar haberdarsınız?

 

Ve zirveden uzaklaşanlar arasında bankacılık, enerji, gübre sektörü dikkat çekiyor. Son dönemde artan mevduat faizleri, bankalar üzerinde bir miktar baskı oluşturmuş olabilir mi? Yumuşak geçen kış mevsimi, azalan talep, mevcut şartlarıyla fiyatlanmış Rusya-Ukrayna gibi jeopolitik gerilimler ve Avrupa’da gaz stoklarının yükselmesi, enerji fiyatlarında düşüşleri beraberinde getirmiş mi? Yine gübre üretiminde önemli girdi olan küresel doğalgaz fiyatlarının âdeta çakılmasının ardından, gübre fiyatlarında da bir gerileme yaşanmış mı? Bu soruların da cevaplarına bir bakın…

 

Yukarıda yazdıklarım ve tablolarda verilen rakamlar, “gerçekleşen” eğilimlerin birer yansımasıdır ve söz konusu hisselerle alakalı kesinlikle bir tavsiye değildir. Sadece birtakım çıkarımlarda bulunmaya çalıştık, birlikte…   

 

“Doğru yatırım” için bazı altın kuralları da hatırlatarak bitirelim: Dip ve zirve avcılığı yapmamak gerekiyor. Orta-uzun vadeye odaklanmalıyız. Portföyün tamamını bir hisse veya bir sektöre bağlamamalıyız. Temettü, sermaye artışı, ihracat potansiyeli, yeni yatırımlar, faaliyet gösterilen sektörün güncel dinamikleri gibi şirketlere has; enflasyon, faiz, döviz, cari açık, güven endeksleri, büyüme gibi genel ekonomiye has ve savaş, seçim, kuraklık gibi konjonktürel gelişmelere has yansımalar, her zaman iyi bir süzgeçten geçirilmeli.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.