6’lı Masa Türk siyasal hayatının tüm hastalıklarını sergiliyor

Sesli Dinle
A -
A +

Son yirmi yıldır AK Parti’nin kesintisiz iktidarında sağlanan siyasi istikrar Türkiye’nin birçok alanda önemli atılımlar yapmasını sağladı. 2000’li yıllardan önce ortalama bir buçuk yılda bir değişen iktidarların sebep olduğu siyasal istikrarsızlıktan Türkiye çok çekti.

 

2023 yılında ikinci yüzyılına giren Türkiye, önümüzdeki yıllarda istikbalini önemli derecede etkileyecek yeni bir seçim sürecine doğru hızla yol alıyor. Mevcut iktidar son yirmi yıldır sürdürdüğü iktidarını devam ettirmek isterken, altı muhalefet partisi iktidar alternatifi olmak için bir masa etrafında toplandılar.

 

Millet masa etrafında toplananlardan önemli bir alternatif beklerken, onlar tam tersi son bir yıldır Türk siyasal hayatının tüm olumsuzluklarını/hastalıklarına sergilemeye devam ediyorlar.

 

Toplanıp toplanıp dağılıyorlar. Bir yıl içinde tam on bir toplantı yaptılar. Sonuç elde var sıfır.

 

Millet bunlardan iktidar alternatifi olmayı beklerken, bunlar tam bir yıldır yönetilemezliğin, dağınıklığın resmini uygulamalı olarak gösteriyorlar.

 

Daha iktidara gelmeden toplandıkları masa etrafında Türk milletinin siyasal hatıralarında olumsuz derin izler bırakan koalisyon görüntüsü vermeye özenle devam ediyorlar. İnsanlar, “Bunlar daha iktidar olamadan birbirleriyle anlaşamıyorlar, bir de iktidar yüzü görseler milleti perişan ederler. Bunların derdi ülke yönetmeye talip olmak değil, koltuk kavgası peşindeler” demeye çoktan başladılar.

 

28 Şubat 2022 tarihinde ilk toplantıyı yaparak “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” adı altında bir metin açıklamışlardı. Ondan sonra toplumu heyecanlandıracak, somut sonuçlar doğuracak bir program ortaya koyulamadı.

 

Seçim süreci hızla yaklaştıkça 6’lı Masa’da stres arttı. İçlerinde yaşadıkları kavga ve anlaşmazlıklar daha bir görünür olmaya başladı. Masa dağılır korkusuyla ortak cumhurbaşkanı adaylığı ve parlamento için listeler konusu ertelendikçe ertelendi.

 

Artık kaçış için fazla zaman yok. Seçim tarihi 14 Mayıs olarak netleşti. Eğer çıkarabilirlerse bir ortak aday belirlemeleri gerekiyor. Parlamento için listeler konusunda bir karara varmaları lazım.

 

Ama iş o kadar kolay gözükmüyor. Hem CHP içinde hem de 6’lı Masa’da adaylık konusunda kızılca kıyamet kopuyor. Masa etrafında toplananların birbirine güvendiğini söylemek şöyle dursun, alttan alta birbirlerini alt etmeye çalışıyorlar. Kim kimi yenecek? Kim masada etkin olacak? Kimin işaret ettiği aday yapılacak? Kim daha fazla koltuk kapacak? Derdine düşmüş durumdalar.

 

Alternatif olduklarını söyleyerek 6’lı Masa etrafında toplananların kendi aralarında yaşadıkları kavga ve çekişmeden sıra daha ülke sorunlarına gelemedi. Ülkenin önemli sorunlarıyla ilgili ne bir program ne bir sistem ne de niyet sergileyebildiler.

 

Bir yıldır âlây-ı vâlâ ile toplanıyorlar, saatler konuşuyorlar, yemekler yiyorlar, sonrasında yuvarlak cümlelerle ortak imzayla bir metin yayınlıyorlar ama ortada bir plan yok, program yok, sistem yok, aday yok. Yok, oğlu yok…

 

Bir yıldır toplanıp toplanıp dağılan 6’lı Masa’ya bir teşekkür borcumuzun olduğunu düşünüyorum. Çünkü bize özenle yirmi yıldır Türkiye’de var olan/sağlanan siyasal istikrardan dolayı orta yaş ve üzeri olanlarımızın görmediği, gençlerimizin ise bilmediği koalisyonun, dağınıklığın, yönetilemezliğin, iç siyasi çekişmenin, birbirini alt etme girişiminin, plansızlığın, programsızlığın, koltuk paylaşım kavgasının, vefasızlığın, ülkeyi düşünmezliğin, içine kapanıklığın, kakofoninin ne demek olduğunu gösteriyorlar!

 

Âdeta Türk siyasal hayatının yıllardır içinde var olan hastalıklarını göstermek için bir araya gelmiş gibi hareket ediyorlar.

 

'Masa’yı ve şişmiş egoları kontrol edebilirlerse, Türkiye’nin önemli sorunlarını konuşmaya ve onlara yönelik planlar yapmaya başlayacaklar, diyelim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.